Ne, Ne Değildir?

Kıbrıs Taşı Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Kıbrıs Taşı Ne İşe Yarar

Doğal taşlar milyarlarca yıllık dünyamızın jeolojik değişimleri ile birlikte oluşmuş zaman yadigarlarıdır. Dolayısı ile günümüzde de doğal taşlar ve bu taşların etkileri birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Bilinen doğal taşlardan biri de Kıbrıs taşıdır. Bu yazımızda, “Kıbrıs taşı ne işe yarar ve kullanım alanları nelerdir?” sorularını sizler için araştırarak Kıbrıs taşının şifalandırdığı alanları inceledik.

Çoğu zaman ruh halimizi etkilediğine ve enerji durumumuzu değiştirdiğine inandığımız doğal taşların düzenli ve yerinde kullanımlarında etkisi gözlemlenmektedir. Doğada kendiliğinden katkı maddesiz bir şekilde var olan ve farklı alanlarda kullanılan Kıbrıs taşının kullanım alanları nelerdir? Kıbrıs taşı ne işe yarar ve günlük hayatımızda nasıl kullanabiliriz detaylıca göz atalım.

Kıbrıs Taşı Nedir?

Kıbrıs taşı eski dönemlerde Simya bilimi ile ilgilenen kişiler tarafından keşfedilmiştir. Doğa ve insan ilişkisini oluşturacağı formüller ile ele alan Simya’nın doğal taşlardan uzak olması elbette beklenemezdi. Koyu lacivert rengine sahip olan Kıbrıs taşı Zaç-ı Kıbrıs ismiyle de anılmaktadır.

Simyacılar tarafından keşfedilen bu taş bulunduğu ilk dönemlerde Kimya ilminde kullanılıyordu. Doğada saf halde bulunan bu taş, simyacıların oluşturmak istediği iksirlere katılır ve işaretlemelere yardımcı olurdu. Yer altından çıkarılarak amacına yönelik olarak farklı işlemler ile satın alınabilir hale gelen Kıbrıs taşı çoğunlukla gavur taşı ile karıştırılabilmektedir.

Kıbrıs Taşı Kullanım Alanları

Kıbrıs Taşı Kullanım Alanları
Kıbrıs taşı aksesuar yapımında sıklıkla kullanılır.

Doğal taşlar günlük hayatımızda farklı noktalarda karşımıza çıkabilir. Kıbrıs taşı kullanım alanları nelerdir sorusunun yanıtı ise bulunduğu ilk günlerden itibaren şu şekilde gözlemlenmiştir.

  • Eski dönemlerde, insanlar ve hayvanlar iç içe yaşadıkları için hayvan derilerini işaretlemede kullanılırdı.
  • İplik ve kumaşın gelişimi ile Kıbrıs taşının koyu renginden faydalanılmaya başlandı. İplik boyanmasında güzel kalıcılığı ile büyük rol oynadı.
  • Her doğal taş gibi kadınların ilgisinden kaçamadı ve zamanla işlenerek takıya dönüştü.
  • Güzelliğine ve renginin asilliğine kayıtsız kalamayan erkekler tespih olarak ellerinde taşımaya başladılar.
  • Keskin yapısı sayesinde şekil verildiğinde kesici alet olarak kullanılabildi.

Kıbrıs taşı her doğal taş gibi farklı alanlarda kullanıma uygundur. Simya ile bağlantılı olması ve o dönemlerde bulunması onu günümüz kimya derslerine dahi konu etmiştir.

Kıbrıs Taşı Ne İşe Yarar?

Doğal taşların insanlar üzerindeki etkileri, özellikle de ruhsal anlamda iyi geldiği çoğunluk tarafından kabul görmüş bir inanıştır. Doğaya ait olana saygının sonsuz olduğu gerçeği yadsınamazken doğal taşların da yıllarca yer altında biriken enerjilerinin açığa çıkmasına etkileri mutlaka olacaktır. Çoğunlukla evlerde dekorasyon ya da takı olarak kullanılan doğal taşların bilinen etkilerinden bazıları şunlardır.

  • Odaklanmayı arttırır
  • Bedensel yorgunları önler.
  • Kişilere canlılık ve yaşam enerjisi verir.
  • İletişim becerilerini yükseltir.
  • Sinir ve stres seviyesini düşürür.

Kıbrıs taşı gibi doğada bulunan kuvars, opal, topaz ve mercan gibi taşlarda şifalandırma oranı yüksektir. Her ne kadar kullanım alanları farklı olsa da, tüm doğal taşlar için söylenen bazı ortak noktalar mevcuttur.

Kıbrıs Taşı ve Simya

Kıbrıs Taşı ve Simya
Simyacılar da yaşadıkları dönemde Kıbrıs taşını kullanmışlardır.

Simya evrenin dört elementten oluştuğu iddia etmektedir. Hava, su, toprak ve ateşe bağlı olayları inceleyerek doğadan topladığı ilham ile ölümsüzlük iksirini bulmak istemiştir. Ölümsüzlüğe dair günümüze ulaşan bulgular ya da formüller bulmasa da, kimya başta olmak üzere birçok bilim dalının temellendirmelerine yardımcı olmuştur.

Tarihte Kıbrıs taşı keşfi dahil çok sayıda farklı alanlarda Simya sayesinde aydınlatılmış sayfalar mevcuttur. Günümüzde en modern tanımıyla kimyager olarak bilinen meslek grubu Simyanın uzantısıdır. Kıbrıs taşı gibi birçok elementi ve madeni bizlere kazandıran Simyadır.

Simya hakkında daha fazlasını öğrenmek isteyenlere Simya Neden Bilim Değildir? adlı yazımızı öneririz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kıbrıs taşı boyamada kullanılır mı?

Mavi bir renk veren Kıbrıs taşı boyamada da kullanılmıştır.

Simyacılar hastalıkları iyileştirir mi?

Simyacılar çalışma yaptıkları dönemde birçok hastalık için çeşitli tedavi yöntemleri bulmuşlardır.

Simya döneminde fırın var mı?

Fırın ile birlikte pek çok aleti çalışmaları için kullanmışlardır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir