Dişler sindirime yardımcı olan ve ağız boşluğunda bulunan kemiklerdir. Diş çürükleri ise dişlerin sert yüzeyinde yer alan küçük boşluğa dönüşmüş kalıcı hasarlardır. Dişeti ve diş sağlığının korunması için diş eti hastalıkları ve diş çürüklerinin engellemesi gerekir. Bunun içinde hassasiyet ve düzenli ağız bakımının yapılması önemlidir. Peki diş çürüğü nasıl geçer? Bu sorunun cevabı tüm detaylarıyla yazımızda…
Diş çürüklerinin zamanında tespit edilerek tedavi edilmesi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden diş hekimi randevuları ihmal edilmemelidir. 6 ayda bir dişçiye gidilerek muayene olunması gerekmektedir. Dişlerin ön tarafını görebilir burada çürük olup olmadığını bilebiliriz ama dişlerin arka tarafı ve diş kökleri ne durumda bilemeyiz. İşte bu yüzden 6 da bir ay doktora giderek muayene olunması şarttır.
Diş Çürükleri Neden Olur?
Dişlerinde çürüme başlayan insanların çoğu “Dişler neden çürüyor?” sorusuna yanıt aramaktadır. Diş çürüklerinin en belirgin nedenleri arasında; ağız ve diş bakımının yapılmaması, şeker, asit karbonhidrat tüketilmesidir. Ayrıca ağız kuruluğu, reflü hastalığı, anoreksiya nernova ve bulimianervoza gibi yeme bozukluğu olan insanlar, diş sağlığını korumaya yetecek kadar florür alamamaktır.
Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?
Dişler, uzun süre fırçalanmaz ve düzenli bakımı yapılmazsa yemek arttıkları nedeniyle çürümeye başlayacaklardır. Ancak dişin çürümesini engellemek adına evde kendinizin yapabileceği şeyler de vardır. Florür içeren bir diş macunu ile dişler, günde 2 defa ve düzenli olarak fırçalanırsa etkili bir koruma sağlamak için ilk adım atılabilir. Aynı zamanda dişler diş ipi kullanımı da etkili bir diş temizleme ve çürük oluşumunu engelleme yöntemidir. Diş çürümesi ve tedavi aşamaları ise şöyle açıklanabilir:
- Diş minesinde oyuk meydana gelir. Bu oyuk çürüğe dönüşür.
- Çürük ilerler ve dişin yumuşak tabanına ulaşır.
- Diş çürüğü bu aşamaya geldiğinde hekim dolguyu yapmadan önce diş sinirini alacaktır. Bu nedenle kök kanalını dezenfekte ederek uyuşturur.
- Meydana gelen çukur temizlenir ve dolgu ile kapatılır.
Tedavi sonrası yeni çürüklerin oluşmaması için günde 2 kez dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalıdır. Aynı zamanda şekerli ve asitli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Eğer siz de diş çürüğü şikâyeti yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden diş doktoruna gidiniz.
Diş çürüklerinin oluşumu hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Diş Çürüğü ve Beslenme adlı çalışmayı inceleyebilirsiniz.
Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?
Çürük ilerledikçe dişte, şeker ile soğuk veya sıcağa karşı hassasiyet oluşur. Her zaman olmasa da çoğu zaman diş çürükleri kendiliğinden ağrımaya başlarlar. Tedavi yapılmadığında veya ertelendiğinde çürük diş, enfeksiyona neden olur. Yüksek şiddetli ağrı, ateş ve yüzün şişmesine neden olacak bir apse yapabilir. İlerleyen aşamalarda hala bir müdahale edilmediyse, diş kanal tedavisi gerektirebilir; hatta diş kaybı yaşanabilir.
- Nedensiz ortaya çıkmakta olan diş ağrısı,
- Dişlerde oluşan hassasiyet
- Şekerli gıdaların, soğuk ya da sıcak içeceklerin içilmesi sırasında duyulan hassasiyet ve ağrı,
- Dişlerde gözle görülen renk değişimi, çukur oluşumu, lekelenme,
- Isırma ya da çiğneme gibi baskı oluşturan hareketler esnasında ağrı duyma,
- Ağızda oluşan kötü kokudur.
Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Dişte bulunan çürük kendiliğinden iyileşmez ve tedavi edilmezse zaman içinde ilerler. Bu nedenle mutlaka diş doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Doktor çürüğün durumuna göre dolgu, florür ya da kanal tedavilerinden birini önerecektir. Aynı zamanda bu yöntemlerin her biri diş çürüğü nasıl geçer sorusuna da cevap olabilir. Çürük diş özüne kadar ilerlemediyse aşağıda bulunan şekilde tedavi edilmektedir:
- Dişin mine ve dentin yapıları serttir. Çürüğün temizlenmesi için bu yapılar kaldırılır.
- Diş özel uçlu cihazlar tarafından temizlenmektedir.
- Kişiden kişiye değişen ağrı hissedilebilir.
- Sadece çürük temizlenmez, çürüğün çevresinde de birtakım düzeltmeler yapılır.
- Çürük tedavi edilmiş olsa bile birkaç yıl sonra tekrar enfeksiyon oluşabilir.
Diş Çürükleri Nasıl Engellenir?
Diş çürüklerinin engellenmesi için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Şekerli gıdalar çok tüketilmemelidir.
- Öğün arası atıştırmalardan uzak durulmalıdır. Böylece, dişlerde biriken plaklar daha az asit üreteceklerdir.
- İlaç kullandığınızda mutlaka çok su için.
- Florür diş yüzeyinin sağlamlaşması ve sertleşmesinde destek olacağından içinde flrorür olan diş macunu ve ağız yıkma suyu kullanılır.
- 6 ayda bir diş kontrolü yaptırınız.
Tüm önlemlere rağmen çürük oluşumu meydana geldiğinde, tekrar etmemesi için doğru adımları atmak gerekir. Her şeyden önce çürük tedavisi süresince ortaya çıkan diş ağrıları için sadece hekim tarafından önerilen ilaçlar kullanılmaktadır. Yeni çürükleri engellemek için ise çok sıcak ya da çok soğuk su içmemek gerekir. Bu durum ağrılarla başa çıkmada da oldukça etkilidir.
Eğer ağız ve diş bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Evde Diş Taşları Nasıl Temizlenir? yazımıza da mutlaka bir şans vermelisiniz.