Ne, Ne Değildir?

Delfi Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Delfi Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Proje yönetimi, paydaşlar arasında ortak kararlar vermeyi, planlama yapmayı ve çoğu zaman da karşılıklı anlayışı gerektiren bir süreçtir. Ancak kabul etmek gerekir ki tüm bunları yapmak, söylemekten çok daha zordur. Bir proje için tüm paydaşların fikir birliğine varması sandığınızdan çok daha çok zordur. İşte, Delfi metodu da tam bu noktada devreye girer. Peki, Delfi metodu nedir? Merak ettiğiniz detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Delfi Metodu Nedir?

Delfi Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?
Delfi metodu uzlaşmazlıkların çözümünde kullanılan bir tekniktir.

Delfi metodu, bir konu hakkında uzman görüşlerini toplamak, analiz etmek ve gelecekteki eğilimleri veya olayları tahmin etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu yöntem, genellikle bilgi veya görüş belirsizliğinin olduğu durumlarda kullanılır. Konu hakkında çoğu zaman birden fazla defa uzmanlara danışılır ve uzmanlardan anonim şekilde görüşlerini sunmaları istenir. Böylece karar verici mercilerde olan kişilerin konu hakkında daha geniş bir bakış açısı elde etmesi sağlanır.

Proje Yönetim Enstitüsü’ne (PMI) göre Delfi metodu, değişen teknolojik ortamlar ve bunun geleceği değerlendirme ve tahmin etme üzerindeki etkisi nedeniyle 1960’larda geliştirilen bir tekniktir. Bu yöntem sayesinde karmaşık konular hakkında bireysel görüşlere dayalı kararlar almak mümkün hale gelir. Uzman görüşleri, karar almayı kolaylaştırıcı birer özet rapor niteliği taşır. Süreç, katılımcılar konu üzerinde fikir birliğine veya anlaşmaya varana kadar sistematik gözden geçirmelerle devam eder.

Görsel zeka nedir?” merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

Delfi Metodu Nasıl Uygulanır?

Delfi metodu, özellikle derin anlaşmazlıkların olduğu durumlarda uzayan ve yorucu olabilen bir süreç sunar. Yine de sürecin genel olarak bazı adımları daima barındırdığını söylemek mümkündür. Bu adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Öncelikle sorunun tanımlanması ve Delfi yöntemine neden başvurulduğunun belirlenmesi gerekir. Delfi yöntemi en nihayetinde belirsizliği ve karmaşıklığı ortadan kaldırmak için başvurulan bir tekniktir. Dolayısıyla işin başında sorunu doğru tanımlamak önemlidir.
  • İkinci adımda ise konu hakkında başvurulacak güvenilir uzmanları belirlemek gerekir. Bu uzmanlar akademik kurumlardan gelebileceği gibi özellikle iş dünyasında endüstride deneyim sahibi kişilere de danışmak mümkündür.
  • Uzmanları belirledikten sonra ilk tura başlayabilirsiniz. Bu aşamada tüm uzmanlara sorunu tartışmak ve kişisel görüşlerini sunmak üzere bir dizi soru göndermeniz gerekir. Bu sorular açık uçlu olmalıdır. Böylece uzmanlar tam ve ayrıntılı görüşleriyle size geri dönüş sağlayacaktır.
  • Uzmanların ilk yanıtlarını toplayarak tüm paydaşlarla birlikte analiz edilir. Böylece katılımcıların genel eğilimlerini, ortak noktalarını ve farklılıklarını daha net belirleyebilirsiniz.
  • Eğer ilk turda anlaşma olmazsa ikinci tura geçin ve ilk turun sonuçlarına dayanarak bir dizi yeni soru oluşturun. Bu soruları yine uzmanlara geri gönderin ve yeni yanıtları toplayın. Tüm paydaşlar arasında görüş birliği veya anlaşmaya varana kadar süreci devam ettirin.
  • Son olarak gelen tüm görüşleri analiz edin ve raporlayın. Artık son aşamada fikir birliğine varmanız veya en azından ilerlemek için bir yol bulmanız gerekir. Elbette bunu yaparken gelecekteki riskleri ve fırsatları ele almak için planlar oluşturmayı ihmal etmemelisiniz.

Delfi metodu kesinlik vadeden bir yöntemdir. Her zaman sonuç olarak uzlaşmaya varamayabilirsiniz. Bunu daha çok bir süreç olarak görmelisiniz. Küçük problemlerde fikir birliğine varmak için sadece iki tur anket yeterli olabilir, ancak daha karmaşık problemler için 10 turdan fazla ankete ihtiyaç duyabilirsiniz. Ne olursa olsun, hedefinizin temelde uzmanların rehberliğine başvurmak olduğunu göz ardı etmemelisiniz.

Delfi Metodu Avantajları

Delfi Metodu Nedir? Nasıl Uygulanır?
Delfi metodu, görüşme sürecini kolaylaştıran pek çok avantaja sahiptir.

Başarılı projeler, paydaşların ve proje ekiplerinin aynı fikirde olmasını, hiç değilse uzlaşmaya varmasını gerektirir. Delfi yönteminin de temel olarak sizin için yapabileceği şey budur. Proje yönetim sürecinizde Delfi metodunu kullanmanın sağlayacağı başlıca avantaj şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzmanlar anketlere anonim olarak katılırlar, bu da sosyal baskıyı ve etkileşimi en aza indirir. Böylece daha dürüst bir şekilde gerçek görüşlerini sunmalarına imkan verir.
  • Delfi yönteminin anonim doğası, grup düşünce yapısının olumsuz etkilerini engeller ve bireylerin dominant kişilikler tarafından baskılanmadan kendi görüşlerini sunmalarını kolaylaştırır.
  • Delfi yöntemini geniş coğrafi dağılımlar için bile kullanmak mümkündür. Online bir şekilde dünyanın her yerinden uzmanların görüşü alınabilir. Bu da projeniz için çok daha geniş bir perspektif yakalayabileceğiniz anlamına gelir.
  • Delfi metodu, belirli bir konu hakkında detaylı ve derinlemesine bir analiz sağlar. Böylece sorunun tüm yönlerini dikkatlice ele alma ve geniş bir bilgi tabanı oluşturma şansı yakalarsınız.
  • Standart bir toplantıdan çok daha hızlı bir şekilde fikir birliğine ulaşılmasını sağlama potansiyeli vardır.
  • Delfi tekniğini kullanmak son derece düşük maliyetli ve kolaydır. Sonuç elde etmek için pahalı araç gereçlere ihtiyacınız yoktur. Sadece fikirlerini alabileceğiniz uzmanlara ulaşmanız yeterlidir.

Tüm bu avantajları sayesinde Delfi metodu, iş hayatından akademiye kadar günümüz dünyasının pek çok alanında tercih edilen bir yöntemdir.

Delfi Metodu Dezavantajları

Delfi yöntemi, anonimlik, yeniden değerlendirme ve derinlemesine düşünme gibi faydalar sağlasa da çeşitli dezavantajları olduğunu da söylemek mümkündür. Her şeyden önce bu yöntem, canlı bir tartışmayla aynı türde etkileşimlere olanak tanımaz. Fikirler ve algılar ortaya konulduğu, ayrıştırıldığı ve yeniden değerlendirildiği için canlı bir tartışma bazen daha iyi bir fikir birliği örneği oluşturabilir. Delfi yöntemiyle yanıt süreleri uzundur ve bu da tartışma hızını yavaşlatır. Uzmanlardan geri alınan bilgilerin her zaman tartışmaya bir değer katacağı da garanti değildir.

Delfi metodunun uzun vadeli doğası da bazı güçlükler sunar. Yöntem genellikle birden çok anket turu gerektirdiğinden, bazı katılımcıların çalışma tamamlanmadan çalışmadan ayrılma olasılığı vardır. Ek olarak katılımcılara görüşlerini yeniden değerlendirme fırsatı vermenin yararları olsa da yanıtlarını çoğunluğun görüşleriyle daha uyumlu olacak şekilde ayarlamaları, temsil edilen görüşlerin çeşitliliğini azaltma riski taşır.

Her ne kadar Delfi metodu ciddi bir maliyet gerektirmese de aslında zaman olarak baktığımızda ciddi bir sermaye ayırmanız söz konusudur. Üstelik tüm bu zaman alıcı sürecin sonunda fikir birliğine varılacağı da garanti değildir. Bazı durumlarda, katılımcılar arasında anlamlı bir fikir birliği oluşmayabilir, bu da sonuçların belirsiz veya tartışmalı olmasına neden olur.

Bu dezavantajlara bakıldığında Delfi yönteminin her durum için en uygun teknik olmadığı kolaylıkla görülebilir. Ancak doğru şekilde kullanıldığında, bu yöntem karmaşık problemler hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca belirsiz veya tartışmalı durumlar hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmenize yardımcı olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Delfi Yöntemi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Delfi yöntemi, genellikle belirsiz veya karmaşık bir konu hakkında bilgi veya tahminler gerektiren durumlarda kullanılır.

Delfi Metodu Ne Zaman Kullanılmamalıdır?

Delfi yöntemi, hızlı karar verme gerektiren durumlarda veya sadece birkaç uzmanın yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğu durumlarda genellikle uygun değildir.

Delfi Yönteminde Güvenilirlik Nasıl Sağlanır?

Delfi yönteminin güvenilirliği, genellikle kullanılan uzmanların bilgi ve deneyimine, soruların kalitesine ve sürecin doğru şekilde yönetilmesine bağlıdır. Ayrıca, sonuçların doğruluğunu kontrol etmek için, bulguların doğru ve dikkatli bir şekilde analiz edilmesi gerekir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir