Teknoloji

Josephine Cochrane Neyi İcat Etti?

Josephine Cochrane Neyi İcat Etti?

Bazı icatlar milyonlarca insanın yaşam kalitesini arttırır. Birçok kişinin işine yarar. Yaptığı icat sayesinde insanların yaşamını kolaylaştıran bir kadın var: Josephine Cochrane. Peki, Josephine cochrane neyi icat etti? İcadı bizim hayatımıza nasıl katkı sağladı? Gelin, bu sorulara cevap arayalım.

Josephine Cochrane Kimdir?

İcadıyla  büyük fayda sağlayan Josephine Cochrane kimdir?   Bu isim, merak edilen mucitler arasında çünkü kendisi bulaşık makinesini icat eden kadın olarak biliniyor. 8 Mart 1839 yılında dünyaya geldi. Kendisi, yemek partilerine oldukça fazla ev sahipliği yapan varlıklı bir kadındı. Hayatında hiçbir zaman bulaşık yıkamadı. Bulaşığını yıkayan hizmetçileri vardı. O, bulaşıkları kırmayan ve bu işi daha hızlı halleden bir makinenin olmasını hep istiyordu. Ancak henüz öyle bir icat yoktu. Böyle bir durum olunca hayalindeki makineyi kendisi yapmak için işe koyuldu.

Hatta Cochrane’nin “Eğer kimsenin bulaşık makinesi icat etmeye niyeti yoksa, o halde bunu ben kendi başıma yaparım!” diye bağırdığı biliniyor. İcadı için aşağıdaki iki adımı takip etti:

  • İşe öncelikle bulaşıkların boyutunu ölçmekle başladı. Sonrasında ise tel bölmeleri yaptı. Bu bölmeleri tabağın, fincanın veya çay tabaklarına uyacak şekilde tasarladı.
  • Makinenin motoru sıcak sabunlu su kazanın dibinden yukarıya doğru fışkırıp bulaşığın üzerine doğru düştüğü zaman tekerlek dönmeye başlıyordu.

Çevresindeki herkes bu makineden oldukça fazla etkilenmiş, hayrete düşmüştü. Herkes, kendisine de bu makineyi  yapmasını istiyordu. Bu ısrarlardan sonra bulaşık makinesini icat eden kadın, isteyenleri geri çevirmedi. 

Restoran Ve Otelleri Bulaşık Makinesiyle Tanıştırdı

Josephine Cochrane Neyi İcat Etti?
Bulaşık makineleri ilk olarak otel ve restoranlar için üretilmişti.

Josephine Cochrane’nin ortaya çıkardığı bu icadın  ünü her geçen gün yayılmaya başladı. Kısa bir sürede Illinois şehrinde restoran ve oteller için ortaya çıkardığı bu makineyi yapma teklifi aldı. Ardından icadının  patentini aldı.

Tarih 1893 yılını gösterdiğinde Chicago’da bir fuarda yapmış olduğu bulaşık makinesini sergiledi. İcadı, dayanıklılık ve ve uyumda tam not alarak “En İyi Mekanik Yapım” ödülüne layık görüldü.

Marka Olmaya Başladı

Cochrane, 1913 yılında daha fazla geliştirdiği bulaşık makinesini 350 dolara sattı. Ölmeden evvel bulaşık makinesi, evlere girmeye başlamıştı. Whirlpool Corporation kendi ismini taşıyan markasını satın aldı. Bugün o marka KitchenAid olarak devam ediyor. Hatta marka, farklı beyaz eşya üretimleri de yapıyor.

Josephine Cachrone nın İcadı Bize Neler Kazandırdı?

Josephine Cochrane’nın icat ettiği bulaşık makinesi, evde insanların en büyük yardımcısı olmayı başardı. Hayatın yoğunluğunda bulaşık makinesi sayesinde birçok kişi, evinde zaman kazandı.

Peter Hewitt neyi icat etmiştir? Yazımıza göz atarak bilgi alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Josephine Cochrane'den Sonra Bulaşık Makinelerine Ne Oldu?

Kendisinin ölümünden sonra 1917 yılında bulaşık makinesi 2. Patentini aldı. Kurmuş olduğu şirket, Crescent Çamaşır Makinesi Şirketi 1926 yılında Hobart Manufacturing Company tarafından alındı. 1986 yılı geldiğinde ise KitchenAid satın aldı.

Cochrane'nin Ölümünden Sonra Nasıl Gelişmeler Yaşandı?

Tarihler, 3 Ağustos 1913 olduğu zaman felç geçirip hayatını kaybetti. Kendisi 2006 yılında Amerika'nın saygın ve önde gelen Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girmeye hak kazandı. 2013 yılında Amerika ile hiçbir bağı olmamasına karşın, bir kadının nasıl bir ilham kaynağı olabileceğini gösteren Romanya'nın posta dağıtım kurumu Cochrane'nin siluetini pullara bastırdı. Tarihe yenilikçi kadın olarak adını yazdırmayı başardı.

Bulaşık Makinesi Türkiye'ye İlk Ne Zaman Geldi?

Bulaşık makinesi, ülkemize üretildikten oldukça uzun bir süre sonra geldi. İlk defa 1960 yılında Türkiye'ye gelen bulaşık makinesi, evlerde yerini almaya başladı. Çünkü makine, ilk üretildiğinde evlerde kullanılacak durumda değildi. Zaman geçtikçe eve uygun halde bulaşık makinesi üretilmeye başladı.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir