Sinema

The Midnight Gospel İncelemesi

The Midnight Gospel, 2020 yılında Netflix'de yayınlanan bir animasyon serisi. Ancak inceleme içerisinde de değineceğimiz gibi, oldukça güçlü felsefi göndermelere sahip bir yapım.
The Midnight Gospel İncelemesi

Netflix orijinal yapımları, her izleyiciye uygun içerikler sunmaya devam ediyor. Daha önce felsefi ve altyapısı güçlü yapımlar yayınlamak yerine genel izleyiciye hitap edebilecek yapımlar yayınladığı için eleştirilen Netflix, Bojack Horseman ve Roma gibi yapımlarla bu duvarı kırmayı başlamıştı. Son olarak yayınlanan The Midnight Gospel ile birlikte artık IMDb ve Rotten Tomatoes gibi film puanlama sitelerinden de tam puan alabilecek bir animasyon serisine daha sahip oldular. Biz de bu yazımızda bu etkili animasyon serisine konuk olduk ve The Midnight Gospel incelemesi yaptık.

The Midnight Gospel daha önce Cartoon Network’te 9 sezon boyunca izleme şansına sahip olduğumuz Adventure Time programının yapımcılarından Pendleton Ward ve komedyen Duncan Trussell’in yapımcılığıyla yayınlandı. Detaylı incelemeye geçmeden önce rahatlıkla söyleyebilirim ki 2020 yılının en iddialı televizyon serilerinden biri olacak. The Midnight Gospel yorumları da şimdiye kadar yapımın ne kadar dikkat çekici olduğunu gözler önüne seriyor.

The Midnight Gospel İncelemesi

The Midnight Gospel 2
The Midnight Gospel incelemesi içerisinde de dikkat çeken birçok gönderme mevcut.

Dizi izleyicilere alışılagelmiş bir dizi formatından farklı olarak, animasyon teknolojilerine ve pastel renklerin gücüne güvenerek oldukça sıra dışı bir yapım olmayı başarıyor. Ölüm, kıyamet ve maneviyat ile ilgili olarak agnostizm ve septisizm gibi alanlar başta olmak üzere birçok felsefi başlıkta incelemeyi başarıyor. Pazartesi günü yayınlanan yapım, izleyen birçok kişi için takip edilmesi oldukça zor ve içerdiği derin konular yüzünden kafa karıştırıcı bulundu. Ancak IMDB üzerinden şimdiye kadar aldığı 8.5 puanlık ortalamasıyla amaçladığı çizgiye ulaştığını söylemek hiç de zor değil. Düz bir mantık ile bakarsak bir podcast olarak değerlendirebileceğimiz bu seri, üzerine çizilen animasyonlarla oldukça keyifli bir izleme maratonu yaratıyor. Doğu dinleri, mistisizm ve büyü gibi konulara felsefe ve mantık referanslarıyla yaklaşırken, olabildiğince izleyiciyi (ya da dinleyiciyi) de içerisine çekmeyi başarabiliyor.

The Midnight Gospel, Duncan Trussell’in daha önce yayınladığı “Duncan Trussell Family Hour” programında yer alan röportajlarına dayanmaktadır. Bölümler içerisinde de bu röportaj temasını işlerken, izlediğimiz animasyonlar içerisinde ise farklı bir giriş, gelişme ve sonuç yer almaktadır. Daha önce ülkemizde Yorekok gibi Youtube kanallarının başvurduğu bu yöntem sayesinde hem seyri keyifli olan bir animasyonu takip edebiliyor, hem de oldukça derin konular hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Tüm bunların bir röportaj formatında ve animasyon serisinin giriş, gelişme ve sonuç iskeletine oturtulduğunda ise yapım, tadından yenmez bir keyfe dönüşüyor.

The Midnight Gospel Konusu

Dizi içerisinde bir simülasyon çiftçisi olan Clandy’nin maceralarına tanık oluyoruz. Clandy alternatif evrenler arasında seyahat ederek dikkatini çeken kişilerle röportaj yapan bir çiftçi. Gelişmiş teknolojisi sayesinde istediği kılığa girebilir ve istediği paralel evren üzerinde bulunabilir. Rick and Morty’de de yer alan paralel evrenler paradoksunu oldukça tatlı bir şekilde röportajlarına uyguladığını söylemek yanlış olmayacaktır.

The Midnight Gospel (Geceyarısı İncili), Adventure Time ile asında oldukça yakın bir çizgide ilerliyor. Karakterin olaylara karşı tepkileri ve çocuksu bir şekilde tutkun oldukları konuya karşı yaklaşımları, dizinin net bir şekilde benzer olduğu konular. Ancak bunun bir yetişkin yapımı olduğunu belirleyen standartlar doğum, ölüm ve yeniden doğuş gibi başkalaşım konulara karşı yaklaşımıyla ortaya çıkıyor. Günümüz toplumunda alışılagelmiş doğum, ölüm ve yeniden doğuş gibi kavramlara oldukça felsefi bir pencere açıyor. Yapım içerisinde yer alan bütün göndermeler de bu ölçüde şekilleniyor.

Yapımcıların bir diğer eseri olan Adventure Time ile ilgili olarak yayınladığımız “Adventure Time İncelemesi” başlıklı yazımızı da linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir