İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenleme sonucu ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu karar sonrası milyonlarca kişi hemen yeni çipli kimlik kartını aldı ve kullanmaya başladı. Bu nedenle çipli kimlik kartı almak zorunlu mu sorusu da yaygınlaştı. Durum böyleyken eski tip kimlik kartlarından çipli yeni kimliklere geçiş süreci pek çok kişiyi ilgilendiren bir durum.
Güncel verilere göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yaklaşık 20 milyon kişi ise henüz kimliklerini değiştirmedi. Henüz kimliğin yenilemeyenler tarafından en çok sorulan iki soru olan “Çipli kimlik kartı almak zorunlu mu ve çipli kimlik kartı nasıl alınır?” sorularının yanıtı ise oldukça merak ediliyor. Biz de bu yazımızda geçiş sürecinde en kolay ve hızlı yol ile kimlik kartınızı yenilemenin detaylarını, ödeme bilgilerini, gerekli evrakları anlatacağız.
Yeni Kimlik Kartı Zorunlu mu?
2017’de yürürlüğe giren karar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yıllardır kullandığı klasik pembe ve mavi kimlik kartlarına değişim zorunluluğu gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her birey belirli bir süre içinde yeni kimlik kartı almak zorundadır. Bu geçiş sürecinde öncelikle süre kısıtlı tutulmuş şu anda ise son tarih 31 Aralık 2023 olarak belirlenmiştir. 31 Aralık 2023 tarihinden sonra eski tip olarak adlandırılan kimlik kartlarının geçerliliği kalmayacaktır. Bu sebeple bu tarihe kadar yeni çipli kimlik kartı alınması gerekmektedir. Bu zorunluluktan dolayı son döneme girildiğinde meydana gelebilecek yoğunluktan önce gerekli değişimi yapmak faydalı olacaktır. Sırası ile yapıldığında kimlik değişim işlemi oldukça basit bir konudur.
Kimlik Kartı Nereden Alınır?
Kimlik kartlarının yenilenmesi ve daha pek çok işlem için randevulu sisteme geçen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden çipli kimlik kartı alabilirsiniz. Randevu almak için Alo 199 çağrı merkezini arayabilir ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden işlem yapabilirsiniz. En yakın Nüfus Müdürlüğü’nden size uygun gün ve saat için randevu talebi oluşturabilirsiniz. Nüfus Müdürlüğü randevusuz işlem yapmamaktadır. Randevusuz gitmeniz durumunda hizmet almanız mümkün değildir. Bu sebepten dolayı randevunuzun vaktini kaçırmamanız ve zamanında müdürlükte olmanız önemlidir. Müdürlüğe gittikten sonra randevu saatinizi beklemeden önce yapacağınız işleme göre numara almanız gerekmektedir.
Kimlik Kartı Ödemesi Ne Kadar?
Kimlik bedeli her yıl güncel olarak belirlenir ve duyurumu yapılır. 2022 yılı için kimlik yenileme ücretleri de şöyledir:
- Değiştirme sebebiyle düzenlenen kimlik kartı 37,50 TL,
- Kayıp sebebiyle düzenlenen kimlik kartı 75 TL.
Bu ücretler Vergi Dairesi Müdürlükleri, PTT şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi, anlaşmalı bankalardan yatırılabilmektedir. Kimlik için gereken evraklardan biri olduğundan işleminizi yaptıktan sonra muhakkak ödeme yaptığınıza dair dekont almalısınız.
Kimlik için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Çipli kimlik kartları ile artık uluslararası geçerli bir kimlik sahibi olunmaktadır. Son teknoloji ile üretilen bu kartlarda kullanılan fotoğraflar da biyometrik olmaktadır. Ayrıca kimlik işlemleri yapılırken parmak izi gibi diğer biyometrik verileriniz de alınmaktadır. Yeni kimlik randevusuna giderken yanınızda bulunması gereken belgeler şunlardır:
- Nüfus Cüzdanı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kimlik bedelinin ödendiğine dair dekont
Eğer kimliğinizde fotoğraf yoksa yanınızda 18 yaşından büyük bir aile bireyinin de gelmesi gerekiyor. Kimliğinizin kayıp olması durumunda pasaport, sürücü belgesi ya da MEB Sınav Giriş Belgesi ile işlem yapabilirsiniz. Kimlik belirten fotoğraflı belgeniz yok ise yanınızda 18 yaşından büyük bir aile bireyi gitmeniz gerekmektedir. 18 yaşından küçük bireylerin yeni çipli kimlik başvurusu için gerekli belgelerle birlikte velisinin gitmesi yeterlidir.
Eğer biyometrik fotoğraf çektirmenin kolay bir yolunu arıyorsanız Telefonla Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir? yazımıza göz atmanızı öneririz.
Çipli Kimlik Kartı Ne Zaman Gelir?
Başvuru işlemlerinizin bitiminde biyometrik fotoğrafınız ve geçersiz hale gelmiş eski kimlik kartınız size geri verilir. Yeni kimlik kartınız size teslim edilene kadar Nüfus Müdürlüğü tarafından size verilen geçici kimlik belgesini kullanmalısınız. Yeni kimlik kartınız en geç bir hafta içinde belirtmiş olduğunuz adrese PTT Kargo tarafından teslim edilecektir. Kimlik belgesi tarafınızdan ya da imza yetkisi verdiğiniz bir kişi tarafından teslim alınabilir. Teslim edilen zarfın içinde kimlik kartı şifreniz (PIN Kodu) mevcuttur. Bu şifreyi İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde bulunana kiosklarda güncelleyebilirsiniz. Yeni çipli kimlik kartlarının kullanım süresi 10 yıl olup 10 yıl sonra yenileme yapılması gerekmektedir. Çipli kimlik kartınız ile vize gerekmeyen ülkelere pasaportsuz giriş yapabilirsiniz. Ehliyet sahibi olan vatandaşlar ehliyetlerini kimlik kartları ile birleştirerek kullanabilirler.