“Bebeğin kan grubu ne zaman belli olur?” sorusu anne baba adayları tarafından merak edilen bir konudur. Bebeklerin kan grubunun tespit edilmesi yetişkinlerde olduğu gibi oldukça önemli bir durumdur. Çünkü her birey için kan grubunun öğrenilmesi, hayati önem taşıyan zorunlu olan bir bilgidir.
Bebeğin kan grubu tespiti günümüzdeki gelişen teknoloji sayesinde kolay bir şekilde öğrenilebilir. Bu bilginin alınması için ebeveynlerde doğum öncesi dönemden itibaren gerekli bilinç oluşturulmalıdır. Doğumdan sonraki dönemde acil bir durum ile karşılaşıldığı zaman kan ile ilgili bilgi eksikliği ciddi sorunların doğmasına neden olabilir. Yazımızda bebeklerin kan grubunun ne zaman belli olduğu ile ilgili faydalı olacak bilgiler verdik. Keyifli okumalar dileriz…
Anne Karnındaki Bebeğin Kan Grubunu Öğrenme
Anne karnındaki bebeğin kan grubu nasıl öğrenilir? İşte bu sorunun yanıtını öğrenmek çok kolaydır. Henüz doğmamış bebeklerin kanı ile ilgili bilgileri öğrenmek için yapılan bir takım testler vardır. Bu testler aynı zamanda bebeğin risk altında olup olmadığını anlamak için yapılır. Kan grubu belirlenmesini gerektiren riskli durumlar genel olarak şunlardır:
- Kan uyuşmazlığı
- Genetik hastalıklar
- Kan hastalıkları
- Bebeğin sağlığını etkileyecek olumsuz durumlar
Doğum sonrası yaşanabilecek tüm bu risklere karşı gerekli önlemler doktor kontrolü ile alınmalıdır. Kan ile ilgili bilgilerin öğrenilmesi bunlar içinde en önemlisidir. Bebekle ilgili bütün bilgilerin eksiksiz olarak öğrenilmesi her zaman olumsuz durumlarda bir adım önde olmayı mümkün kılacaktır.
Bebeklerde Grubunu Öğrenme
Anne karnındaki bebeğin kan grubunun öğrenilmesi genellikle ultrasonda çıkan yüksek risk durumlarında yapılır. Bunun dışında kan ile ilgili yapılması gereken testlerin zamanı doğumdan sonraki dönemdir. Anne ve babalar doğumdan itibaren bu bilgiye kesinlikle sahip olmalıdır. Özellikle kan uyuşmazlığı anne bebek arasında oluşan sorunlardan biridir. Bu sorundan kaynaklanan bir ihtimal olup olmadığını öğrenmek için gerekli testlerin muhakkak yapılması gerekir.
Kan ile ilgili tüm testler bebek doğar doğmaz hastane tarafından yapılır. Günümüzdeki birçok hastane, bunu rutin kontrol haline getirmiştir. Eğer gerekli taramalar yapılmamışsa ebeveynlerin talebi ile kontroller tamamlanmalıdır.
Bebeklerde kan grubu hesaplama işlemleri için küçük bir tüp kan yeterlidir. Bebekten alınan kan üzerinde uzmanlar tarafından yeterli değerlendirmeler yapıldıktan sonra bir kan grubu kartı oluşturulur. Bu tarama testi çok basit ve kolay bir işlemdir.
Bebeğin Kan Grubu Hesaplama
Anne babanın grubuna göre doğacak çocuğun kan grubunu hesaplamak çok kolaydır. Kan grupları 20. yüzyılın ortalarında Karl Landsteiner tarafından kırmızı hücrelerin yüzeylerinde görülen maddelerin gruplandırılması ile keşfedilmiştir.
Karl Landsteiner’in gruplamasına göre insanlarda AB0 ve Rh olmak üzere iki önemli kan sistemi vardır. AB0 sistemi içerisinde ise 4 ana kan gruplaması vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- A
- B
- AB
- 0
A grubu A antijenine, B grubu ise B antijenine sahiptir. 0 kan grubunun ise bir antijeni yoktur. Bu gruplar kendi içinde Rh pozitif ve Rh negatif olarak ayrılır. Yani toplamda 8 adet grup oluşur. Oluşan bu sistemlerin hepsi tıbbi nedenlerde ya da sorunlarda kan nakli için gereklidir.
AB0 Kan Grubu Sistemi
Yetişkinlerde bulunan AB0 geni, doğacak çocuktaki kan grubunu belirler. A, B, AB ve 0 grupları çocuk bir veya daha fazla allelden (A, B ya da 0) devraldığında gelişir. Çocuk anne ve babadan yalnızca A ve B allellerini devralırsa 0 sessiz alel olarak kabul edilmektedir. Her ebeveyn çocuğuna iki AB0 alellerinden bir tanesini verir. Yapılan testlerde ebeveynlerden alınan allellerin durumu hesaplanarak doğru sonuca ulaşılır.
Rhesus Kan Grubu Sistemi
Günümüzdeki en popüler ikinci kan grubu sistemidir. 1940 yılında Weiner ve Landsteiner tarafından keşfedilmiştir. Karmaşık bir sistemdir. Bu sistemde insan kanındaki alyuvar hücrelerini üzerinde bir araştırma yapılır. Araştırma sırasında pozitif veya negatif olan Rh faktörü ortaya çıkar. Yapılan bu gruplama araştırması ile toplamda sekiz kan grubu ortaya çıkmıştır.
Rh pozitif hücreler genotipi, Rh negatif olan hücreler ise geni maskeler. Rh pozitif grupta olan kanların hepsi Rh genine sahiptir. Ayrıca bazı durumlarda iki ebeveyninde Rh pozitif geni olduğunda çocuk Rh negatif tipine sahip olabilir. Negatif gruplar pozitife göre daha azdır.
“Bebeklerde karın şişkinliği neden olur?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Çocuklarda Kan Grubu Öğrenme
Anne karnında veya bebeklik döneminde kan grubu testi öğrenilmemiş ise testin mutlaka çocukluk döneminde yapılması gerekir. Bunun nedenleri şunlardır:
- Aniden oluşan bir kaza durumu olabilir.
- Kimlik bilgileri için gereklidir.
- Kan ile alakalı bir hastalık oluşabilir.
- Okul ya da diğer yerler için gerekli evraklarda bilgi amaçlı kullanılır.
Bu gibi önemli yerlerde kan bilgilerinin öğrenilmesi önlem açısından gereklidir. Aksi durumda sonuçları çok fazla olumsuz olabilir. Aniden oluşan kötü bir olayda hayati risklerin önüne geçilmiş olur. Bundan dolayı çocukların en yakın hastane ya da aile sağlık merkezine götürülüp kan grubunun öğrenilmesi gereklidir. Burada yapılacak testin sonuçları kısa bir süre içinde çıkacaktır.
Bebeklik döneminde de kan grubu öğrenilmemiş olan bir bebeğin çocukluk çağında mutlaka test yaptırması istenir.
Kan Grubu Öğrenmenin Süresi Nedir?
Yetişkin olmayan bireylerin kan grubunun öğrenilmesinin herhangi bir süre sınırı yoktur. Çünkü bu bilgi değişken değildir. İstenilen zamanda öğrenilebilir. Ancak erken öğrenilmesi her zaman daha avantajlıdır. Kısacası kan testi yapılmasında süre açısından belirlenen bir kriter yoktur.
Kan Grubu Öğrenme Nasıl Bir İşlemdir?
Kan grubu öğrenme kişiden kan alınma suretiyle yapılan standart bir işlemdir. Hastane ya da sağlık ocaklarında yapılır. İşlem için öncelikle kişiden küçük bir tüp kan alınır. Test sırasında ise anneden veya babadan gelen grubun çocuğun kanında bıraktığı içeriğe bakılır. Her kan grubunun yüzeyde bıraktığı içerik farklıdır.
Belirlenen test standartlarına göre test sonuçlanır. Yanılma payı düşüktür. Bu yüzden testin bir kez yapılması yeterli olacaktır. Yine de herhangi bir yanılma durumu olmaması için sertifikalı ve sorun çıkarmayan sağlık merkezlerinde bu testin yapılması gerekir. Test sonuçlandıktan sonra sonuç bilgilerinin yazdığı bir kart kişiye verilir. Bu kart çocuğun bilgilerinin yazdığı bir eşyasına yapıştırılabilir. Alınan bu önemli bilgi olası olumsuz bir durumda hastaya büyük zaman kazandırır.
Sıkça Sorulan Sorular
Erkek Bebek Kan Grubunu Kimden Alır?
Erkek bebek, kan grubunu hem annesi hem de babasından alır.
Yeni Doğan Bebeğin Kan Grubu Değişir mi?
Kan hücrelerin neredeyse tamamı kemiklerin içindeki boşlukta yer alan süngerimsi yapıda bulunur. Burada kemik iliği denen yer tarafından üretilir. Normal şartlarda bir insanın kan grubunun değişmesi mümkün değildir. Ancak gelişen sağlık sorunlarında kemik iliği nakli yapılırsa kan grubunda değişim görülebilir.
Kan Uyuşmazlığı İğnesi Ne Zaman Yapılır?
Anti immunoglobulin olarak bilinen bu iğne gebelik sırasında anneye yapılır. Gebeliğin 28. Haftasında uygulanmalıdır. İğnenin etkisi bebeğin kanı Rh negatif ise pozitife çevirir. Eğer ilk iğne sonucu Rh değeri pozitif oldu ise tedavi tamamlanır. Eğer sonuçta bir değişme yoksa 72 saat içinde 2. Doz yapılmalıdır.