Sağlık

Bebekte Koroid Pleksus Kisti Geçmezse Ne Olur? 

Bebekte Koroid Pleksus Kisti Geçmezse Ne Olur?

“Bebekte koroid pleksus kisti geçmezse ne olur?” oldukça önem arz eden bir sorudur. Bu soruyu cevaplandırabilmemiz adına öncelikle belirtilen kisti yakından tanımamız gerekiyor. Koroid pleksus kist, bebeklerde beyin omurilik sıvısı üretilen kısımda meydana gelen içi sıvı dolu bir oluşumdur. Oluşumu doğum öncesinde ultrasonografik tarama yöntemiyle tespit etmek mümkündür. 

Koroid pleksus, genellikle bebeklerin doğumunun sağlıklı olmasına engel teşkil etmez. Aynı zamanda kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazen bu kistler sebebiyle bebeklerde sağlık sorunları görülebileceği de unutulmamalıdır. İçeriğimizin devamını okuyarak bilgilerinizi detaylandırabilirsiniz. 

Koroid Pleksus Kisti Nedir?

Bebekte Koroid Pleksus Kisti Geçmezse Ne Olur? 
Koroid pleksus kisti, beyin içinde omur ilik sıvısı üreten yapılardır.

Koroid pleksus, bebeklerin beyninde yan odacıkların (lateral ventriküllerin) içinde bulunan ve beyin için omurilik sıvısı üreten yapılara verilen isimdir. Bebeğin beyninde oluşan kist, yaklaşık 6-7. haftada hızlıca büyümeye başlar. Bu süre 9. haftaya kadar devam ederken lateral (yan) ventriküllerin yüzde 75’ini doldurur duruma gelirler. 

Yapı, erişkin boyutuna 20. hafta civarında ulaşmaktadır. Hamileliğin sonraki haftalarında bebeğin beyni büyüdükçe beyin odacıklarının sadece ön, arka ve yan bölümlerinde görülmeye başlar. Kistlerin yapısı oval veya yuvarlak olabilir. Ultrason aracılığıyla gözlemlendiğinde ise genel olarak 1 cm’den küçük sınırları ayırt edilebilen içi sıvı dolu oluşumlardır. 

Kistler, tek taraflı ya da çift taraflı bölünmüş birden fazla görünüme sahip olabilir. Beyin içerisinde oluşan kitle, gebelik ilerledikçe tamamen kaybolmaktadır. Kolayca yok olmasında ise iç kısmında nöron hücresi veya sinir bağlantısı olmaması etkili olmaktadır. 

Koroid Pleksus Doğumdan Önce Kaybolmayabilir 

Yazımızda daha önce bahsettiğimiz, kistin gebelik ilerledikçe ortadan kaybolması durumu, bazen gerçekleşmez. Ancak yine de hemen endişelenmemek gerekiyor. Doktor tetkiklerinden sonra eğer farklı bir sağlık sorunu tespit edilir ve bu kistlerle ilişkili olduğu anlaşılırsa o zaman gerekli tedavi uygulanacaktır.  

Koroid Pleksus bazı durumlarda da büyümeye devam edebilir. Bu nedenle mutlaka düzenli olarak doktor kontrolünden geçilmelidir. Doktorlar, kistin boyutuna, sayısına ve diğer faktörlere bakarak durum değerlendirmesini detaylı bir şekilde yapacaktır. 

Anne Karnında Bebekte Kist Neden Oluşur? 

Bebekte Koroid Pleksus Kisti Geçmezse Ne Olur? 
Kist oluşumunun farklı nedenleri olabilir.

Anne karnında bebeğin beyninde kist meydana gelmesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler arasında; 

  • Genetik faktörler, 
  • Enfeksiyonlar, 
  • Doğum öncesi travmalar, 
  • Diğer tıbbi durumlar (sıvı birikmesi ve nörolojik bozukluklar) yer almaktadır. 

Beyinde bulunan kistlerin birçoğu fetal beyin gelişimi esnasında görülen anormallikler nedeniyle meydana gelir. Eğer bebeğin beynindeki sinir hücreleri ve kan damarları düzgün biçimde gelişmezse maalesef sinirler arasında boşluklar ve sıvı dolu keseler (kist) ortaya çıkar. 

“Anne karnında bebek acıkınca ne yer?” yazımız da ilginizi çekebilir.

Koroid Pleksus Kisti Bebeğe Zarar Verir mi? 

Bebeklerin beyninde oluşan koroid pleksus kisti, rutin muayeneler esnasında karşılaşıldığında korkuya kapılmamak gerekir. Çünkü genellikle zararsız bir yapıya sahiptirler. Tıbbi kaynakların tamamında bu kistler için normalin farklı versiyonu olarak değerlendirmede yapılmaktadır. Bu nedenle hastalık olarak bile kabul edilmemektedir. 

Koroid pleksus, hastalıktan çok bir bulgu olarak değerlendirilir. Nadiren de olsa doğum sonrasında 1 cm’den daha küçük boyutta kalabilen bulgunun ebeveynler üzerinde korku ve panik yaratmasına lüzum yoktur. Çünkü bebeğin zekâ gelişimine olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat kist oluşumları enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmişse hastalıklar tedavi edilirken kistlerinde durumu mutlaka detaylı biçimde incelenecektir. 

Koroid Pleksus Tespit Edildikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Bebekte Koroid Pleksus Kisti Geçmezse Ne Olur? 
Kistin tespitinin ardından uzman bir doktorla görüşmeniz gerekir.

Koroid Pleksus kisti tespit edildikten sonra ilk olarak gebelik takibi parinatolog aracılığıyla detaylı ultrason taraması yapılmalıdır. Bu sayede kistin boyutu ve yerleşim noktası hakkında bilgi alınması kolaylaşacaktır. Eğer bulgu çok küçükse herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayacaktır. Ancak boyutu büyük veya farklı bir soruna neden olabileceği endişesi oluşursa da ileri tetkikler uygulanır. Bu tetkikleri aşağıda bulabilirsiniz: 

  • Amniyosentez veya koryon villus örneklemesi 
  • Fetal manyetik rezonans görüntüleme (MRI) 
  • Doppler ultrason 
  • Diğer invaziv testler 

Belirtilen tetkiklerle birlikte ileri teknoloji görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Bu tekniklerin uygulanmasının ardından ise son değerlendirmeyi yapacak olan doktorlar kistin kendiliğinden kaybolmasını bekleyebilir veya cerrahi müdahale talebinde bulunabilir. Ayrıca kistin tek başına bebekte down sendromu gibi kromozom sorunlarıyla herhangi bir ilgisi olmadığı bilinmelidir. 

Koroid Pleksus Kisti ve Kalpte Parlaklık İlişkisi 

Kist tespitinin ardından çeşitli bilgi eksikliklerinden dolayı kalp parlaklığı olarak adlandırılan rahatsızlıkla ilgili olduğu düşünülmektedir. Ancak ikisi arasında bir ilişki olmadığını unutmamalısınız. Her ikisi de birbirinden bağımsız olan sağlık sorunlarıdır. 

Koroid Pleksusta bebeğin beyin ventrikülerinde bulgu gözlenirken, kalp parlaklığında ise kalp atışlarının hızlanması veya normal atış ritminin farklı biçimde çalışması söz konusudur. Doğum öncesi taramalarında her iki durumda aynı anda tespit edilebilir. Ancak farklı durumlar olduğunu bilmenizde fayda olacaktır. Bununla beraber farklı konular hakkında önemli ve detaylı bilgilerle buluşmak için yazbuz.com sitemizi takipte kalın.

Sıkça Sorulan Sorular

Koroid Pleksus Kisti Tehlikeli midir?

Korid Pleksus genelde iyi huylu ve zararsız olmaktadır. Bebeğin gelişiminde olumsuz bir durum yaratmaz. Ancak bu kist, farklı enfeksiyonlara bağlı olarak meydana geldiyse ve çevre dokuları kötü yönde etkiliyorsa zararından söz edilebilir. Bu nedenle doğum sonrasında bebekte görme bozukluğu, baş ağrısı ve farklı semptomlar gözlenebilir.

Pleksus Kisti ile Doğan Bebekler Sağlıklı Yaşar mı?

Tedavi gerektirmeyen ve çevresindeki dokuları etkilemeyecek kadar zararsız ve küçük olan kistler, bebeğin sağlığını bozmayacaktır. Zaman içinde yok olacaklardır. Fakat olumsuz teşhis söz konusu ise doktor tarafından cerrahi müdahale gerekecektir.

Bebeklerde Koroid Pleksus Kisti Görülme Sıklığı Nedir?

Anne karnındaki bebeklerde kist görülme olasılığı, yaklaşık olarak yüzde iki olarak belirtilmiştir. Oldukça az görülen bir durum olsa da genetik faktörler, annenin tıbbi geçmişi gibi durumlardan dolayı görülme ihtimali artabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde doktor randevularını aksatmamak büyük önem taşır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir