Bitkiler

Bambu Neden Sararır? Bambu Sararınca Ne Yapmalı?

Bambu neden sararır?

Bambu, hem güzel ahşap bir görünüme sahip olduğu hem de kolayca şekil verilip hemen kırılmadığı için, mobilya yapımında çok tercih ediliyor. Ama tek kullanım alan bu değil artık. Çünkü bambu ağaçları dekoratif olarak evlerde de kullanılıyor. Ancak evinde bambu yetiştirenler bir süre sonra “Bambu neden sararır?” sorusunun cevabını araştırıyor.

Çünkü bambu dalları ve yaprakları bir süre sonra sararmaya başlıyor. İşte bu durumun neden olduğunu ve bu durum karşısında ne yapılacağını bu yazıda öğreneceksiniz.

Bambu Yaprakları Sarardı, Ne Yapmalıyım?

Dış etkenlere bağlı olarak bambu bitkilerinde bazı istenmeyen değişiklikler gözlemlenebilir. Fazla güneş ışığında kalma, besin yetersizliği ve susuzluk gibi bu etkiler bir tür hastalıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bambuda oluşan bu etkiler şöyle sıralanabilir;

  • Kollarda ve gövdede sararma,
  • Kökten itibaren sararma,
  • Gövdede buruşma,
  • Bölgesel ya da bütün gövdede yumuşama.

Bambuda bu sorunların çözümü basittir, sararan bölgeleri bitkiden ayırmak ve bitkiyi daha iyi beslemek. Yalnız burada bambunuzun nereden sararmaya başladığı çok önemlidir. Genelde bambu ya kökünden ya da dalların ortalarından sararır. Tekrar yeşillendirme ve güçlendirme işlemi kökünden sararan bambu için daha kolaydır. Çünkü bambunuz kökünden itibaren sararmaya başlamışsa herhangi bir kesme ya da mumlama işlemine gerek yoktur.

Kökünden itibaren sararan bambuya yapmanız gereken tek bir şey var. Bambuyu köküyle beraber büyüttüğünüz sudan ayırıp daha yoğun olarak beslenmesi için hazırladığınız besleyici suya koymanız gerekiyor. Bu besleyici suyun nasıl hazırlanacağına dair kaynaklarda çok farklı yöntemler ile karşılaşabilirsiniz. Ama bambu bakımı çerçevesindeki esas mantık şudur; besleyici olarak hazırladığınız suya şeker gibi bir karbonhidrat kaynağı koymanız. Bu noktada çeşitli kaynaklarda besleyici suya farklı mineral takviyeleri için sebze suları ya da farklı baharatlar konulduğunu da görebilirsiniz.

Besleyici suya bu şekilde eklemeler yapmanın bir zararı olmadığı gibi yumuşama gibi problemlerin de önüne geçebilirsiniz. Sararan bölgeleri ayrılan bambunuzun besleyici suda 15 gün kalması yeniden yeşillenip filiz vermesi için yeterlidir. Ancak yine farklı kaynaklarda bu sürenin 1 aya kadar uzatıldığını görebilirsiniz.

Sararan Bambu Kesilir mi?

Sararan Bambu Kesilir Mi
Bambular bazı durumlarda kesilebilir.

Bu soruya verilecek cevap bambunun sararmaya başladığı yere göre değişebilmektedir. Eğer kökten itibaren bir sararma söz konusu ise yukarıda anlattığımız gibi herhangi bir kesme işlemine gerek yoktur. Ancak dallarda ve yapraklarda bir sararma söz konusu ise sararmanın başladığı yerden bambuyu kesmeniz gerekir. Kesme işleminden sonra da bambu mumlama işlemini unutmamak gerekir. Bambu mumlama işleminde amaç kesilen yerin oksijen ile temasını kesmektir. Bu yüzden kesilen yer erimiş mum ya da sıcak silikon ile tamamen kaplanır. Hava ile teması kesilen bölge oksijenin çürütücü etkilerinden korunmuş olur.

Aynı işlem yaprakları sararan bambu için de geçerlidir; sararan yapraklar kökünden kesilir ve mumlanır. Ancak farklı olarak bambu bitkisinin köklerini besleyici bir suya koymanıza gerek yoktur.

Bambularının yapraklarının sararmaya başladığını fark eden insanlar “Bambu yaprakları kesilir mi?” diye araştırma yapmaya başlıyor. Çünkü çoğu insan bambu yapraklarını ya da dallarını kesip mumlayınca bambu bitkisinin öldüğünü düşünüyor. Ancak sararmaya karşı yapılan bu kesme ve mumlama işlemleri bambu bitkisinin büyümesi ve sağlıklı olabilmesi için gerekli bir bakım işlemidir.

Eğer evde bitki yetiştirmeyi seviyorsanız Bakımı En Kolay 15 Bitki yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bambu Suyuna Ne Konur?

Sudaki şeker miktarını arttırarak bambularınızın daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.

Bambu Neyi Sever?

Bambular gölge altında yetişmeyi daha çok severler.

Bambu Bitkisi Güneşi Sever mi?

Her ne kadar ışık almayı çok sevseler de bunun doğrudan olması onları iyi gelmez.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir