Sağlık

Köselik Nasıl Geçer?

Köselik Nasıl Geçer?

Köselik, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ancak tıbbi olarak müdahalenin mümkün olduğu bir durumdur. Nedeni genellikle genetik veya hormonaldir. Köse olan bireyler kimi durumlarda bundan rahatsız olmakta kimi zaman da toplumdaki köseliğe yönelik gerçekdışı yorumlara maruz kalmaktadır. Bu da onları köseliğin tedavisi için farklı çözüm yollarına yönlendirmektedir. Peki, köselik nedir? Nasıl anlaşılır? Köselik nasıl geçer? Şimdi bu konuya bir göz atalım.

Köselik Nedir?

Köselik, vücudun belirli bölümlerinde az sayıda ya da hiç kıl çıkmaması durumudur. Köse bireylerin genellikle sakal ve bıyıkları çok seyrek olmakta veya hiç çıkmamaktadır. Ergenlik döneminin başlarında ve devamında kişinin gelişimiyle doğru orantılı olarak artmayan kıl miktarı köselik hakkında bilgi verir. Ergenlik döneminde bu durumun farkına varan bireyler, köseliğin bir hastalık olmadığını anlamalı ve sebeplerinin genetik veya hormonlarla ilgili olduğunu anlayabilmelidir. Fakat köse bireyler bu durumun kendisinden çok çevrenin tepkisinden rahatsız olmaktadır.

Toplumda köselik hakkında oldukça yanlış bilgiler dolaşmakta, kötü olarak algılanmakta ve ilginç tedavi yolları denenmektedir. Çevrenin tepkisi köse bireyleri tedavi yolları aramaya itmekte ve çoğu durumda rahatsız etmektedir. Oysaki köselik, bir hastalık değildir. Oldukça normal olan ve her bireyin karşılaşabileceği doğuştan getirdiğimiz genetik özelliklerimizden kaynaklıdır.

Köselik ile ilgili daha kapsamlı bilgilere ve neden olduğuna dair detaylara Int. Dr. Latif Mustafa Uyguner
tarafından hazırlanan Köselik çalışması üzerinden ulaşabilirsiniz.

Köseliğin Nedenleri Nelerdir?

Köseliğin nedenleri başlıca 2 tanedir. Bunlar; genetik nedenler ve hormonal sıkıntılardır.

  • Genetik nedenler, bir hormonun etki edeceği kıl kökünün olmadığı durumlarda görülür. Eğer köseliğin nedeni genetikse tedavi aşamasında pek fazla çözüm bulunmamaktadır.
  • Bir diğer neden olan hormonal sıkıntılar ise testosteron ve DHT hormonlarının eksik olduğu ya da olmadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Köseliğin sebebi hormonal ise gerekli tedavilerle çözüm bulunması mümkündür. Bunlara ek olarak ergenlik döneminde yaşanan psikolojik durumlar da köseliğin nedeni olabilmektedir. Eğer kişi bu dönemde bazı duyguları çok yoğun yaşıyorsa kıllanma sorunları oluşabilmektedir. Yoğun stres, üzüntü, depresyon, ailevi sorunlar veya sınav dönemlerindeki belirsizlikler kişide köselik görülmesine yol açabilir. Aynı zamanda düzensiz beslenme, uyku düzensizliği ve vitamin eksikliğinin de köseliğin nedenleri arasında sayıldığı görülebilmektedir.

Köselik Tedavi Edilebilir Mi?

Köselik Tedavi Edilebilir Mi
Mezoterapi adıyla bilinen yöntem ile cilt yenilenerek kıl köklerinin güçlendirilmesi sağlanmaktadır.

Köse bireyler kimi zaman bu durumdan hoşlanmamaktadırlar. İlk fark ettikleri andan itibaren tedavi süreçlerini araştırma eğiliminde olabilmektedirler. Bu gibi durumlarda ilk olarak alanında uzman bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Bir hastalık olmayan köseliğin nedenini öğrenmeleri bu durumdan rahatsızlarsa ilk yapacakları şey olmalıdır. Köseliğin başlıca nedenleri hormonal ve genetiktir bazı düzensizliklerdir. Ama psikolojik bazı sıkıntılar da bu duruma yol açabilmektedir. Ancak sebebi öğrenildikten sonra nasıl bir yol izleneceği veya tedavisinin olup olmadığı anlaşılabilir.

  • Genetik bir rahatsızlık olan köseliğin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Böyle bir durumda başvurulan ilk tedavi, gereken şartlar uygunsa canlandırma işlemi yapılmasıdır. Mezoterapi adıyla bilinen yöntemde cilt yenilenerek kıl köklerinin güçlendirilmesi sağlanmaktadır.
  • Sorunun hormonal olduğu köselikte ise dışarıdan testosteron takviyesiyle kıl kökleri canlandırılabilmektedir. Fakat bu tedavinin de olumsuz yanları bulunmaktadır. Alınan hormonlar vücutta başka problemlere yol açabileceği gibi hastada kıl kökü yok ise cevap vermeyebilir.
  • Bir diğer tedavi yöntemi ise saç ve sakal ekimidir. Bu yolla doğru bir uygulama yapılıp düzenli kontroller gerçekleştirilirse tedaviye bir alternatif olabilir. Saç ve sakal ekimi uygulamasında en çok dikkat edilmesi gereken ise bir uzman tarafından yapılıyor olmasıdır. Aksi halde farklı komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Son olarak halk arasında oldukça yaygın olan yanlış düşüncelerden biri olan köselik ve kısırlık arasındaki ilişkiden de bahsetmekte fayda vardır. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Köselik ve kısırlık arasında bir bağlantı yoktur. Hormonlardan kaynaklı bir problem yaşanıyorsa köselik açısından değil kısırlık tedavilerine başvurulması gerekmektedir.

Köselik Tedavisinde Yanlış Uygulamalar

Köselik ile ilgili halk arasında sürekli olarak olumsuz söylemlerde bulunulmaktadır. Oysaki bu bir hastalık değildir ve belli sebepleri vardır. Yine halk arasında bu durumla ilgili kulaktan kulağa gezen bazı yanlış tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler hem kişileri yanlış yönlendirmekte hem de boş yere ümit verebilmektedir. Peki, hangi yöntemler uygulanmamalıdır?

  • Sarımsak sürmek: Halk arasında en yaygın köselik tedavi yöntemi sarımsaktır. Fakat sarımsağın köseliği tedavi etme imkânı yoktur. Halbuki sarımsak sürülen bölgeyi tahriş edebilmektedir. Kıl kökü yoksa sarımsak buna etki edemez, profesyonel bir tedavi süreci olmalıdır.
  • Jiletle kesmek: Bazı kişiler jilet vurulursa sakal ve bıyık çıkabileceği söylemektedirler. Fakat sarımsak uygulamasında olduğu gibi kıl kökü yoksa veya sorun hormonal sıkıntılardan kaynaklanıyorsa jilet kılları gürleştiremez. Bu da yanlış bir inanıştır.
  • Sakal serumları: Piyasada sakal çıkarmaya yarayan bazı ürünler bulunmaktadır. Bunlar tamamen köseliğe çözüm arayanlara boş vaatler vererek kandırmaktadırlar. Hem satın alan kişinin düzenli uygulaması gibi durumlarda zamanından çalmakta hem de maddi olarak zarar vermektedir. Piyasadaki birçok ürün tedavi edici etkili değildir, kozmetik ürün kategorisinde yer almaktadır.
  • Badem yağı sürmek: Badem yağının da kıl köklerini harekete geçirdiği oldukça yaygın bir inanıştır. Oysaki bitkisel yağlar olmayan kıl köklerini çıkaramaz. Fakat bazı kişilerde az da olsa kıl kökü bulunuyorsa güçlendirebilmesi mümkündür.

Görüldüğü üzere köselik hakkındaki birçok söylem doğru değildir. Doğru teşhis ve tedaviyle köselik geçebilmektedir. Fakat bir hastalık olmadığı için tedavi edilemediği durumlarda olumsuz düşünmeye gerek yoktur.

Sağlık hakkında içerikleri okumaktan hoşlanıyorsanız, mutlaka Sağlık kategorimizde ilgi çekici yazılar bulacaksınız.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir