Bitkiler

Kalanşo Neden Çiçek Açmaz? 

Kalanşo Neden Çiçek Açmaz? 

Renkli çiçekleri ile dikkatleri üzerine çeken kalanşolar (kalanchoe) genellikle ilk satın alındıklarında çok görkemli olup daha sonra solarlar. İlk çiçeklerinin solması çiçeğin yeniden açmasını zorlaştırabilir. Peki, kalanşo neden çiçek açmaz? Kalanşo çiçeğinizin açmasında etkili olan faktörler şunlardır:

  • Işık
  • Gübre 
  • Sulama

Düşük ışıklı ortamlar kalanşoların çiçek açması için en verimli alanlardır. Bu nedenle kışın güney cepheye yerleştirilmelidir. Yazın ise doğu ya da batı cephesi çiçeğinizin yerleştirilmesi için doğru tercih olacaktır. Işığın bitkiye doğrudan değil, bir pencere aracılığıyla dolaylı gelmesini sağlamalısınız. Bu gibi durumlar, yeterli gübreleme ve beslenmenin olmaması çiçeğinizin açmamasına sebep olur.

Kalanşo Nasıl Çiçek Açar?

Kalanşo Neden Çiçek Açmaz? 
Kalanşonun çiçek açması için uygulayabileceğiniz farklı adımlar vardır.

Kalanşo genellikle evler, ofisler gibi kapalı alanlarda dekoratif amaçlı kullanılan bir sukulenttir. Bu bitkiler, yaygın kullanılmaarına rağmen bakımları çok bilinmediği için zaman zaman çiçek açmaları zorlaşabilmektedir. Peki kalanşo nasıl çiçek açar? Aşağıdaki faktörlere dikkat ederek bitkinizin daha kolay açmasını sağlayabilirsiniz.

  • Bitkinin bakımı tomurcuklanma ve çiçeklenme süreci için 14 saat ışıksız ortamda, 10 saat ise parlak ışıkta gerçekleşmelidir.
  • Çiçeğinize; dinlenme zamanı, doğrudan gelmeyen bir aydınlatma ve iyi gübreleme uygulanmalıdır.
  • Kalanşo çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Ancak hiç su olmadan da açamaz.
  • Odanın çok sıcak veya soğuk olmaması gerekir.
  • Drenajlı (delikli) saksı kullanılması, kalanşonun çiçek açması açısından önemlidir. 

Bu noktalara dikkat ederek bitkinizin çiçek açmasını hızlandırabilirsiniz.

Benjamin yaprakları neden sararır? Yazımıza göz atarak bilgi alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalanşo Çiçeği Güneşi Sever mi?

Kalanşo çiçeği çok aydınlık ortamları ve güneş ışınlarını doğrudan almayı sevmez. Kalanşolar doğal ortamlarında yıl boyu çiçek açar fakat bu durum ev gibi kapalı ortamlar içerisinde ve saksıda pek mümkün olmadığı için kışın sonlarında başlayıp ilkbahar sonlarında azalmaya başlar. Işığın ve aydınlanmanın artması zaman içerisinde çiçek döngüsünü giderek yavaşlatır.

Kalanşo Nasıl Sulanmalıdır?

Kalanşonun derin ve seyrek sulamasının gerçekleşmesi gerekir. Yoğun sulama bitkinizin köklerine zarar verir. Bitkiniz çiçeklendikten sonra sulamayı biraz arttırabilirsiniz. Ancak kalanço sulu bir bitki olduğu için çiçeklenme döngüsünün hiçbir evresinde çok fazla suya ihtiyaç duymadığı unutulmamalıdır. Musluk suyundaki bazı kimyasallar ve mineraller de kalanşo bitkisine zarar verebilmektedir.

Kalanşo Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kalanşo bitkisini çoğaltmak oldukça kolay bir işlemdir. İlk olarak bitkinizin çiçeksiz dallarından yaklaşık 5 cm boylarında sağlıklı bir dal koparın. Alt yapraklarını, bıçak ya da makasın sivri kısmı yardımıyla temizleyin. Kopardığınız dalı 2 ya da 3 gün boyunca temiz bir kağıt havlu üzerinde bekletin. Toprağı elinizle bastırıp drenaj delikleri olan saksınıza yerleştirin. Şeffaf bir naylon torba ile saksınızın yüzeyini kaplayın ve bitkiyi 3 hafta güneşte bekletin. Yeni bitkinizi arkadaşlarınıza verilecek şık bir hediye olarak kullanabilir; eviniz veya ofisinizin dekorasyonuna renk katabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir