Siyaset Nedir? Siyaset Felsefesi Ne Anlama Gelir?

Siyaset, belirli bir toprak parçasının ya da topluluğun yönetimi ve yürütmesi ile ilgili yürütülen görüşler ve anlayışlara verilen isimdir. Politika ile eş anlamlı anılsa da sosyal bilimlerin disiplinlerinde farklı anlamlara gelmektedirler. Siyaset, insanlık tarihinde yer alan ideolojiler ile birlikte gelişerek devam etmektedir.
Siyaset Algısı ve Siyasi Analiz
Siyaset, mevcut hükümetin, genel olarak yaptığı bütün uygulamaları ve yönetim şekillerini kavrayabilmektedir. Fakat geçmiş zamandan günümüze doğru anlam ile ilgili bir farklılık ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi, monarşi ile yönetilen ülkelerde siyasetin kelime anlamı için bir kullanım alanı yaratılamamasıydı. Krallıklarda yönetim sanatı ile ilgili bir çalışma olması yerine tekel olduğu için gelişimi ancak Aydınlanma Çağı’nda sağlanmıştır.
Siyaset ile ilgili analiz yaparken, yönetimde olan devlet yapısının ideolojisine göre tercih yapmanız gerekmektedir.
Siyaset Nedir?
Siyaset, devlet yapısı ya da belirli bir toplum yapısı içerisinde yer alan farklılıkların uzlaştırma çalışmalarına verilen genel isimdir.
Politika Nedir?
Politika, belirli bir devletin içerisinde, halkın ideolojin seçilmiş bir ideoloji ekseninde, etkileme ve yönetmek için kullanılan yöntemlere verilen genel isimdir.
Siyaset ve Politika Arasındaki Fark
Siyaset, devlet yapısı içerisinde yasama, yürütme ve yargı gibi durumları idare etme şeklidir. Politika ise belirli bir ideolojik hedefe gidilmek için uygulanan yol haritasıdır. Günümüzde o yüzden siyasetçi kelimesi yerine politikacı kullanılmaktadır. Çünkü doğrudan halkın tamamını yönetmeye çalışan ya da halkın tamamına seslenen bir yapı maalesef ortadan kalkmıştır. Siyaset ve politika arasındaki fark da bu şekilde işlenmiş oldu.
Siyaset Felsefesi Nedir? Siyaset Felsefesinin Temel Kavramları
Siyasetin, etik kavramlarını ve halkın Aydınlanma Çağı’ndan sonra doğan özgürlükçü ve eşitlikçi fikirlerinin uygulanmasına verilen terim ismidir.
Siyasi ve Politik İdeolojiler
Siyaset ve politika içerisinde birden fazla ideoloji mevcuttur. Bu ideolojiler, halkların tamamına hizmet etmezler. Ancak mevcut hükümetler, halkın çoğunluğuna göre bu konuda seçim yaparak, devletleri bu şekilde yönlendirirler. Bazen de dış ülkelerden oluşan baskılar ile bu ideolojiler şekillenebilir. Demokrasinin ardından oluşan durum, maalesef Platon‘un Devlet kitabında oluşan ütopik anlayıştan çok uzakta kalmıştır. Var olan siyasi ideolojiler:
- Muhafazakarlık,
- Sosyalizm,
- Komünizm,
- Liberalizm,
- Kapitalizm,
- Anarşizm,
- Faşizm.