İnternet, hayatımız için her geçen gün daha önemli bir hale geliyor. Artık neredeyse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Gündelik hayatımızdan profesyonel ihtiyaçlarımıza kadar pek çok konuda kolaylık sağlıyor. Peki, tüm dünyayı parmaklarımızın ucuna kadar getiren internetin yararları ve zararları nelerdir? İnternetin faydaları ve tüm internet kullanıcılarının merak ettiği zararlarını gelin, yakından inceleyelim.
İnternetin yararlı olduğu kadar zararlı etkileri de vardır. Durumu netleştirmek; internette geçirilen süre, kullanım amacı, maruz kalınan içerikler gibi kriterlerle mümkün olabilir. Doğru kullanımda tamamen yarar sağlanabileceği gibi aşırı ya da dikkatsiz kullanımda, zararlı etkilerini görmek mümkündür.
İnternetin Faydaları
Hayatımızın temel parçalarından biri haline gelen internetin faydalı olup olmadığına dair süregelen pek çok farklı tartışma vardır. Bilim insanlarının teknolojide devrim yaratmak, insanlığa hizmet etmek, tüm dünyayı ulaşılabilir kılmak için tasarladığı internetin, yararlı olup olmadığı tamamen kullanım amacına bağlıdır.
Temel amacı, veri ve bilgi akışı sağlamak olan internetin neredeyse sayılamayacak kadar çok faydası vardır. İnternetin faydaları arasında;
- Bilgiye ulaşmak, onu depolamayı sağlamak,
- Dünyanın her yerinden güncel haber ile bilgilerin erişimini sağlamak,
- Karmaşık işlemleri hızlı ve doğru bir şekilde çözümlemek,
- Kaynaklar ile belgelere erişim sağlayarak kişisel gelişime katkıda bulunmak,
- Farklı sektörlerin iş süreçlerini yapılandırıp geliştirmek,
- Video, dizi, film, spor karşılaşmaları, oyun vb. alternatiflerle eğlenmek, sayılabilir.
Dünya değiştikçe internetin bizim için anlamı, önemi, değeri de her geçen gün değişiyor. Örneğin, bugün, pandemi sonrası değişen yaşamlarımız da göz önünde bulundurulduğunda; evden çalışma, online alışveriş yapma, çevrim içi eğitimlere katılma, bankacılık işlemlerini hızlandırma, eğlence amaçlı oyun, dizi, filmlere erişme imkânını da faydalar arasında sayabiliriz.
İnternetin Zararları
İnternetin, ne yazık ki faydaları olduğu kadar zararlı yanları da vardır. İnterneti icat eden bilim insanlarının en temel motivasyonu insanlığa fayda sağlamak olsa da özellikle bugün değişen dünya düzeniyle birlikte, kötü amaçla kullanan pek çok insan da vardır. Bunun yanında, sağlıksız internet kullanımı da istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Peki, internet nasıl kötü amaçlarla ya da sağlıksız bir şekilde kullanılabilir? Bunun pek çok yolu vardır. Örneğin;
- Aşırı kullanımda günlük programınızın aksamasına,
- İnsanlar arasındaki gerçek iletişim ile paylaşımın azalmasına, hatta giderek yok olmasına,
- Kötü niyetli web siteleri, kurumlar, kişiler vb. nedeniyle sıkıntı yaratacak durumlarla karşılaşmaya,
- Teyit edilmemiş, yanlış bilgilerle doğru haber alma hakkının ihlal edilmesine,
- Çocuklar ile genç yetişkinler için ebeveyn kontrolü olmadığında, yaş haddini aşan içeriklere maruz kalınmasına,
- Fiziksel ve ruhsal sağlığın bozulmasına, sebebiyet verebilir.
Sorun yaratabilecek tüm durumlara karşı önlemler almak mümkündür. Ancak alınmadığı takdirde, internet size, çevrenize, hayatınıza ve sağlığınıza zarar verebilir.
“Yapay zeka ile neler yapılabilir?” diye merak ediyorsanız yazımıza göz atın.
İnternet Hayatımıza Ne Zaman Girdi?
Her ne kadar, “İnternetin yararları ve zararları neledir?” sorusuna herkes tarafından kabul gören doğru bir cevap veremesek de konuya dair az da olsa fikir edinmek için internetin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Hayatımıza ne zaman, nasıl girdi? Temelleri ne zaman, nerede atıldı? Bugün neredeyse hiçbir işimizi onsuz yapamadığımız internetin hikâyesi aslında çok eskiye dayanmıyor.
İnternet başta bilgisayarlar arasında veri ve bilgi akışı sağlamak amacıyla ortaya çıkan bir iletişim ağıdır. 1800’lü yılların başından bu yana kullanılan bilgisayarlar, ilk etapta, bugün kullandığımız bilgisayarlar gibi değildi, kullanım amaçları çok farklıydı. Daha çok hesap yapma veya veri depolama amacıyla ihtiyaç duyuluyordu.
Bilgisayarların gelişimiyle birlikte bugün adına “İnternet” dediğimiz iletişim ağına ihtiyaç doğdu. 1950’li yıllarda Amerika’da ortaya çıkan internetin bugün kullandığımız haline evrilmesi ise 1989 yılını buluyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu çağı değiştiren aracın mucidi de İsviçreli bilim insanlarıdır. Kampüste kullanmak için tasarlanan bir ağ, bugün hemen hepimizin evinin vazgeçilmezi oldu.
Sıkça Sorulan Sorular
İnternet Yararlı Mı, Zararlı Mı?
İnternet hayatımıza girdiği günden bu yana çok tartışılan bu meselenin net bir cevabı yoktur. Dikkatli, sağlıklı, kararında internet kullanımında herhangi bir sorunla karşılaşılmaz. Ancak aşırı ve gereksiz durumlarda, fazla maruz kalınması büyük problemler yaratabilir. Tamamen kişinin kullanım amacı ile sıklığına bağlı olarak değişen bir durumdur. Dolayısıyla internetin ne tamamen faydalı ne de tamamen zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
İnternet Ne İşe Yarar?
Doğru kullanılırsa internetin faydaları oldukça fazladır. Farklı akıllı cihazlar arasında veri ve bilgi akışı yapmamıza, farklı yerlerden insanlarla iletişim kurmamıza; farklı sektörler ya da bölgelerden network oluşturmaya; eğlence amaçlı dizi, film, spor müsabakaları, video izlemeye; çevrim içi eğitim platformları ve belgeler ile kaynaklara ulaşarak kişisel gelişime katkıda bulunmaya; hibrit ya da remote çalışanlar için evden çalışma imkânı yaratmaya yarar.
İnternetin Sağlığımıza Zararları Nelerdir?
İnternet, özellikle aşırı kullanımda, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilir. Uyku sorunlarına; bel, boyun, sırt ağrılarına, gözlerde bozulmaya, madde bağımlılığına, dikkat eksikliğine ve depresyona yol açar. Sanal dünyaya fazla kapılan insanların sosyal ilişkilerinin bozulduğu da sıklıkla görülen problemlerdendir. Hareketsiz bir yaşama sebep olması nedeniyle de zararlı etkileri, obeziteye kadar varabilir.