Günümüz modern toplumunda, insanlar sürekli olarak tüketime itilmektedir. Bu tüketimin sonucunda da insanlardan artan malzemeler, doğaya atılmakta ve doğaya zarar vermektedir. Ancak İkinci Dünya savaşının ardından, insanlar savaş sanayinden artan kalan malzemelerin doğaya oldukça fazla zarar verdiğini fark etti. Sonrasında savaş artıkları toplanarak, tekrar kullanılmak üzere geri dönüşüm tesisleri hazırlandı. Peki, insanlık ve doğa için önemi tartışmasız olan geri dönüşüm nedir? Ne gibi geri dönüşüm projeleri bulunmaktadır?
En net ifadeyle geri dönüşüm; insan kullanımından arta kalan materyallerin, farklı yöntemler kullanılarak insan kullanımına tekrar sunulmasıdır. Genel olarak geri dönüştürülebilen maddeler ise şunlardır:
- Cam
- Kâğıt
- Alüminyum
- Plastik
- Piller
- Motor yağı
- Akümülatörler
- Beton
- Organik atıklar
- Elektronik atıklar
- Demir
- Tekstil
- Ahşap
- Metal
- Solvent Bazlı Atıklar
Geri Dönüşüm Yöntemleri Nelerdir?
Geri dönüşüm için her türlü maddeye uygulanabilecek farklı bir yöntem bulunmaktadır. En basit olarak her kişi üzerine düşeni yerine getirerek başlaması gerekiyor. Gündelik olarak kullandığımız malzemeleri ve arta kalanları ayırt etmek ile başlanılabilir. Ardından ihtiyacımız olmayan tüketim malzemelerini kullanmayı durdurmamız gerekmektedir. Kullanmadığımız eski elektronik eşyaları doğrudan çöpe atmak yerine, geri dönüşüm merkezlerine bağışlamak daha büyük bir hamle olacaktır.
Kullandığımız plastik ürünleri, cam ürünleri ve metal ürünler en sık geri dönüşüme gönderilen ürün gruplarını oluştururlar.
Geri Dönüşüm Projeleri
Sıklıkla geri dönüşüm ile ilgili projeler gündeme gelmektedir. Küresel ısınmanın dünya üzerinde artması, dünya kaynaklarının azalması, fosil yakıtların Dünya’ya verdiği zarar, artık geri dönüşümün önemini daha da önemli bir hale sokuyor. Dünya’da ve Türkiye’de bu konu ile ilgili bir çok yasa ve yürütme mevcut. Bu konuda olan yönetmelik ve tüzükler dünyayı korumamız için gerekli. Ayrıca birçok sivil toplum örgütü ve kuruluşlar bu konuda çalışma yapmaktadır. Türkiye’de geri dönüşüm ile ilgili en bilinen çalışmalar;
- Atık Kâğıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği
- Temiz Dünya Ekoloji Derneği
- Ambalaj Sanayicileri Derneği
- Plastik Sanayicileri Derneği
Atık Toplama Yöntemleri
Atık toplama için, çöp kamyonu, sokak süpürme aracı, çöplük ve kanalizasyon en bilinen yöntemlerdir. Atık türleri ise farklılık gösterebilmektedir:
- Çöp,
- Cam,
- Kâğıt,
- Tıbbi,
- Sanayi,
- Radyoaktif.