EkonomiFinans

Kaçak Telefon Alınır mı?

Kaçak Telefon Alınır Mı?

Geçtiğimiz aylarda çıkan son model telefonlar için belirlenen fiyatlar 5 haneli sayılara ulaştı. Bu nedenle de çoğu kullanıcı daha az para harcayıp, daha üst bir model almanın yollarını arar oldu. Durum böyleyken pek çok kişi kaçak telefon alma seçeneğini değerlendirmeye başladı. İşte biz de bu yazımızda “Kaçak telefon alınır mı?”, “Kaçak telefonun avantajları, dezavantajları nelerdir?” gibi sorulara cevap arıyoruz.

Kaçak Telefon Nedir?

Kaçak telefon, en basit tabiri ile gümrük girişi yapılmadan ülkeye getirilen telefonlardır. Bu telefonlar, gümrük kaydı yapılmadıkları için vergiye tabi olmazlar. Dolayısıyla yasal yollarla getirilen ve gümrük kaydı yapılmış cihazlara göre fiyatları daha uygundur.

Kaçak telefonlar hakkında, en çok merak edilen şey sahte yani çakma olup olmadıklarıdır. Satış işlemi yasal yollarla gerçekleşmediği için alacağınız kaçak telefonun, çakma olma ihtimali her zaman vardır. Ancak kaçak telefon, her zaman çakma olmak zorunda değildir. Türkiye’de herhangi bir teknoloji marketten aldığınız bir telefonla, kaçak telefon arasında donanımsal anlamda herhangi bir fark yoktur. Yani bu cihazlar birebir aynıdır.

Kaçak Telefon Satın Almanın Nelerdir?

Kaçak telefonların, kullanıcılara sağladığı başlıca iki avantajı vardır:

  • Daha Uygun Fiyat: Adı üstünde, kaçak olan bir üründe vergi yoktur ve bu nedenle de fiyatı piyasa geneline göre daha uygundur. Örneğin şu anda piyasada 3000 TL’ye satılan orta segment bir akıllı telefonun kaçak muadili için 1800-2000 TL ödeme yapmanız yeterlidir. Telefonun modeli ve fiyatı yükseldikçe, alıcının cebinde kalacak para da artacaktır.

Kaçak bir telefon satın aldığınızda muaf olduğunuz masraf kalemleri şunlardır:

    • %25’lik ÖTV
    • %18’lik KDV
    • %6’lık TRT Payı
  • Daha Fazla Seçenek: Aslında, kaçak telefon satın almanın tek avantajı uygun fiyatı gibi görünse de bizce kullanıcıya sağladığı bir avantaj daha vardır. Bazı modeller, ülkemizde kısıtlı özelliklerle piyasaya sürülmektedir. Aynı zamanda birçok marka bazı modellerini Türkiye’de satışa sunmamayı tercih etmektedir. Satın alacağınız kaçak telefon, bu sınırlamalara tabii olmadığı için daha fazla model arasından tercih yapmanız mümkündür.

Kaçak Telefon Satın Almanın Dezavantajları Nelerdir?

Kaçak Telefon Satın Almanın Dezavantajları
Daha uygunlu fiyatlı olacağını düşündüğünüz kaçak telefonlar, daha büyük masraflar doğurabilir.

Öncelikle şunu net bir şekilde ifade etmeliyiz ki, kaçak telefon satın almanın dezavantajları, sağladığı avantajlara göre çok daha fazladır.

Kaçak telefon satın almanın dezavantajları şunlardır:

  • Kaçak telefon terimi, yasal olmayan yollarla satışa sürülen bir teknolojik ürünü ifade etmektedir. Ve yasal olmayan bir eylem, kanunlara göre suçtur.
  • Kaçak telefon almak riskli bir işlemdir. Çünkü aldığınız telefonun çakma olma ihtimali vardır.
  • İstemeden bile olsa kaçak telefon satın alarak yasadışı suç örgütlerine para kazandıracak olabilirsiniz.
  • Kaçak telefon satın almak, etik bir davranış değildir.
  • Telefonu, yasal yollarla satın almadığınız için herhangi bir garanti kapsamına tabii olmanız mümkün değildir. Karşılaşacağınız her sorunda, tamir ücreti ödemeniz gerekecektir.
  • Kaçak telefonlar, şebekenin çekmesine sadece 6 ay izin vermektedir. Sonrasında, bir miktar ödeme yaparak telefonunuz IMEI kaydı yaptırmanız gerekecektir. IMEI kaydı yaptırmak veya bir diğer ifadeyle IMEI attırmak yasal bir işlem değildir.

Kaçak Telefon Nasıl Kullanılır?

Diyelim ki, tüm bu avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurarak bir kaçak telefon satın aldınız. Satın aldığınız yeni telefonunuzu sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam etmek için önünüzde iki seçenek vardır:

  1. Satın aldığınız telefonu, bir pasaporta kaydettirebilirsiniz. Kendi pasaportunuza kayıt ücreti 100 TL’dir. Pasaportunuz yoksa, 174,5 TL defter bedeli ödeyerek kendinize bir pasaport çıkarabilirsiniz.
  2. Bir diğer yöntem ise, IMEI kaydı yaptırmaktır. IMEI kaydı, az önce de ifade ettiğimiz gibi yasal bir işlem değildir. Eski bir telefonun IMEI kaydı, yeni telefona geçirilir. Android cihazların pek çoğunda IMEI kaydı yapılabilirken, iPhone’larda böyle bir işlem mümkün değildir.

Kaçak Telefon Alınmalı mı?

Kaçak telefonun tüm detaylarından bahsettiğimize göre asıl konumuza geri dönebiliriz:

Dürüst olmak gerekirse, az önceki listelerden de net olarak göreceğiniz üzere, kaçak telefon almak ödediğiniz para haricinde çok da kârlı bir iş değildir.

Evet, daha az para ödemek kulağa çok cazip gelse de sonrasında çıkabilecek ek masraflar; daha yüksek meblağların cebinizden çıkmasına sebep olabilir.

Uygun fiyatlı teknolojik cihazlar hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz; 2. El Macbook Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda da önemli ipuçlarını bulabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir