Ne, Ne Değildir?Sağlık

Allogreft Nedir?

Allogreft Nedir

Tıp alanında çalışan kişilere oldukça tanıdık olan allogreft, pek çok insan için tamamen yabancıdır. Dolayısıyla “Allogreft nedir?” sorusunun yanıtı aranabilir. Bu terim, vücudumuzda bulunan sert ve yumuşak dokuların bir kişiden başka bir kişiye aktarılması anlamına gelmektedir. Sözü edilen bu yöntem ile dental, ortopedik ve spinal cerrahi gibi pek çok alanda yapılan ameliyatlar sonrası oluşan doku kaybını önlemek için kullanılırlar.

Pek çok cerrahi operasyonda uzun yıllardır kullanılan allogreft işlemi, kemik dokusunun yenilenmesini sağlar ve aynı zamanda yeni kemik oluşumunu da destekler. Kemik yapısına ve gelişimine olan katkılarından dolayı da tıp alanında sıklıkla kullanılan ve oldukça avantajlı olan bir kemik alternatifidir. Özellikle Avrupa’da en çok uygulanan tıbbı işlemlerden biridir.

Bu işlem hakkında kapsamlı bilgi almak isterseniz, TOTBİD Dergisi tarafından hazırlanan Allogreftler çalışmasını da inceleyebilirsiniz.

Allogreft Avantajları ve Dezavantajları

“Allogreft nedir?” sorusunun yanıtını aldıktan sonra bu işlemin avantaj ve dezavantajları merak edilebilir. Doku kaybını iyileştirmek için kullanılan tekniklerden biri olan allogreft işleminin neredeyse her tıbbı işlemde olduğu gibi olumlu ve olumsuz yanları mevcuttur. Allogreft işleminin avantajlarına şunları örnek gösterebiliriz:

  • Kolay bir işlem olması en büyük avantajlarından biridir.
  • Ameliyatın daha kısa sürer.
  • Dokular kolay elde edilebilir.
  • Dokular her zaman kullanılabilirler.

Olumlu pek çok özelliğe sahip olan allogreft işleminin dezavantajları arasında işe şunlar bulunmaktadır:

  • Vücut tarafından reddedilme ihtimalinin olması
  • Yüksek enfeksiyon riskine sahiptir.
  • Hastalık oluşma ihtimali vardır.
  • Fibroz yani dokuda sertleşme meydana gelebilir

Bu gibi olumlu ve olumsuz yanları bulunduğu için işlemi yaptıracak olan kişilerin sağlık durumu ve hastalığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sayede oluşabilecek olumsuz etkilerin önüne geçilebilir.

Allogreft Nasıl Elde Edilir?

Allogreft Nasıl Elde Edilir
Allogreftler dondurulmuş ve kurutulmuş olarak iki farklı türde üretilmektedirler.

Doku kaybı için kullanılan ve kemik ikame yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan allogreft, toz veya mineralize hatta bütün kemikten bile elde edilebilen bir doku türüdür. Yani işlemi yapmak için farklı formlarda allogreftlerin kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Allogreftler dondurulmuş ve kurutulmuş olarak iki farklı türde üretilmektedirler. Bu dokulara istenilen şekil verilebilir. Bu sayede de işlemin uygulanacağı ve dokunun yerleştirileceği bölgeye uygun bir yapıda doku eklenebilir. Ayrıca bu dokular kolaylıkla elde edilebilirler. Bu sebepten dolayı da işlem öncesinde bu dokulara istenen şekil verilir ve işlem kısa sürede bitmiş olur.

Sık Sorulan Sorular

[toggle title=”Allogreft Kelimesinin Tıbbı Anlamı Nedir?” state=”open”]Allogreft işlemi, bir donörden alınan sert ve yumuşak dokuların doku kaybı yaşayan kişiye aktarılmasına verilen addır.[/toggle]

[toggle title=”Greft Nereden Alınır?” state=”close”]Vücutta greft alınan bölgeler arasında el bileğinin iç kısmı, kulak arkası, kasık ve kulağın ön tarafı gibi bölgeler vardır.[/toggle]

[toggle title=”Greft Ameliyatı Kaç Saat Sürer?” state=”close”]Greft ameliyatı ortalama 6 ile 8 saat arası sürmektedir. Genellikle 2 seans olarak uygulanan bu işlemin seans araları ise 15 gündür.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir