Her alanda olduğu gibi Steam’de de tüketicilerin haklarını korumak için belirli sistemler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Steam içi oyun iade sistemidir. Bu sistem ile birlikte, kullanıcılar beğenmedikleri oyunları iade edebilir ve paralarını geri alabilirler. Bu noktada Steam iade ne kadar sürer sorusu sık sık gündeme gelebilir. Para iade süreci, oyuna verilen ücret, oyundan düşen eşya satışı ve oyunu oynama süresi gibi bazı kriterlere göre değişmektedir. Tüm işlemlerin sonuca ulaşması için en fazla 14 gün gerekir.
Steam İade Süreci ve Şartları
Her iade süreci gibi, Steam iade sürecinin de nihayete ulaşabilmesi için bazı kurallar bulunmaktadır. Kullanıcılar, belirlenen şartları karşılaması halinde iade işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Steam içerisinde iade sisteminden yararlanabilmek için kullanıcıların uyması gereken kurallar ise şunlardır;
- Satın alınan oyun, video ya da oyun içi eklenti paketlerinin iade edilebilmesi için, alımdan iade dönemine kadar 2 aydan fazla süre geçmemesi gerekmektedir.
- İade edilmek istenen oyun için Steam çeşitli sorular sormaktadır. Kullanıcıların sorulan soruları cevaplaması ve ilgili adımları tamamlaması gerekmektedir. Bu sorular, iade nedeni ve varsa bu neden ile ilgili eklenecek bilgileri içermektedir.
- Kullanıcının iade edeceği oyunu ortalama 120 dakikadan fazla oynamaması gerekmektedir. Oyun ortalama oynanış süresine göre bu dakika limiti artıp azalabilir.
- Steam’de bazı oyunlar içerisinden oyun kartı ve ek malzemeler kazanılmaktadır. Kullanıcı, iade edeceği bir oyundan ek bir malzeme kazandı ise bu malzemeler Steam tarafından silinmektedir. Bu malzeme satıldıysa da iade edilecek miktardan, ücret kesilmektedir.
Tüm işlemler tamamlandıktan sonra ise geriye sadece para iade işlemi kalmaktadır. Steam, iade işlemini kullanıcıların tercihine göre belirler. Kullanıcı ister sistem içinde kayıtlı olan para kart ya da kredi kartına iade alabilir, isterse de Steam cüzdanına iade yaptırabilir. İade işlemleri, ücretin büyüklüğüne göre 48 saat ile 14 gün arasında yapılmaktadır. Steam, kullanıcı ile kayıtlı e-posta adresi aracılığıyla iletişime geçmekte ve durum bildirimi yapmaktadır.
Adım Adım Oyun İade Etme İşlemi
Steam, kullanıcıları için iade işlemini sıkıntısız bir şekilde ilerliyor. Oyun iade özelliği ilk geldiği zaman, bu özellik belirli oyunlarda kullanılabiliyordu fakat Steam, bunu çok gecikmeden tüm kütüphanesi için uygulamaya başladı. Buna rağmen özellikle yeni kullanıcılar için iade ekranını bulmak bir hayli zor bir süreçtir. Steam’in kendi uygulaması içerisinde direkt bir iade sayfası bulunmamaktadır.
Kullanıcıların iade işlemlerini gerçekleştirebilmesi için izlemesi gereken adımlar ise şunlardır;
- Kullanıcıların uygulamada ilk olarak kendi kütüphanelerine girmeleri gerekir,
- Devamında kullanıcılar, iade etmek istedikleri oyuna tıklamalıdır,
- Oyunun kütüphane ekranı açılınca “Yükle” butonun altındaki satırdan “Destek” sekmesine girilir,
- Açılan sayfada “Ürün ile ilgili yaşanılan sorunlar” bölümünde ilgili sorun seçilir,
- Tüm bu işlemlerden sonra iki seçenekli bir anket gelmektedir. Bu ankette bulunan “İade talebinde bulunmak istiyorum” sekmesi seçilir,
- İade nedeni ile ilgili form doldurulur ve böylece iade başvurusu kullanıcı tarafından tamamlanmış olur.
Kullanıcıların burada dikkat etmesi gereken en önemli nokta, iade şartlarını karşılayıp karşılamadıklarıdır. İade şartlarını karşılamayan kullanıcıların oyun iadeleri gerçekleşmez. Yine de oyunu kendi kütüphanesinde görmek istemeyen kullanıcılar “Kütüphanemden kaldır” sekmesine giderek oyunu kütüphanelerinden geçici süreliğine kaldırabilmektedir.
Steam Kur Uygulaması İade Sistemini Etkiler mi?
Son zamanlarda artan kur, Türk oyun severler için oldukça sancılı bir süreçin başlamasına sebep olmuştur. Bilgisayar yenilemek ya da oyun konsolları satın almak gün geçtikçe zorlaşmaya da devam etmektedir. Oyun fiyatlarındaki artış ya da yüksek fiyatlarda satışa çıkan oyunlar da Türkiye’deki oyuncuların ivmelerini bedava içerikli oyunlara çevirmesine sebep olsa da Steam, oyuncular için adeta yıkılmayan son bir kale gibidir. Steam yetkilileri, şu an neredeyse her ülke için yerel fiyatlandırma prosedürü uygulamaktadır. Bu prosedür çerçevesinde Steam, Türkiye içerisindeki kuru 2.5 – 3.2 arasında alarak, uygun fiyatlı oyun satışı sağlamaktadır. Sistemin işleme şekli ise şu şekildedir:
- Valve, kendi yayınlayacağı oyunlar için direkt önerdiği kuru kullanır.
- Başka bir oyun firması, oyununu Steam üzerinden yayınlayacaksa Valve, firmalara fiyat tavsiyesinde bulunur. Firma ister bu tavsiyeye uyar, isterse de kendi istediği fiyattan satışa çıkarır.
- Indie oyun yapımcıları Steam üzerinden oyunlarını direkt satışa sunabilmektedir. Çıkacak indie oyunlar, önerilen fiyat aralığında çıkmak zorundadır.
Oyuncuların aklındaki en büyük sorulardan biri de yükselen kurun, Steam üzerindeki alımlarda sıkıntı yaratıp yaratmayacağıdır. Kullanıcılar iade etmek istedikleri oyunları, satın aldıkları fiyat üzerinden iade edebilmektedirler. Oyunlardaki fiyat değişimleri, iade sürecine yansımamaktadır.
Eğer iade ettiğiniz oyun yerine yenisini satın almak istiyorsanız Steam Sonbahar İndirimleri yazımıza göz atarak indirim dönemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.