Teknoloji

Dünyada Yapılan İlk Bilgisayar

Dünyada yapılan ilk bilgisayar

Bilgisayarın tarihi, çeşitli hayal kırıklıkları ile doludur aslında. Bilgisayarın ilk yapım amacı Charles Babbage tarafından fark makinesi ve analitik işlemler yapması için tasarlanmıştır. Bu fikir teoride oldukça başarılı olmasına karşın, pratiğe döküldüğünde istenen sonuçlara ulaşamamıştır. Bu hayal kırıklığına rağmen, dünyada yapılan ilk bilgisayar için fikir babasının Charles Babbage olduğu kabul edilir.

Yıl 1850’ye geldiğinde ise George Boole kendi ismi ile yayınladığı 1 ve 0’lardan oluşan sistemi hazırladı. Bilgisayarların gelişim temeli olarak büyük bir adım olan bu gelişme ile, var ve yok mekanizması artık bilgisayarlar için işlevsellik kazanmıştı.

1890 yılında ise, Herman Hollerith geliştirdiği elektro mekanik araç, delikli kartlar ile bilgilerin ve amaçların yüklendiği bir depo alanıydı. Bu hesap alanı Amerika’nın 1890 nüfus sayımında da kullanıldı ve oldukça başarılı sonuçlar getirdi.

Genel anlamda ilk bilgisayar abaküs olarak kabul edilmektedir. Fakat bazı kesimler abaküs değil, hesap makinesi olarak kabul etmişlerdir. Hangisi seçilirse seçilsin ikisi de bilgisayarın atası olarak kabul edilmektedir. Bilgisayar mantığı ile çalışan ilk cihaz ise 1945 yılında Amerika’da yapılmıştır. Bu cihaz ENIAC adıyla tarihe geçmiştir.

Analog Bilgisayarların Temeli

1931 senesine, Vannevar Bush tarafından büyük bir keşif gerçekleştirildi. Analog bilgisayarın temeli olan bu gelişmeye karşılık sadece sekiz yıl sonrasında yani 1939 yılında da Bell Laboratuvarı’nda sayısal bilgisayar üretimi gerçekleştirildi. Aritmetik matematik işlemlerinde bilgisayarların kullanımı böylece başlamıştı.

İkinci Dünya Savaşı geldiğinde ise, tarihin en karanlık savaşlarından biri yaşanırken, bilim ve bilgisayar cephesinde olan en büyük gelişmeler yaşanmaktaydı. Haward Aitken IBM ile eşgüdümlü çalışarak 1944 de MARK 1’i başarı ile tamamladı. İşlevselliği küçük olmasına karşın, büyük bir başarı olarak lanse edilmişti ve delikli kartlar ile data bankası oluşuyordu. Ancak asıl büyük gelişme Almanya’nın içerisinde olan gizli görüşmeleri ortaya çıkartmak ve askeri istihbarat toplamak amacı ile uzun süren çalışmalar ile ortaya çıkartılan ENIAC isimli bilgisayarın ortaya çıkması ile ortaya çıktı. ENIAC, MARK 1 ile kıyaslandığında çok daha hızlıydı, elektronik bilgisayara geçiş de böylece başlamıştı.

İlk Bilgisayar ENIAC

ENIAC, oluşturulan bilgisayar sistemleri arasında en gelişmiş bilgisayar teknolojisi olarak kabul edilmiştir. ENIAC’ın açılımı Electronic Numerical Integrator And Computer’dır. Türkçe olarak Elektronik Sayısal Entegreli Hesaplayıcı olarak söylenmektedir. Bilgisayar, yaklaşık 30 ton ağırlığındaydı. Bilgisayarın kurulumu için 167 metrekare alana ihtiyaç duyuluyordu. Bu alışık olduğumuz bilgisayar görüntüsüne göre oldukça devasa olduğu anlamına gelmektedir. Tükettiği enerji miktarı 150 kilowatt’tı. Cihaz için büyük hacimli bir hesap makinesi demek yanlış olmayacaktır. 2. Dünya Savaşı’nda atılan bir füzenin el ile hesaplanması yaklaşık 20 saati bulmaktaydı. Fakat ENIAC ile bu hesaplama, 15 saniye gibi çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilmekteydi. ENIAC, birçok sayısal ve mantıksal işlemleri yapabilmekteydi. Bunlar;

  • Eşitlikleri karşılaştırabilme,
  • Dört işlem yapabilme,
  • Karekök hesaplamasıdır.

ENIAC’ın yapabildiği bu işlemler cihazın ilk bilgisayar ünvanını almasını sağlamıştır.

İlk Kişisel Bilgisayarların Ortaya Çıkışı

İlk kişisel bilgisayar olarak Altair 8800 gösterilmektedir. Fakat bu bilgisayar ekrana ve klavyeye sahip bir bilgisayar değildir. Günümüz bilgisayar anlayışına en yakın bilgisayar IBM PC sayılmaktadır.

İlk kişisel bilgisayar diye nitelendirilebilecek cihazda iki ayrıntı bulunmasına dikkat edilmelidir. Bu ayrıntılar ekran bulunması ve gelişmiş depolama birimine sahip olmasıdır. Bu özelliklerin oluşması 1947 yılında transistör’ün keşfedilmesiyle mümkün olmaktadır. Transistörler ilk denetleyicileri sonrasında ilk işlemcileri ortaya çıkarmıştır. İşlemcinin ortaya çıkması ile birlikte de bilgisayarların boyutu küçülmeye başlamıştır.

İlk işlemciye sahip bilgisayarda Intel 8086 mimarisi kullanılmıştır. Tarihin ilk kişisel bilgisayarı için en büyük çalışmaları yapan IBM firması olmuştur. Yapılan çalışma sonucunda da ilk kişisel bilgisayar IBM PC olmuştur. IBM ilk DOS sistemli işletim sistemine sahip bilgisayardır. IBM daha sonra Microsoft ile anlaşmış ve Windows’un temelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan ilk sistemde pek çok hata olmuştur. Fakat yapılan çalışmalarla sistem sürekli geliştirilmiş ve kişisel bilgisayarlarda sağlam şekilde yerini almıştır.

Ticari Bilgisayarlar Ne Zaman Yapıldı?

Ticari bilgisayarlar ise, ilk olarak seri üretime UNIVAC 1 ile başladı. Manyetik bant ile giriş ve çıkış birimleri bulunan UNIVAC 1, donanım olarak da ekstradan bir yazıcı ile birlikte kullanıcılarına sunuluyordu. 1964 yılında ise transistorların yerini devrelerin alması ile günümüzde olan bilgisayarların temeli açısından büyük bir adım atılmıştır.

Ev Tipi Bilgisayarların Ortaya Çıkışı

Ev Tipi Bilgisayarların Ortaya Çıkışı

Bilgisayarların gündelik hayatımıza uygun hale geçmesi ise 1980’leri bulmuştur. Bu zamanlar içerisinde IBM başta olmak üzere bir çok firma bu alanda gelişim göstererek gündelik ihtiyaçlar için bilgisayar kullanımını arttırmayı amaçlamıştır.

Teknoloji içerikleri ilginizi çekiyorsa, Teknoloji sayfamızda birbirinden keyifli yazılar okuyabilirsiniz.

Shares:

1 Yorum

  • […] Gelişen teknoloji sonucu bilgisayarlar tümüyle hayatımızın bir parçası olmuşken, ilk bilgisayarın nasıl bir cihaz olduğunu merak ettiniz mi? İşte sizin için güzel bir yazı; Dünyada Yapılan İlk Bilgisayar. […]

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir