Ne, Ne Değildir?

Dünyanın En Zehirli Örümceği Nedir? Nerede Yaşar?

Dünyanın En Zehirli Örümceği Nedir

Dünyanın en zehirli örümceği nedir? sorusuna, Guinness rekorlar kitabına girmeyi başaran Phoneutria cinsi Brezilya gezgin örümceğidir, şeklinde yanıt verilebilir. Bu unvana layık görülen isim yıldan yılda değişse de Brezilya gezgin örümcekleri, PhTx3 adlı nörotoksin içeren zehriyle sinir sistemini kısa sürede yıkıma uğratarak dünyanın en zehirli örümceği unvanını kazanır.

Dünyanın en zehirli örümceği hangisidir?” sorusuna, farklı kaynaklarda değişken örümcek isimleri yer alsa da genel olarak Phoneutria’nın en zehirli tür olduğu kabul edilir, şeklinde cevap verilebilir. Ayrıca söz konusu türlerin zehir toksikliği birbirinden farklıdır ve bilim dünyasındaki yeni keşifler sonucunda dünyanın en zehirli örümceği değişebilir.

Dünyanın En Zehirli Örümceği Nedir?

Dünyanın en zehirli örümceği adı, Phoneutria olarak da anılan Brezilya gezgin örümceğidir. Bununla birlikte “Katil, savaşçı” unvanlarıyla da tanınır. İnsanın sinir sistemini yoğun biçimde etkileyen güçlü nörotoksinleriyle dünyada yaşayan 43.244 örümcek türü arasından ayrılır.

1933 yılında keşfedilen ve 8 farklı örümcek türünü içerisinde barındıran Phoneutria, Yunanca’da “Katil” anlamına gelir. Dünya üzerinde yaşayan en zehirli eklem bacaklılardan biri olup 2010 yılında Guinness rekorlar kitabına “en güçlü zehre sahip canlı” unvanıyla adını yazdırmıştır.

Dünyanın en zehirli örümceği, Güney ve Orta Amerika’da sıkça rastlanan bir tür olup muz yaprakları arasından gizlenmekten hoşlanır. Tropikal bölgelerde gündüz vakti saklanmayı tercih ederken geceleri de ava çıkmak üzere orman zeminine inerler. Taş araları, kütükler ve ağaç kabukları; Brezilya gezgin örümceklerinin saklanmayı tercih edecekleri sıcak ve nemli bölgeler arasında yer alır.

Dünyanın En Zehirli Örümceği Nerede Yaşar?

Dünyanın En Zehirli Örümceği Nedir
“Dünyanın En Zehirli Örümceği Nedir?” sorusunun yanıtı için okumaya devam edebilirsiniz!

Dünyanın en zehirli örümceği nerede yaşar?” sorusuna; Şili, Kostarika, Panama, Brezilya, Kolombiya ve Amerika’nın Güney bölgelerinde yaşamını sürdürür, şeklinde cevap verilebilir. Söz konusu bölgelerin ortak özelliği de Phoneutria’nın ilgi duyduğu sıcak ve tropikal iklimdir.

Dünyanın en zehirli örümceği Phoneutria’nın yaşadığı tek bir bölgeden bahsetmek mümkün değildir. Gemilerle muz yaprakları arasında seyahat ederken farklı ülkelere taşınarak yaşamını sürdürebilir. Bununla birlikte tropikal ormanlarda da sabit bir yuvaya sahip değildir. Ağaç kabuğu ve muzlar arasında sürekli yer değiştirerek “göçebe, gezgin” bir yaşam sürer.

Brezilya Gezgin Örümceği Nerede Saklanmayı Sever?

Dünyanın en zehirli örümceği görünür olmaktan hoşlanmadığı için karanlık mekanlarda saklanmayı sever. Dolayısıyla muz yaprakları, dolaplar, odun yığınları vb. karanlık ve nemli ortamlarda görülebilir. Yaşam alanı tropikal ormanlardır fakat ev ortamında bulduğu nemli ve sıcak bir bölgede yaşamına devam edebilir.

Gündüzleri saklanan ve geceleri orman zemininde gezintiye çıkan avcı, söz konusu özelliğinden dolayı “Gezgin Örümcek” olarak da adlandırılır. Beslenmekte olduğu birçok canlı gece saatinde aktif olduğu için avını şaşırtmak ve pusu kurmak adına gizlenebileceği en uygun zaman dilimini tercih eder. Söz konusu sebeplerle evrimsel adaptasyon sürecinde üreme şansını artırmayı da başarmıştır.

Muz yaprakları arasında saklanmayı sevdiği için ticaret yoluyla da fark etmeden farklı ülkelere taşınabilir. Dolayısıyla Brezilya gezgin örümcekleri muz ticaretinde önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca gemide taşınırken mürettebata zarar verebileceği için ciddi tedbirlerin alınmasını gerektirir. Bununla birlikte gemideki mürettebata yaşattığı olumsuz deneyimlerden dolayı uğursuz ve kötü şans getiren bir canlı olduğuna inanılır. 

Brezilya Gezgin Örümceğinin Özellikleri

Dünyanın En Zehirli Örümceği Nedir
Brezilya Gezgin Örümceğinin Özellikleri hakkında detayları sizler için anlattık!

Saldırganlığıyla öne çıkan dünyanın en zehirli örümceği, çeşitli böcek ve sürüngen türleriyle beslenir. Brezilya gezgin örümceklerinin diğer belirgin özellikleriyse aşağıdaki gibidir:

  • Gövdesi 5 cm’ye, bacak açıklığı ise 18 cm’ye kadar uzanabilir.
  • Dişi örümcekler erkeklerden daha büyük boyuta sahiptir.
  • Renkleri gri ve kahverengi tonlarında değişken olabilir.
  • Karın bölgelerinde açık renkli lekeler görülebilir.
  • Böcek, örümcek ve diğer sürüngenlerle beslenir.

Phoneutria’nın en belirgin özelliklerinden diğeri de saldırı moduna geçtiğinde ayağa kalkarak avına göz dağı vermesidir. Bu esnada ön ayaklarını uzatarak avını korkutur ve saldırı sırasında 40 cm kadar zıplayabildiği de görülür.

Brezilya Gezgin Örümceği Zehirli mi?

Phoneutria cinsine ait 8 farklı örümcek türü arasında zehirsiz örümcek var mı? sorusuna; hayır, söz konusu örümceklerin tamamı zehirlidir, şeklinde yanıt verilebilir. İlgili kategoriye ait örümcek türlerinin hepsi zehirli olduğu gibi bazı canlılar için ölümcül dahi olabilir.

Pembe örümcek zehirli mi?” sorusuna, zehirlidir fakat ihtiyaç duymadıkça insanlara saldırması beklenmez, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Aynı şekilde Brezilya gezgin örümcekleri de zehirli olmalarına rağmen herhangi bir baskı veya tehdit altında hissetmedikleri sürece insana saldırma ihtiyacı duymazlar.

Muz Örümceğinin Zehir Etkisi

Phoneutria, zehrinin etkinliğini PhTx3 adlı bir nörotoksinle sağlar. Sinir sistemini kısa sürede etkisiz hale getiren zehir içeriği, avın vücudunda kasılmalara neden olduktan kısa süre sonra ölümüne yol açar. Zehir bakımından dünyanın en zehirli örümceği sıralaması içerisindeki yerini anlamak için diğer eklem bacaklıların toksikliğiyle karşılaştırma yapılabilir. Örneğin, Karadulun bir fareyi öldürmek için salgıladığı zehir miktarı 100-200 mikrogramken Brezilya Gezgin Örümceğinin ise 6 mikrogramdır. İlgili karşılaştırmayla aradaki fark daha net anlaşılabilir.

Brezilya Gezgin Örümceği Isırırsa Ne Olur?

Dünyanın En Zehirli Örümceği Nedir
Örümcek ısırması son derece zararlı olabileceği için mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Frontiers’te yayınlanan bir araştırmaya göre Brezilya’da her yıl yaklaşık 4 bin vakanın Brezilya gezgin örümcekleri tarafından ısırılan insanlara ait olduğu gözlemlendi. Isırılan insanların hipertansiyon, bulanık görme, terleme ve kusma gibi semptomlar yaşadığı bildirildi. Araştırmanın devamında ise 4 bin vakadan yalnızca %0.5’i ciddi olarak sınıflandırıldı. Araştırmanın sonucu, Brezilya gezgin örümceklerinin memeliler için büyük risk oluşturmadığını göstermiştir. Bunun diğer nedeni ise dünyanın en zehirli örümceği olan Phoneutria’nın insanları ısırma ihtiyacı duymaması ve dolayısıyla insan derisini delebilecek bir diş yapısıyla evrimleşmemiş olmasıdır.

Sancılı Ereksiyon

Dünyanın en zehirli örümceği tarafından ısırılan erkek bir memeli hayvan daha büyük bir risk altındadır. Zehir içerisindeki bir salgı, memeli erkeklerin cinsel organını uyararak sancılı bir ereksiyon durumuna yol açar.

Yalnızca erkekleri etkileyen sancılı ereksiyon hali kolaylıkla geçmez ve saatlerce sürdüğü görülebilir. Çoğu durumda da ancak “Deoksikortikosteron” adı verilen bir tedavi yöntemiyle söz konusu yan etkiler ortadan kaldırılır. Bununla birlikte Brezilya gezgin örümceği tarafından ısırılma durumunda acil tıbbi müdahale uygulanması da zehrin vücutta kalıcı zararlar bırakmaması için büyük önem taşır.

İçeriğimizi beğendiyseniz “Doğal Yaşam Nedir?” yazımız da ilginizi çekebilir!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir