Sinema

Matematik Filmleri: Türev Aldıracak Bir Liste

matematik filmleri

Hayatımızın her anında bir matematik bulunmaktadır. Farz edersiniz ki hayatımızın her anında yanımızda olan matematik, sinema alanında karşımıza çıkmaktadır. Çünkü sinema da bir hayattır. Konusu matematik olan her şeyi çok seviyorum mümkün olduğu kadar matematik filmleri izlemek istiyorum diyorsanız bu liste tam size göre. Ayrıca matematikten pek hoşlanmıyor olsanız bile matematikle ilgili filmlerin cazibesi kimi zaman sözel öğrencilerini de kendisine çekmeyi başarabiliyor. Bu sebepten sizin için en çok sevilen 8 matematik filmini listeledik. İyi okumalar.

Kalk ve Diren (Stand and Deliver)

Kalk ve Diren (Stand and Deliver)
Kalk ve Diren (Stand and Deliver)

Film gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanmıştır. Öğrencilerin genelinin çete üyesi olduğundan hem öğretmenleri hem de yaşadıkları bölge yüzünden eğitimle pek alakaları yoktur. Okula yeni atanan Escalente, öğrencilerin potansiyellerini görüp onları hayata kazandırmak isteğindedir. Hatta ümitsiz vaka olarak görülen bir grup çete elemanının ülkenin matematik alanında en başarılı öğrencilere dönüştüğüne şahit olmaktayız. Filmi etkileyici kılan özelliklerden biri de bazı sahnelerde matematik terimleri üzerinden yapılan toplumsal eleştirilerdir. Ayrıca filmin bir kısmında matematik filmleri tutkunlarını bir integral sorusu beklemektedir.

Kapan (Fermat’s Room)

Kapan (Fermat’s Room)
Kapan (Fermat’s Room)

Daha önce birbirleriyle karşılaşmayan dört şansız matematik uzmanı, hiç bilmedikleri biri tarafından bulmaca çözmek için bir mekâna davet edilirler. Burada dört matematik uzmanını da kötü sürprizler beklemektedir. Telefon aracılığı ile kendilerine yöneltilen soruları 60 saniye içinde doğru çözmek zorundadırlar. Aksi takdirde bulundukları yer anında ölüm tuzağına dönüşecektir. Ayrıca her yanlış cevapta da odanın duvarları daralacaktır. Uzmanların soruları çözüp buradan kurtulacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kendilerini buraya getiren nedenleri ve aralarındaki bağları da çözmeleri gerekir. Yoksa buradan kurtuluş şansları bulunmaz.

Agora

Agora
Agora

Tarihteki ilk kadın matematikçinin kim olduğunu hiç düşündünüz mü? Hem belinden aşağı kadar uzanan saçlarıyla nefes kesecek kadar güzel hem de adını filozof, matematikçi olarak tarihe geçirecek bir kadın. Bu kadın dördüncü yüzyılda Roma’nın Mısır eyaletinde yaşayan Hypatia’dır. Hyptatia, trajik ölümüyle de unutulmayacak bir kadındır. Bu film cesedi yollarda sürüklenen, onlarca erkek tarafından linç edilen, eti kemiklerinden midye kabuklarıyla ayrılan Hypatia’nın hayat hikayesini anlatmaktadır. Bu film 8.3 IMDb puanı ile en çok sevilen matematik filmleri arasında yer almaktadır.

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)

Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)
Akıl Oyunları (A Beautiful Mind)

Bu film bize genç yaştan beri matematikle uğraşan 1994 Nobel Ekonomi Ödülüne sahip olan matematik dehası John Nash’ın şizofreni ile mücadelesini anlatır. Nash inanılmaz bir teori üzerine çalışıp kanıtlama aşamasına ulaşır. Böylece de matematik camiasında ününü yayan dahi adam da sonrasında şizofreni belirtileri görülmeye başlar. Matematik dehası Nash artık kendine ait hayal ettiği dünyası ilke asıl gerçekleri ayırt edemeyecek hale gelir. Filmde kullanılan matematik ve matematikçiler gerçek hayattan esinlendiği için matematik filmleri sevenler açısından ilgi çekmektedir.

Can Dostum (Good Will Hunting)

Can Dostum (Good Will Hunting)
Can Dostum (Good Will Hunting)

Will Hunting üniversite de çalışan genç bir temizlik görevlisidir. Temizlik yaptığı bir akşam sınıfın tahtasında yazılı olan matematik sorusunu görür. Çözülmesi neredeyse imkânsız olan bu problemi kolay bir şekilde çözer. Hunting, kısa zaman içerisinde bu problemi yazan profesörün dikkatini çeker. Hunting’in bu yeteneğini fark eden profesör tahtaya yazığı birkaç zor soru ile onu dener. Will bu soruları da çözer. Çünkü Hunting genel IQ seviyesinin çok üzerinde bir zekaya sahiptir. Fakat başı belaya girer ve beladan kurtulabilmek içinse profesörden yardım ister.

Küp (Cube)

Küp (Cube)
Küp (Cube)

Farklı sosyal gruplarda farklı mesleklere, farklı hayatlara sahip bir grup insan uyandıklarında kendilerini bir küp içinde bulurlar. Buraya nasıl geldiklerini bilmedikleri için nasıl çıkacaklarını da bilmiyorlardır. Bundan ötürü durumu kavrayabilmek için birbirlerini tanımak ve yardımlaşmak zorundadırlar. Çevrelerinde olan biten hiçbir şeyi anlamayan bu insanlar için başvurabilecekleri tek duygu korkudur. Lakin küpten kurtulmanın yolu korku değildir. Tek yolu matematiksel şifreleri çözüp odadan odaya geçerek çıkışa ulaşmaktır. Sonuç olarak içerdiği matematiksel denklemler ve ilgin senaryosu ile izlemesi tavsiye edilen matematik filmlerindendir.

Sonsuzluk Teorisi (The Man Who Knew Infinity)

Sonsuzluk Teorisi (The Man Who Knew Infinity)
Sonsuzluk Teorisi (The Man Who Knew Infinity)

Hindistan’da yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve büyümüş Ramanujan, iyi bir eğitimi almamasına rağmen matematiğe olan ilgisi fark edilmiştir. Hatta matematiğe olan takıntısı yüzünden diğer derslerde başarısız olmuş bir süre eve kapanmıştır. Bu sürede evde okuduğu formül kitapları ona bambaşka bir fırsat sunmuştur. Yazdığı formülleri birçok matematikçiye göndermesi sayesinde 2. Dünya Savaşı esnasında Cambridge Üniversitesi’ne girmiştir. Hocası profesör G. H. Hardy sayesinde Ramanujan matematiksel teorinin öncüleri arasına girecektir. Pek bilinmeyen ama matematik filmleri arasında önemli yeri bulunan filmlerdendir.

Pi

Pi
Pi

Pi filmi, takıntılar odaklı ve mutlaka görülmesi gereken matematik filmleri arasında gelmektedir. Film Max’in özellikle pi sayısına karşı takıntısını ele almaktadır. Max son yıllarda bütün doğanın ölçülebilir bir kodlama sistemine sahip olduğunu fark etmiştir. Bu andan itibaren de hayattaki tek amacı doğanın büyük sırrını çözmek olmuştur. Her çözüm aşamasında daha karmaşık sorunlarla karşılaşır. Çözüme yaklaştığını düşünürken de gerçeklikten uzaklaştığının farkına varamaz. Filmi izledikten sonra matematik filmleri severlerinin aklına tek bir soru gelir: Matematik bir icat mıdır yoksa keşif mi?

Kanıt (Proof)

Kanıt (Proof)
Kanıt (Proof)

Dahi olmasının yanı sıra ruhsal sorunları bulunan bir matematikçinin kızı olan Catherina, hayatı boyunca hep babasına bağlı kalmıştır. Fakat ansızın yanlarına gelen kız kardeşi bütün düzenlerini bozmuştur. Kız kardeşiyle başa çıkmaya çalışır. Birden hayatına giren kardeşinin yanı sıra babasının öğrencisi Hal ile de mücadele eder. Bir yandan hayatındaki düzeni dengede tutmaya çalışırken bir yandan da babasının dahiliği veya ruhsal sorunlarının beyin yapısından ne kadar kalıtımsal etkisi olduğunu sorgular.

Profesör ve Onun Sevgili Denklemi (Hakase no aishita sushiki)

Profesör ve Onun Sevgili Denklemi (Hakase no aishita sushiki)
Profesör ve Onun Sevgili Denklemi (Hakase no aishita sushiki)

Japon yapımı bu film tiyatro gösterisi sonrasında trafik kazasında hafızasını kaybeden bir matematik profesörünü ele alır. Kazadan sonra herhangi bir eylemi 80 dakika boyunca yaşar ardından unutur. Kendisine bakmaya gelen hizmetçi ve küçük oğlu Kök’e matematik öğretmeye çalışır. Matematiğe aşık biri olan profesörün en sevdiği denklem Euler’in formülüdür. Bu film hem Euler formülüne daha farklı bir bakış açısından bakmanızı sağlayacak hem de matematik aşkınızı arttıracaktır.

Japon sinemasının en önemli eserlerinden biri olan Seven Samurai hakkında detayları biliyor musunuz? Cevabınız hayırsa, mutlaka Shichinin No Samurai (Seven Samurai) Detaylı İncelemesi yazımızı inceleyin.

Bol sayılı, bulmacalı ve formüllü en çok sevilen matematik filmleri listesini sizler için derledik. Matematik filmleri seven izleyiciler bahsettiğimiz filmlerden konusunu en beğendiğini seçip izlemeye başlayabilirler. İyi seyirler…

Sıkça Sorulan Sorular

Akıl Oyunları Filminde John Nash'i Kim Oynadı?

Akıl Oyunları filminde Russell Crowe, John Nash karakterini canlandırmıştır.

Sonsuzluk Teorisi Filmi Gerçek mi?

Sonsuzluk Teorisi filmi, matematikçi Srinivasa Ramanujan Iyengar'ın gerçek hikayesi anlatmaktadır.

Sonsuzluk Teorisi Filmi Kaç Dakika?

Sonsuzluk Teorisi filmi, 1 saat 48 dakikadır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir