BilimNe, Ne Değildir?

Biyolojik Silahlar Nedir? Etkileri, Zararları Nelerdir?

biyolojik silahlar

Biyolojik silahlar modern dünyanın en tehlikeli saldırı şekillerinden biridir. İnsanların metabolizmasına etki ederek ortaya çıkan bir saldırı türüdür. Genel olarak saldırı şekli, belirli bir bölge seçilerek başlıyor. Bu bölgede belirli bir insan grubuna; Üreyerek çoğalacak mikroplar, bakteriler ve virüsler bulaştırılır. Sonrasında o insan grubu ile bölgede hastalığın tamamen yayılması beklenir. Gerçek etkisini haftalar içerisinde gösterir ve insanların ölümü ile sonuçlanır.

Biyolojik Silah Türleri

Biyolojik silah türleri şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Bakteriler,
  • Virüsler,
  • Riketsialar,
  • Klamedya,
  • Mantarlar,
  • Toksinler.

Hepsinin etkisi ve yaratacağı tepkimeler farklılık gösterebilir. Yayılım süresine göre de farklılık göstereceği için genel olarak hepsinin sonucu saldırı yapılan alanlarda ölüm ile sonuçlanır.

Biyolojik Silahlar Nerede Kullanıldı?

Biyolojik silahlar ilk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında kullanıldı ve sonrasında yasaklanması ve üretiminin durması ile ilgili uluslararası çalışmalar gerçekleştirildi. Etkilerinin gücünü kestirilmesinin mümkün olmaması ve kullanılan alanda hem askeri hem de sivil halk açısından büyük bir tehlike taşıdığı gözlemlendi. 1925 yılında hazırlanan Cenevre Protokolü’ne göre, zehir ve diğer gazlar ile oluşturulabilecek her hangi biyolojik silahın savaşlarda kullanılması yasaklanmıştır.

Biyolojik silah olarak bilinmese de geçmişte savaşılan ordunun kampına sızarak, suyunu ve yiyeceğine zehir katmak aslında oldukça eski bir uygulamadır. Böylece askerlerin savaşma enerjisi ve gücünü minimum seviyeye indirerek kesin bir zafer kazanmak mümkün hale geliyordu.

Yakın bir tarihte kullanımı ise belirli bir ırkın neredeyse sonunu getirdi. 1754 yılından başlamak üzere 1767 yılına kadar Fransızlar ve ABD yerlileri arasında olan savaşlarda, İngilizler doğrudan smallpox virüsü yayılmış olan battaniyeleri Kızılderililere verdiler. Böylece çiçek salgını kapan Kızılderililer hem topraklarını hem de hayatlarını kaybettiler. Hastalığın kendi ordusunda da yayılmasından korkan George Washington, 1977 yılında bütün orduların aşılanmasını emrini vermişti.

Günümüzde Biyolojik Silah Kullanımı

Bugün Irak başta olmak üzere; İran, Libya, Suriye, Çin, Rusya, Kuzey Kore, İsrail, Tayvan biyolojik silahlara sahip olduğu ya da bu tür de teknolojik tesis ve kabiliyet taşıyan insanlar barındırdığı biliniyor. Amerika hükümeti ise bu konuda araştırmalar yürüttüğünü ve sadece savunma maksatlı olarak kullandığını belirtmektedir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir