Kariyer

E-Sınav Ne Demek? Nasıl Yapılıyor?

E-sınav Ne Demek

E-Sınav elektronik ortamda yapılan ve popülerliğini gitgide arttıran bir sınav şeklidir. Peki, e-sınav ne demek? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından elektronik ortamda yapılan test etme sistemine e-sınav denir. Farklı özellikleri sayesinde kursiyerlerin öncelikli tercihi haline gelen bu sistem yakında kâğıt üzerinde cevaplan sınavlara son verecek gibi duruyor.

E-Sınav Nasıl yapılır?

E-Sınav, Millî Eğitim Bakanlığının belirlediği ve yetki verdiği kurumlar üzerinden yapılır. Bu yetkinin verildiği kurumlar şimdilik; İstanbul, Ankara ve İzmir’in de içerisinde yer aldığı 19 şehirde mevcuttur. Randevu aracılığıyla en kısa sürede e-sınav kurumlarından birisine başvurabilirsiniz. Tarih geldiğinde bu sınav merkezlerinden birisine gidip önünüze çıkan teorik sürücü kursu sorularını yanıtlayabilirsiniz. Söz konusu testten başarısız olursanız bir dahaki deneme hakkınız için 15 gün sonra gelebilirsiniz, toplamda 4 hakkınız bulunur. Eğer 45 günü geciktirirseniz deneme hakkınız yanar.

E-Sınavın Özellikleri Nelerdir?

Artık “E-Sınav ne demek?” biliyorsunuz. Ancak e sınav ne gibi özelliklere sahiptir? Elektronik ortamda test edilerek çoğu kursun veya eğitimin teorik kısmının sınandığı bölüm olan bu sistem bazı özellikleri barındırır. Bu özellikler şunlardır:

  • Sınırlı sayıda kurumda bu sınav gerçekleşebilir.
  • Gözetmenlerin kontrolü altında kısıtlı erişime sahip cihazlar aracılığıyla karşınıza çıkan soruları cevaplarsınız.
  • Ehliyet kursu testi, açık lise sınavı gibi milli eğitim bakanlığının düzenlediği ölçüm faaliyetleri bu gruba dahildir.
  • Gerekli bilgisayar bilgisine sahip olmanız gerekir. Hiç bilmiyorsanız bile kısa sürede adapte olabileceğiniz bir sistemdir.
  • Genel olarak sınavın kâğıt üzerindeki versiyonuyla aynı fiyatlandırmadadır. Ekstra bir ücret gerektirmez.

Görülene göre e-sınavların merkezi sınav sisteminden tek farkı cevaplamanız gereken soruların dijital ekranda olmasıdır. Çağımızdaki çoğu insan için böylesi daha kolay bir deneyimdir.

E-Sınavın Avantajları Nelerdir?

Bu sınav sistemini çok daha kullanışlı ve avantajlı yapan özellikler mevcuttur. Örneğin; kursiyerler bildiklerini daha kolay bir şekilde ifade edebildikleri için bu sınavı seçebiliyor. Peki ama neden? E-Sınavın ne gibi avantajları vardır? İşte e-sınavın tercih edilmesinin nedenleri şunlardır:

  • Çok bir masrafı olmadığından dolayı çok daha kısa periyotlar halinde gerçekleştirilebilir.
  • Sınav bilgisayar aracılığıyla gerçekleştiği için kopya çekmek gibi haksız rekabet unsurları engellenmektedir.
  • Kâğıt harcaması minimum düzeyde olduğu için çevre dostu bir uygulamadır.
  • Kodlama gibi ekstra çaba gerektiren işler olmadığından dolayı hem daha basittir hem de kaydırma yapma gibi sorunlar görülmez.
  • Merkezi yazılı sınavlardan daha pahalı değildir. Ekstra bir ücret olmadan bu tercih size aittir.
  • E-Sınav çıkışında skorunuzu anında öğrenebilme imkanınız vardır. Eğitmeninize sınavınız bittiğinde sonucunun ne olduğunu sorarak kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

E-Sınav bir çok alanda yazılı versiyonuna üstün gelmeyi başarmaktadır. Doğa dostu bir uygulama olmasının yanı sıra daha pratik ve avantajlıdır. Eğer bu avantaj kulağınıza hoş geliyorsa bir sonraki milli eğitim sınavınızda opsiyonlarınızı değerlendirerek siz de e-sınavı seçebilirsiniz. Bu bilgiyle beraber “E-Sınav ne demek?” sorusu hakkında söyleyebileceklerimizin de sonuna geliyoruz.

Eğer ehliyet alabilmek için e-sınava girecekseniz Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır? konusunda da bilgi edinmeniz gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

E-sınav nerede yapılıyor?

Sınavların yapılacağı 19 şehirden birindeki sınav merkezinde gerçekleştirilir. Sınavlar bilgisayar üzerinden yapılır.

E-sınav ne için yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak düzenlenen kurs ve benzeri eğitimlerin neticelendirilmesi için yapılan sınavlardır.

E-sınava girerken neler yasak?

Sınava girerken yanınızda elektronik eşya bulundurmanız kesinlikle yasaktır. Buna ek olarak kağıt, kalem, saat ve benzeri eşyaları da yanınızda bulundurmamanız gerekir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir