Felsefe
Hem bilim hem de sanat olmayı başarabilmiş bir disiplin olan felsefenin arkasında gizlenen bilimsel saptamaları ve düşünceleri anlatmaya çalışıyoruz.
-
Utilitarizm Nedir? Pragmatizm ile Arasındaki Fark Nedir?
Utilitarizm, “Yararcılık ve Yararcı Ahlak Prensibi” olarak da adlandırılan bir felsefe akımıdır. Akımla ilgili görüşler, ilk olarak 1800’lü yıllarda ortaya…
Devamını Oku » -
Geleneksel Otorite Nedir? Geleneksel Otoritenin Savunucuları Kimlerdir?
Otorite, herhangi bir konuda insanları bir şeyin yeterlilik seviyesine inandırdığınız zaman kişinin kendine sağladığı güven ve itaatin verdiği kullanma gücüdür.…
Devamını Oku » -
Felsefede Görüş Nedir? Felsefede Görüş Örnekleri
Bir düşünce biçimi olan felsefe, hayatımızın her anındadır. Aynı zamanda insanın gerçeği olan anlama ve fark etme ihtiyacını karşılamaktadır. Felsefede…
Devamını Oku » -
Doğru Bilginin Ölçütleri Nelerdir? Sınırları Nelerdir?
Felsefenin sorularından biri de insanın neyi bildiği veya bilmediğidir. Filozoflar bilgiye ulaşmak için çeşitli fikirler ortaya atmıştır. Böylece doğru bilginin…
Devamını Oku » -
Descartes Felsefesi: Düşünüyorum Öyleyse Varım
Felsefe tarihine damga vuran Rene Descartes 31 Mart 1596 ile 11 Şubat 1650 tarihleri arasında yaşamış Fransız bilim adamı, matematikçi…
Devamını Oku » -
Monizm Nedir? Monist Filozoflar Kimlerdir?
Felsefe tarihini ve dolayısıyla filozofları pek çok kategori altında değerlendirmek mümkündür. Bu kategorilerden biri de monizm olarak adlandırılan tekçilik düşüncesidir.…
Devamını Oku » -
Fenomenoloji Nedir? Fenomenoloji Temsilcileri Kimlerdir?
Felsefe kavramlarından birisi olan fenomenoloji, Alman filozof Hegel tarafından ilk defa “Aklın Fenomenolojisi” isimli eserde kullanıldı. Kavrama göre, fiziksel olan…
Devamını Oku » -
Plüralizm Nedir? Plüralizm Kurucusu Kimdir?
Felsefe biliminde pek çok fikir akımı vardır. Bunlardan bir tanesi de Plüralizm yani bir diğer ismi ile çokculuk akımıdır. Peki…
Devamını Oku » -
Konseptüalizm Nedir? Konseptüalizm Temsilcileri Kimlerdir?
Felsefe içerisinde pek çok öğreti ve akım bulunmaktadır. Bunlar birisi de konseptüalizm, yani kavramcılık akımıdır. Konseptüalizm felsefe bilimine meraklı kişiler…
Devamını Oku » -
Felsefi Düşünce ve Akıl Yürütmenin Temel Kavramları
Düşünmek, insana ait olan bir yeti ve zorunlu bir yaşam koşuludur. Söz konusu insan olunca ona “düşünen bir varlık” diyoruz.…
Devamını Oku »