YouTube

YouTube SEO’su Nasıl Yapılır?

YouTube SEO’su Nasıl Yapılır?

Dünyada en çok kullanılan platformlardan biri de YouTube’tur. Sadece müzik dinlemek ya da video izlemek için değil pek çok farklı konuda bilgi edinmek için YouTube tercih edilir. Hal böyle olunca da “YouTube SEO’su nasıl yapılır?” sorusu çok büyük bir önem teşkil etmektedir.

Arama motoru denince akla ilk gelenler Google, Bing ya da Yandex olmaktadır. Ancak, aslında dünyanın en büyük ikinci arama motorunun YouTube olduğunu biliyor muydunuz? Birçoğunuz şaşırmış olabilir ama evet, arama motorları listesinde ikinci sırayı YouTube almaktadır.

YouTube, bir içerik üreticisinin hedef kitlesine ulaşmasını sağlayacak dijital pazarlama kanallarından biridir. Google için uygulanan SEO optimizasyonu kadar olmasa da YouTube’da da optimizasyona ihtiyaç vardır. Daha fazla görüntülenme, abone trafiği ve videonuzun üst sıralarda bulunması için bazı SEO çalışmaları gerekir. Öyleyse, “YouTube SEO’su nasıl yapılır?” sorusunun cevabı üzerinde durabiliriz. Yazımızda bu sorunun cevabını ayrıntılarıyla inceleyeceğiz.

YouTube SEO Optimizasyon Süreci

YouTube SEO Optimizasyon Süreci
YouTube SEO’su nasıl yapılır ve akabinde YouTube SEO optimizasyon süreci 9 farklı alt başlık altında incelenebilir.

YouTube videolarınızın SEO çalışmaları kapsamında, optimizasyon sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Videolarınızın daha üst sıralarda yer almasını sağlayacak bu çalışmalar, küçük ama oldukça önemli detaylardır. Bu süreçte yapılması önerilen noktaları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.

Anahtar Kelime Araştırması

YouTube SEO optimizasyon sürecine, ilk olarak anahtar kelime araştırması ile başlanır. Bu nedenle sıralama faktörlerini açıklamaya başlamadan önce bu kavramı açıklamak istedik. İçerikleriniz için doğru kelimeleri bulmanız çok önemlidir.

Anahtar kelime araştırması yaparken öncelikle YouTube arama çubuğunu kullanmalısınız. Arama çubuğuna ilgili anahtar kelimenizi yazdığınız zaman karşınıza çıkanlar, YouTube kullanıcılarının aradıkları popüler kelimeler olacaktır.

Bir başka anahtar kelime bulma aracı da keywordtool.io/YouTube’dur. Bu aracı kullanarak da popüler anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. Aynı uygulama üzerinden anahtar kelimelerinizin Google üzerindeki aranma hacimlerini de kontrol edebilirsiniz.

Kanalınızın abone sayısının yüksek olması halinde anahtar kelime seçiminizi, rekabeti olmayan anahtar kelimeler arasından yapmalısınız. Yani aranma sayısı düşük olan anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Böylece, kullanıcılar bu kelimeleri aradıklarında videolarınız üst sıralarda gözükecektir. Bunu, Google piramit tekniği gibi düşünmeniz mümkündür.

Son olarak, aynı anahtar kelimenin Google aranma hacmini de ölçmeniz görüntülenme sayısını artırma açısından olumlu olacaktır. Videonuzun Google’da da çıkması, görüntülenme sayınızı 2-3 kat artıracaktır. Bu nedenle seçeceğiniz anahtar kelimenin Google anahtar kelime aranma hacminin en az 100 ile 1000 arasında olması gerekmektedir.

Video Başlığı

Genel anlamda bakıldığında, YouTube SEO önerisi, anahtar kelimenizin başlıkta geçmesidir. Daha önce Google reklamı verenler için yabancı olmayacak iki terim vardır. Bunlar, tam eşleme ve geniş eşleme terimleridir. Videonun başlığını ve diğer metinleri de bunlara göre yazmak gerekir.

Tam eşleme, hedef anahtar kelimeyi tam olarak yazmanız durumunda sayılır. Örneğin; “İkinci el bilgisayar fiyatları ne kadar?” cümlesinin tamamı kullanılıyorsa bu tam eşlemedir.

Geniş eşleme, hedef anahtar kelimenin bir kısmının metinde görülmesi halinde sayılan eşlemedir. Örneğin; “İkinci el bilgisayar fiyatları ne kadar?” cümlesinde geçen herhangi bir kelime kullanılırsa bu geniş eşleme olarak adlandırılır. Yani, “İkinci el” ya da “bilgisayar fiyatı” gibi kelimeler geniş eşleme olarak sayılır.

Video başlıkları için kullanabileceğiniz bazı ipuçları ise şunlardır:

  • Video başlığınızı en fazla 50 karakter olacak şekilde düzenlemeye gayret edin.
  • Tıklama oranını artıracak ve kullanıcıların ilgisini çekecek başlıklar kullanın.
  • Anahtar kelimenizi başlıkta mutlaka geçirin.

Bu ipuçlarını doğru şekilde uygulamanız halinde videonuzun görünürlüğünde artış olacaktır.

Video Açıklamaları

Video başlığından sonra video açıklamaları, YouTube SEO için dikkat etmeniz gereken önemli bir kriterdir. Video açıklamalarınızda tam ve geniş eşleme anahtar kelimelere yer vermelisiniz. Anahtar kelime oranını iyi ayarlamanız önemlidir. Aşırıya kaçmanız halinde videonuz için negatif etki yaratabilmektedir.

Video açıklamaları için kullanabileceğiniz bazı ipuçları ise şunlardır:

  • Hedef kelimenizi açıklamanın ilk 120 kelimesi içinde geçirin.
  • Açıklamayı en az 250 kelime olacak şekilde düzenleyin.
  • Video açıklamasında tam ve geniş eşleme kelimelere yer verin.

YouTube arama sonuçlarında video başlığı altında ilk 120 kelimeyi vermektedir. Bu nedenle bu kısımda hedef kelimenin geçmesi önemlidir.

Kaliteli Videolar Yayınlayın

Videolarınızın YouTube arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, kullanıcıların izlemeye devam etmesini sağlamalısınız. Çünkü videolarınızın izlenmeye devam etmesi, büyük bir sıralama faktörüdür. Videonuz kullanıcıları YouTube’da tuttukça, YouTube da sizi sonuçların üst sıralarına yerleştirecektir.

Biliyorsunuz ki YouTube, kullanıcıların reklamları tıklamaları için platformda kalmalarını ister. Bu nedenle izlenme süresi oldukça önemli bir faktördür. Videolarınız izlenme süresi yüksek ise yayınladığınız videolar ilgi çekici ve kaliteli demektir.

Kaliteli videolar için kullanabileceğiniz bazı ipuçları ise şunlardır:

  • Videoya içeriğinizin konusunu açıklamakla başlayın.
  • Doğrudan konuya geçiş yapın.
  • Ucu açık kelimeler kullanın.
  • Birbirleriyle alakalı videolarınız için oynatma listeleri oluşturun.

Kullanıcıların kanalınızdaki diğer videoları izlemiş olması da sıralamayı etkileyen faktörlerdendir. Bu nedenle bir videodan başka bir videonuza geçiş sağlamanız oldukça önemlidir.

Kullanıcı Yorumları

Kullanıcıların etkileşimi, sadece videoyu izlemekten ibaret değildir. Videoya yapılan yorumlar, beğeniler ve beğenmemeler de bir sıralama kriteridir. Videonuza gelen yorumların artışı, bir noktaya kadar video sıralamanızı yükseltecektir.

Yorum alma konusunda kullanabileceğiniz bazı ipuçları ise şunlardır:

  • İzleyicilere video sırasında soru sorarak cevap vermelerini isteyin.
  • Sosyal medya hesaplarınız üzerinden videonuza yorum yapmalarını isteyin.
  • Yorumlara düzenli olarak cevap verin.

Yorumlar kısmında kullanıcılarla etkileşim halinde olmanız kullanıcıları yorum yapmaya teşvik edecektir.

Abone Sayısı

YouTube, bir kanala abone olunduğunu gördüğü zaman bunu bir sıralama sinyali olarak algılamaktadır. Yani, yüksek aboneye sahip olan bir kanal, az abonesi olanlara göre sıralama konusunda daha avantajlıdır. Abone sayısı bir kanal için otoritesi olarak düşünülebilir. Bunun üzerine, kanal sahiplerinin neden sürekli “Kanalıma abone olun” dediğini daha iyi anlayabiliriz.

Daha fazla abone sayısı için yapabilecekleriniz ise şunlardır:

  • Kullanıcılardan abone olmalarını isteyin.
  • Videonuzda izleyenleri harekete geçirici mesajlar verin.
  • Videolarını seri olacak şekilde yapın.

Seri olarak hazırlanan videolar bir sonraki bölüm için kullanıcıda merak uyandıracaktır. Böylece kullanıcı, abone olma ihtiyacı hissedecektir.

Sosyal Medya Paylaşımları

Videonuzun özellikle sosyal medya platformlarında paylaşılması görüntülenme sayınızı oldukça yükseltecektir. Tabii ki yayınlamış olduğunuz videonun ilgi çekici, bilgilendirici ve kaliteli olması paylaşım yapılması için gerekli özelliklerdir. Bu özellikleri taşımayan videolar kullanıcılar tarafından paylaşılmayacaktır.

Videolarınızın paylaşılması için ise şunları yapabilirsiniz:

  • İçeriği web sitenizde de paylaşın.
  • Videonuzun paylaşabileceğiniz ağları araştırın.
  • Videonuzu paylaşacak iş ortakları edinin.

Videonuzun paylaşılması; video görüntülenmesi, abone ve yorum gibi kazanımlar sağlayacaktır.

Video Uzunluğu

Video uzunluğunuzun fazla olması, YouTube’da size avantaj sağlayacaktır. Görülen o ki, 10 dakika üzeri videolar sıralama konusunda daha iyi performans göstermektedir. Ancak videoyu uzatmak için tekrara düşmek, negatif bir sonuç verecektir.

Etiketler

Kullanacağınız etiketler, bir nevi anahtar kelimelerdir. Kullanıcıların aratacağı kelimeleri bu kısımda kullanarak görüntülenme sayısı ve beğenme gibi dönüşler alabilirsiniz.

Etiketleri yazarken spam denilen aynı kelimeyi tekrarlama işlemini yapmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, video ile ilgisi olmayan kelimeleri de kullanmamalısınız. Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri araştırarak kullanabilirsiniz.

YouTube üzerinden gelir elde etmek isteyenlerin ilgisini çekecek bir öneri: YouTube İzlenme Başına Ne Kadar Kazandırıyor?

YouTube Sıralama Faktörleri

YouTube Sıralama Faktörleri
Dünya çapında en çok izlenen YouTuberların tamamı, tüm faktörlere dikkat ederek videolarını bu faktörlere göre yüklerler.

YouTube SEO optimizasyonu konusunda bilinen en temel faktör, hedef kelimenizin başlık ve açıklamada geçmesidir. Fakat SEO çalışması kapsamında YouTube sıralamasını etkileyecek daha birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Video görüntüleme sayısı,
  • Kanal abone sayısı,
  • Beğenmeler,
  • Video yorumları,
  • Kanal görüntülenmeleri,
  • Embed’i kullanan alan adı sayısı,
  • Olumlu değerlendirme yüzdesi,
  • Açıklamada bulunan geniş eşlemeli anahtar kelime sayısı,
  • Başlıkta bulunan geniş eşlemeli anahtar kelime sayısı,
  • Tahmini izleme süresi,
  • Beğenmeme sayısı,
  • Günlük ortalama görüntüleme sayısı,
  • Yayınlandığı gün sayısı,
  • Açıklamada bulunan tam eşleme anahtar kelime sayısı,
  • Video süresi,
  • Video açıklama anahtar kelime yoğunluğu,
  • Video açıklama uzunluğu,
  • Kanal videoları sayısı,
  • Kanal açıklama uzunluğu,
  • Kanal açıklamasında bulunan tam eşlemeli anahtar kelime sayısı.

Saymış olduğumuz faktörler, YouTube SEO’suna olan etkisine göre sıralanmıştır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir