Çernobil yangını Türkiye’yi tehdit eder mi sorusu son zamanlarda oldukça sık şekilde sorulmaya başlandı. Ukrayna’da 1986 yılında meydana gelen ve tarihin en büyük nükleer felâketlerinden biri olan patlamanın yaşandığı Çernobil, son 11 gündür yangın felaketiyle de uğraşıyor. Devam eden yangında bölgede daha önceden boşaltılmış olan köyler, mezarlıklar ve geniş ormanlık alanlar yok oldu. Yangının yaşandığı bölge içerisinde Ukrayna hükümeti geniş güvenlik önlemleri almasına rağmen 11 gün boyunca yangını kontrol altına almayı başaramadı. 15 Nisan itibariyle kontrol altına alınabilen yangın, halen daha büyük radyasyon tehlikesi taşıyor. Ülkemizde de Çernobil yangını Türkiyeyi etkiler mi sorusu sorulmaya başlandı. Türkiye hükümeti, yangına ve yayılabilecek radyasyona karşı şimdiye kadar bir açıklamada bulunmadı.
Çernobil Yangın Son Dakika
Yangının son durumuyla ilgili olarak Ukrayna hükümetinin yaptığı açıklamalar, kontrol altına alındığı yönünde ilerlemekte. Ukraynalı bir çok Twitter kullanıcısı da 11 gün boyunca durumun vahimliğini gösteren yangın görüntülerini paylaşması bölgede paniğe sebep oldu. Yangının kullanım dışı nükleer santralin bulunduğu Pripyat kentine iki kilometre mesafesine kadar ulaştığı biliniyor. Yangın yaydığı sıcak hava dalgası sebebiyle bölgedeki radyasyon miktarının artmasına da neden oluyor.
Çernobil Tur Operatörleri Birliği Başkanı Yaroslav Yemelyanenko, 4 Nisan’da başlayan yangının yasak bölgeye yasa dışı yoldan giren kişilerce çalıların kasıtlı olarak ateşe verilmesi sonucu çıkmış olma ihtimalinin ağırlık kazandığını ifade etti. Kaynak: Cumhuriyet
Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, yangının bölgedeki elektrik hatlarından otlara kıvılcım sıçramasından çıkmış olabileceğini savundu. Pripyat’a 210 km uzaklıkta olan Jitomir ilindeki orman yangınlarının Çernobil’e yayılması da bir başka iddia.
Çernobil Yangın Etkisi
Ukrayna Devlet Ekoloji Denetim Kurumuna bağlı çalışan Yegor Firsov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yangının yaydığı ısı yüzünden bölgede radyasyonun hızlı bir şekilde artışa geçtiğini belirtmişti. Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi ise bu açıklamalara cevap olarak radyasyon miktarının doğal seviyede olduğunu ve kontrol altında tutulduğunu ifade etmediğini kamuoyuna duyurdu. Bu açıklamaların yarattığı panik havasını kontrol altına almak için Ukrayna İçişleri Bakanlığı da yangının nükleer atık depolarını tehdit etmediğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çernobil yangın durumuyla ilgili hükümet yetkililerin ve medya kaynaklarının kamuoyu ile paylaştığı bilgilerde olan farklılık ise kafa karışıklığına sebep oluyor.
Bazı medya unsurları ise, yangının merkez hattında bulunan radyasyon seviyesinin git gide yükseldiğine işaret etti. Yangının sebep olduğu dumanlarla birlikte başkent Kiev başta olmak üzere bir çok alana da yayıldığını belirtti. Yangın sonucunda bölgedeki hava kirliliği de göz ile görülür biçimde düştü. Çernobil yangın 2020 yılında maalesef Corona’nın ardından .
Çernobil Nükleer Atık Depoları Tehdit Altında mı?
Çernobil nükleer atık depoları tehdit altında mı sorusuna yanıt vermek şu an için mümkün değil. Felaketin yaşandığı dönemden itibaren ilk kez bu ölçütte bir kriz ile uğraşan Ukrayna hükümeti, durumun kontrol altını ifade etse de sivil toplum örgütleri radyasyon seviyesinin hali hazırda artış gösterdiğine işaret ediyor. Çernobil Tur Operatörleri Birliği Başkanı Yaroslav Yemelyanenko, “Radyoaktif atık depolama merkezinin yanmaya başlamasını düşünmek bile istenmiyorum” demesi, oluşabilecek felaket senaryosuyla ilgili durumun vahimiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Ukrayna İçişlerinden Anton Geraşçenko ise radyoaktif atık depolama alanlarının çevresindeki bütün yeşil alanların daha önce doğal afet ve yangın riskine karşı kesildiğini ve alevlerin bölge için tehdit taşımadığını yineledi. Çernobil yangını Türkiye’yi etkiler mi sorusu, aktif olarak hükümetin devam eden nükleer santral inşaatları yüzünden medya tarafından maalesef yönlendirilemiyor.
Çernobil Yanarsa Ne Olur?
Çernobil yanarsa ne olur sorusu başta Karadeniz ve Balkan ülkeleri olmak üzere bütün dünyayı ilgilendiren bir sorudur. Geçmişteki nükleer felaketin sonucu düşünüldüğünde, aradan geçen zamana rağmen bölgedeki oluşabilecek potansiyel bir sızıntı bile felaket ile sonuçlanabilir. Nükleer fizikçi Andrey Popeko ise radyoaktif atık alanının soğumaya geçmesinin üzerinden geçen zamanı işaret ederek beklenildiği kadar kötü sonuçların doğmayacağına işaret etti.
Çernobil Yangınında Komşu Ülkelerin Desteği
Ukrayna’ya komşu olan ülkelerin yangın ile ilgili olarak Ukrayna hükümetine destek olmaması, bölgede tansiyonun artmasına neden oldu. Corona gündemi ile ilgilenen Karadeniz ve Balkan ülkelerinin, oluşabilecek bir kıyamet senaryosu için ne kadar hazırlıklı olduğu ise merak konusu. 1986 yılında yaşanan Çernobil nükleer felaketinde dönemin Balkan ve Karadeniz hükümetlerinin eylemleri, o dönem içerisinde bölgede bir çok bebeğin engelli doğmasına ve kanser vakalarında artış yaşanmasına sebep olmuştu. Çernobil yangını Türkiye etkisi için konuşmak ve yorum yapmak için erken olsa da konuyla ilgili önlem almak için geç kalmamız gerekmektedir. Çernobil yangını türkiyeyi etkiler mi sorusuna yanıt ararken, gelen 15 Nisan 2020 itibariyle yangının kontrol altına alındığı yönünde.
Alternatif haber içeriklerine ulaşmak için siz de YazBuz Haber başlıklara bakabilirsiniz.
Comments 2