Rüptür; insan bedeni içinde bulunan bir organın yüzeyinde, yırtılma ve kopma gibi durumların gerçekleşmesi anlamına gelir. Bir çeşit rahatsızlık olarak tanımlanan bu durumla ilgili “Parsiyel rüptür ne demek ve ne gibi durumlarda ortaya çıkabilir?” soruları sıklıkla merak edilen konular arasındadır.
Parsiyel Rüptür
İnsan bedeninde belli nedenlerden dolayı organlar üzerinde yırtılma veya kopma gibi durumlar gerçekleştiğinde söz konusu tanı, doktorlar tarafından rüptür olarak değerlendirilmektedir.
“Rüptür ne demek?” sorusu, sık görülen tıbbi durumlardan kaynaklanarak daha çok duyulmaya başlamış olabilir. Rüptür, tendon yaralanmalarında bolca karşılaşılan bir durumdur. Söz konusu bölgenin dokusunun kısmi bir biçimde yırtıldığı bu talihsiz rahatsızlıkta, hareket becerisi kısıtlanır ve şiddetli bir ağrı ortaya çıkar.
Parsiyel rüptür oluşmasında, tedavi aşaması epey mühimdir. Tedavi biçimleri aşağıdaki gibidir:
- Fizik tedavi
- Egzersizler
- İstirahat
- Ameliyat
Rüptür belirtileri arasında bulunan durumlarda şişlik, güç kaybı ve hareket kısıtlamaları sayılabilir. Zira parsiyel rüptür, bir dokunun tamamen değil kısmen zarar görmesidir. Böylece doku işlevini kaybetmez ancak verimi azalır. Böylelikle parsiyel rüptür, gözden kaçabilir ya da küçük görülebilir rahatsızlıklar arasındadır. Başarılı bir tedavi için erken tanı oldukça önemlidir. Bu sebeplerden ötürü en ufak bir ağrı ya da rahatsızlık halinde mutlaka bir doktora görünmelidir. Parsiyel rüptür, doğru tedaviyle kolaylıkla iyileştirilebilir.
Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları
Ön çapraz bağ yırtılmaları, sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır. İnternet kullanıcılarının “ACL rüptürü nedir?” sorusunu sorduklarında karşılarına çıkan tanım da budur. ACL olarak geçen bölge aynı zamanda uyluk ve kaval kemikleri arasında bulunan bağdır. Tıp dilinde buraya ön çapraz bağ denmektedir. ACL; bacak kemiğinin sağlıklı şekilde işlevini görmesini ve hareket ederken sakatlanmasını engellemekle görevlidir.
ACL rüptürü, birçok farklı şekilde yaşanabilir. Bunlar arasında; koşarken, kayarken ani yavaşlama durumları, zıplama sonrası yere inme anı, trafik kazaları, endüstriyel kazalar, dize direkt darbe alınması gibi durumlar mevcuttur. ACL rüptürü ile birlikte sıklıkla menisküs ve yan bağ yaralanmaları da gözlenir.
Uterus Rüptürü
“Uterüs rüptürü nedir?” sorusunu soranların da görebileceği üzere rüptür, sadece diz ve kol gibi yerlerde gözlenmez. Uterus rüptürünün gösterge ve verileri non-spesifik olarak tanımlanır. Bu yönüyle diğer benzer rahatsızlık ve sakatlanma türlerinden ayrılır. Bulguları arasında; abdominal ağrı, vajinal kanama, kardiyotokografide sıradışı fetal kalp hızı bulunur ve bu durumlar doktorlara uterus rüptürünü düşündüren sebepler arasında yer alır.
İçeriğimizi beğendiyseniz “Tıpta Monoterapi Nedir?” yazımız da ilginizi çekebilir!