Bilim

Monolit Nedir? Monolitlerin Sırrı Nedir? 

Monolit nedir

Monolit nedir?” sorusuna, taş ve kaya parçalarından oluşan doğal jeolojik veya teknolojik büyük kütleli cisimlerdir, şeklinde yanıt verilebilir. 2020 yılından itibaren dünyanın farklı bölgelerindeki ıssız arazilerde ortaya çıkan ve bir anda kaybolan gizemli monolitlerin sırrı henüz çözülmemişken, 16 Haziran 2024 tarihinde Las Vegas’ta yeni bir monolit bulunmuştur. Görüldükleri ilk günden itibaren tüm dikkatleri üzerine çeken monolitlerin kim ya da kimler tarafından konuldukları tartışmaları da yeniden gündeme getirmiştir.

Monolit Ne Demek? 

Monolit nedir
Monolit terimine dair bilmeniz gereken detayları içeriğimizde anlattık!

Monolit ne demek?” sorusuna, (tek) ve lithos (taş) kelimelerinin birleşiminden oluşan monolithos, “Yekpare taş kitlesi” anlamına gelir, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Monolitlerin fiziksel görünümleri de kelime anlamlarıyla aynı özellikleri taşır. Toprak üzerinde dik şekilde konumlandırılmış sütun ve anıt şeklindeki büyük kaya parçaları olarak görülürler. Toplum arasında “uzaylı” hurafeleri konuşulsa da insan eliyle yapıldıkları açıktır. Tarihteki en önemli örneklerinden biri de İngiltere’nin Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü‘nde bulunan Stonehenge Anıtı’dır.

Monolitler Nasıl Ortaya Çıktı?

Monolitlerle alakalı haberler, ilk olarak 2020 yılında ABD’nin Utah eyaletinde koyun saymak için uçuş yapan bir helikopterin mürettebatı çölün ortasında tuhaf bir cisim fark etmesiyle başlamıştır. Helikopterdeki ekip, aşağı indiklerinde bu dünyaya ait görünmeyen, tamamen parlak metalden oluşan prizmatik bir sütunla karşılaştılar. 3 metre boyunda, kenarları 50’şer santim genişliğindeki paslanmaz çelikten oluşan monolitin ayaklarını kayalık araziye gömülmüş bir halde buldular. Etrafta bir ayak izinin olmaması hem onları hem bu haberli okuyan insanları şaşkına çevirmiştir. Bulunmasının ardından yerinden kaybolması, monolitlerin doğaüstü olaylar ve dünya dışı varlıklarla ilişkilendirilmesine yol açmıştır.

Dünyanın Dört Bir Yanında Ortaya Çıkan İlginç Monolitler 

Monolit nedir
Monolit nedir ve nerelerde görülür sorusunun yanıtı için okumaya devam edin!

Utah’ta ortaya çıkan ve kaybolan monolitten sonra dünyanın dört bir yanından gizemli monolit haberlerinin gelmeye başlaması konuyu daha da ilginç hale getirmiştir.. Hepsi benzer şekle sahip olan bu metal monolitlerin büyük kısmı bulunduktan birkaç gün sonra aniden ortadan kaybolmuştur.

  • Romanya, Neamt: 2020 yılının Kasım ayında, Utah monoliti ortadan kaybolduğu sırada Romanya’nın kuzeyindeki yerel bir arkeolojik alan olan Petrodava Daçya Kalesi yakınlarında yeni bir monolit bulunmuştur.
  • ABD, California: Aynı yıl Aralık ayında California’nın Atascadero kasabasında gezintiye çıkan yürüyüşçüler tarafından Pine Dağı’nın tepesinde metal bir monolit keşfedilmiştir.
  • Birleşik Krallık, Wight Adası: Birleşik Krallık’ın Wight Adası’ndaki Compton plajına giden insanlar uzun ve parlak metal bir monolite rastlamıştır.
  • Las Vegas: 16 Haziran 2024 tarihinde Nevada’nın Gass Peak yakınlarında, Las Vegas’a yaklaşık 45 mil mesafede polis departmanı tarafından yeni bir monolit keşfedilmiştir.

Dünya genelinde birçok bölgeden yeni monolit haberleri gelmeye devam ederken monolitlerle ilgili efsaneler de giderek çoğalmaya başlamıştır. Ülkemizde de Urfa ve Diyarbakır’da görülen monolitler büyük tartışma konusu olmuştur.

Urfa Göbeklitepe Monolit Gizemi Neydi?

2021 yılının Şubat ayında, Urfa’daki Göbeklitepe yakınlarında bulunan monolitte ülke genelinde merak konusu olmuştur. Söz konusu monolit, “Zamanın Başlangıcı” olarak adlandırılan ve insan eliyle inşa edilen ilk yapı olan Göbeklitepe’de ansızın ortaya çıkmıştır. Fakat diğerlerinden farklı olarak metal bloğun üzerinde Göktürk yazısıyla “Ayı görmek istersen gökyüzüne bak.” anlamına gelen bir yazı bulunmuştur.

Olay sonrasında Urfadaki monolit de tıpkı diğerleri gibi ansızın ortadan kaybolmuştur. Yetkililer, Göbeklitepe monolitinin sırrını çözmeye çalışırken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bir açıklama gelmesiyle söylentiler durulmuştur. Göbeklitepe’de ansızın ortaya çıkan gizemli monolitin Milli Uzay Programının tanıtımı için bölgeye konulduğu bildirilmiştir.

Uzaylılar mı, Sanatçılar mı? Monolitleri Kim Yaptı? 

Monolit nedir
Monolit nedir konusuyla birlikte kimler tarafından yapıldığı da oldukça merak ediliyor.

Utah’taki metal monoliti bulan yetkililer, yapının Stanley Kubrick’in “2001: A Space Odyssey” filmindeki bloğa benzerliği sebebiyle bir hayran tarafından yerleştirildiği tahminini yürüttüler. Fakat bağımsız sanatçılardan oluşan The Most Famous Artist isimli grup, monolitleri nasıl yaptıklarını gösteren fotoğrafları paylaşırken uzaylı söylentileriyle de dalga geçmişlerdir. Monolitler sanatçılar tarafından sahiplenilmiş olsa da birçok insan monolitlerin dünya dışı canlı popülasyonlar tarafından dünyanın farklı yerlerine konulduğu düşünmektedir.

İçeriğimizi beğendiyseniz “Ekosistemi Oluşturan Unsurlar” yazımız da ilginizi çekebilir!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir