Sunduğu fırsatlar açısından da Macbook almak pek çok insana cazip gelebilir. Ancak herkes bir bilgisayara 10-20 bin vermek istemez. Bu durumda ikici el bir Macbook almak mantıklı olacaktır. Ancak 2. el bir Macbook almadan önce dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. İşte 2. el Macbook alırken dikkat edilmesi gerekenler ve öncelikli olarak sorulması gereken sorular…
Fiziksel Darbe Var Mı?
Bilgisayarın alüminyumdan yapılmış bütün bölümlerine bakınız. Bir çarpma, düşürme izi ya da kırık ve çatlamış bölgesi var mı gözden geçirmeniz faydanıza olacaktır.
Ekran Ne Durumda?
Macbook’un en değerli parçalarından biri, ekrandır. Detaylı incelemeden hemen önce uzaktan ekranın renklerine ve aydınlatmasına dikkat etmek gerekir. Apple şirketi ekranlarını daima aydınlık ve canlı yaptığı için yan sanayi ürünler kendini kolaylıkla belli etmektedir. Ekranın plastik yüzeyine hasar veren çizikleri beyaz bir sayfa açarak rahatlıkla görebilmektesiniz. Beyaz sayfa açtığınızda ölü pikselleri de fark edebilmektesiniz. Diğer bir nokta ise ekranda klavye izi bulunması, izler silme işlemi ile çıkmayabilirler.
Klavye Tuşları Çalışıyor mu?
Klavye tuşlarını detaylı bir şekilde inceledikten sonra, bilgisayar üzerinde not defteri açarak bütün tuşlara tek tek basın. Üzerine sıvı dökülmüş bilgisayarın tuşları farklı tepkiler verebilir. Yurt dışında getirilmiş olan Macbook’lar farklı klavye seçeneği ile geldiklerinden dolayı bazı kullanıcılar harflerin üzerine Türkçe karakterler yapıştırarak kullanmayı tercih ederler. Detaylı bir incelemeyle bu durumu anlayabilirsiniz. Tuşların içerisinde ışık yok ise yapıştırma olduğu anlaşılacaktır.
Batarya Sağlığı Nasıl?
Sistem raporu bölümünden güç menüsü üzerinde pil devir sayısını kontrol edebilmektesiniz. CoconutBattery programı sayesinde Macbook’un pili hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Dahili Donanımlar Çalışıyor Mu?
Bluetooth, hoparlör, kamera, WİFİ ve mikrofon özelliklerini test etmelisiniz. Bluetooth ve Wifi kolay test edilebilecek özelliklerdir. QuickTime ile kamera kaydı yaparak sesinizi, kameranızı ve hoparlörünüzü test edebilirsiniz. Hoparlör için ise müzik açarak son seste bozulma var mı, dinleyerek anlayabilirsiniz. Kulaklık girişini kulaklık yardımı ile test etmeyi unutmayın.
Trackpad Sağlam Mı?
Trackpad Touchpad’in Macbook’lardaki karşılığıdır. Almaya karar verdiğiniz modelin Trackpad özelliklerini Apple’ın web sitesinden öğrenip testini yapınız.
Giriş-Çıkış Portları Çalışıyor Mu?
Girişleri kontrol ederken aydınlık bir ortamda bulunmaya dikkat edin. USB portları sık sık kullanıldığından dolayı en çok yıpranma buralarda görülmektedir. Macbook’u incelemeye giderken mutlaka yanınızda bir USB bellek bulundurun. Type-C portları zaman içerisinde sertliğini yitirmektedir, bu detayı göz önünde bulundurun.
Önceden Gitmiş Olduğu Servisler Hangileri?
Önceden hangi nedenden dolayı servise götürüldü? Apple’ın yetkili servisi miydi? Servis faturası duruyor mu? Apple’ın prosedürüne göre bazı cihazların garantisi bitmiş olsa dahi değişim programına alınabilmektedir. Cihaza yetkisi olmayan servis bakım onarım yapınca program dışında kalabilmektedir.
Faturası ve Kutusu Var Mı?
Kutusu muhafaza edilmiş bir cihaz satın almak sizler için iyi olacaktır. Birçok elektronik cihaz internet üzerinden alınmaktadır. Faturası kaybedilmiş olsa dahi çıktısını alabilirsiniz.
Şarj Kablosu Sağlam Mı?
Macbook’un adaptörü ve şarj kablosu daima fiyatı yüksek ürünler olmuştur. Macbook Pro modelleri güçlü bilgisayarlar olduklarından dolayı şarj cihazları da o ölçüde farklı ve pahalıdır. Şarj aletinin orijinal olması çok önemli bir noktadır, şarj aleti orijinal değil ise fiyattan düşmek hakkınızdır.
Servis Kapsamı Nasıl?
Servis destek ve garanti kapsamını öğrenmek için seri numarası ile Apple web sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Teknoloji bu kadar ilerlemişken ve bilgisayarların sunduğu imkanlar günden güne genişlerken ilk bilgisayarı hiç merak ettiniz mi? O halde Dünyada Yapılan İlk Bilgisayar yazımıza mutlaka göz atın.