Sağlık

Bebeklerde Karın Şişkinliği Neden Olur?

bebeklerde karın şişkinliği neden olur

Anne ve babaları bir süreliğine endişelendiren bebeklerde karın şişliği farklı sebeplere dayanabilir. Uzman bir doktorun teşhis etmesi gereken bebeklerde karın şişkinliği neden olur, sizler için derledik. 

Küçük bebeği olan her kadının hayatında mutlaka yaşadığı panik ve korkulardan biri sebepsiz ağlamalardır. Huysuzlukla başlayan süreç birde karın şişliğiyle devam ettiğinde ebeveynleri küçük bir korku kaplar. Yeni doğan bebeklerde karın şişliği ve sertliği çok sık rastlansa da merak uyandıran konuların başında gelir. 

Bebeklerden Karın Şişliğinin Sebepleri

Bebeklerde sıklıkla yaşanan karın şişliği birkaç nedene bağlanamaz. Lakin en temel sebepleri sizler için ele alacak olursak ilk sırayı kuşkusuz gaz sancıları alır. Özellikle 

“Bebeklerde karın şişkinliği neden olur?” sorusunun en temel yanıtı gaz sancılarıdır. Uzman bir doktor teşhisi gerektiren karın şişliği için en sık rastlanan durumları listelemek gerekirse;

  • Beslenmeden kaynaklanan gaz sancıları,
  • Mide ve bağırsaklarda biriken gazın doğal yollarla çıkarılamaması,
  • Meme ya da biberon ile beslenen bebeğin o esnada fazlasıyla hava yutması,
  • Ağlamaya bağlı olarak hava yutmaları özellikle aşırıya kaçan ağlamalarda,
  • Sindirime bağlı kabızlık sorunlarında,
  • Bebeğin henüz alışık olmadığı yeni gıda denemelerinde,
  • Virüslere bağlı olası sorunlar ön plana çıkar. 

“Yeni doğan bebeklerin karnı neden şiş olur?” sorusunun birden fazla yanıtı olabileceği için en doğru ve net teşhisini doktor belirleyecektir. Bu nedenle bir türlü geçmeyen karın şişliği sorunlarında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. 

Gaz Sancısına Bağlı Karın Şişlikleri Nasıl Giderilir?

Gaz Sancısına Bağlı Karın Şişlikleri
Gaz sancısına bağlı karın şişliklerini geçirmek için etkili yöntemler bulunur.

2 aylık bebekte karın şişliği için ilk akla gelen sebep gaz sancılarıdır. Giderek huysuzlanan, ağlayan ve tuvalet ihtiyacını karşılayamayan bebekler için evde gaz giderici yöntemler denenebilir. Gaz sancısının sebep olduğu karın şişliğini gidermek için izlenen yöntemler şu şekildedir:

  • Dik pozisyonda otururken bebek göğüsten omuza doğru dik bir şekilde tutulur ve yavaş hareketlerle sırtı sıvazlanır. Yavaş ve dikkatli hareketlerle yapılan bu işlem bebeğin gazın çıkarmak için başvurulan ilk yöntemdir. Gazı çıkan bebek rahatlayacağı için karın şişliği de bir süre sonra normale dönecektir.
  • Aynı işlemi bebeği dizlerinize oturtarak da yapabilirsiniz. Ancak böyle pozisyonlarda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bebeğin boğazını değil çenesini tutmaktır. Hafifçe sırtını ovalayarak vurmak gazın çıkışını kolaylaştıracaktır.
  • Bebeklerde karın şişkinliği neden olur araştırması yapılırken bu sorunu daha önce yaşayıp yaşamadığı göz önüne alınmalıdır. Özellikle daha önce yaşanan aynı durumlar için doktora gidildiyse ve doktorun önerisiyle ilaç verildiyse karın şişliğinde bu ilaçların kullanılması faydalı olacaktır. 
  • Bebeği emzirdikten ya da doyurduktan sonra düzenli olarak gazının çıkarılması olası karın şişliğinin önüne geçer.

Burada bahsedilen yöntemler 2 yaşındaki bebeklerde karın şişliği için ilk akla gelen ve uygulanan doğal yöntemlerdir. Ancak bunlara rağmen hala bebeğin karın şişliği devam ediyorsa en kısa sürede doktor kontrolüne gidilmelidir. 

Bebeklerde Karın Şişliğini Önlemenin Yolları

Genellikle gaz sancısından kaynaklanan bebeklerde karın şişliği oluşmadan önlenebilir durumlardandır. Özellikle beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken bu yöntemleri listelemek gerekirse;

  • Yeni gıda geçişlerinde olası gaz durumlarını doktor ile görüşmek gerekir. Böyle anlarda neler yapılacak, beslenme düzeni nasıl sağlanacak en doğru kaynaktan öğrenilmelidir.
  • Emme, ağlama gibi durumlarda mideye kaçan havayı çıkarmak karın şişliğinin önüne geçer. Bebeğin sırtına yapılan ovalama hareketi düzenli hale getirilmelidir. 
  • Beslenme sonrasında bebeğin bağırsak hareketlerini hızlandırmak adına karnına hafifçe masaj yapılabilir. Yapılan masaj bağırsakların çalışma hızına etki edeceği için sindirimden kaynaklı karın şişliklerinin önüne geçebilir.

Alınan önlem ve ilaçlara rağmen bir türlü geçmeyen ve daha da huysuzluk yaratan bebeklerde karın şişliği durumunda doğrudan uzman bir doktora başvurulmalıdır. Geçmeyen şişkinliklerde “Bebeklerde karın şişkinliği neden olur?” sorusuna yanıt aramak yerine doktora götürmek en mantıklısıdır. Özellikle bebeğe uygun olmayan ilaç ve içeceklerin böyle anlarda kesinlikle kullanılmaması gerekir. Ateş yükselmeleri, kusma gibi sorunlar artmaya başlarsa beklenmeden doktora gidilmelidir.  

Peki, yenidoğan bebeklerde karın guruldaması olduğunda ne yapılmalı? Bu sorunun yanıtını Yenidoğan Bebeğin Karnı Neden Guruldar? Ne Zaman Geçer? içeriğimizde bulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Karnı Şiş Olan Bebeğe Ne Yapılır?” state=”close”] Karnı şiş olan bebeğin sırtı sıvazlanarak gazı çıkarılmaya çalışılabilir. Bu işlem için bebeğin anne-baba omzunda dik bir şekilde olması önemlidir. Keza olası kusma durumlarında bebeğin boğazına kusmuk kaçmaması adına yatar pozisyonda olmaması gerekir. Geçmeyen karın şişliklerinde doğrudan doktora götürülmelidir.[/toggle]

[toggle title=”Bebeklerde Karın Neden Şişer?” state=”close”] Bebeklerin midesi oldukça küçük olduğu için beslenme sonrası şişlik durumları normaldir. Ancak kimi zaman gaz oluşması sebebiyle bu şişlik artabilir. Böyle durumlarda gaz çıkarmak gerekir. Çıkan gaz bebeğin midesini rahatlatacağı gibi huysuzluğunu da engelleyecektir. Öte yandan yaşanan sindirim sorunları da bebeğin karnının şişmesine neden olur.[/toggle]

[toggle title=”Bebeklerde Karın Şişliği Kanser Belirtisi midir?” state=”close”] Anne babaları korkutan karın şişliği önemsenmesi gereken bir sorundur. Genellikle sindirim sistemine bağlı olan ya da hava sebebiyle gazdan kaynaklanır. Lakin bir türlü geçmeyen ve bebeği daha da rahatsız eden karın şişliklerinde doğrudan doktor teşhisi gerekir. Doktor incelemesi olmadan herhangi bir karın şişliği için kanserdir demek doğru değildir. [/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir