Ne, Ne Değildir?

Akik Taşı Ne İşe Yarar? Renklerine Göre Faydaları Nelerdir?

Akik taşı ne işe yarar

Akik taşı, doğada farklı renklerde bulunan ve yaygın olarak takı tasarımında kullanılan doğal bir mineraldir. Bilinen en eski kullanımı MÖ 4. yüzyıl olmakla birlikte günümüzde de popülerliğini halen korur. Gücü, cesareti ve pozitif enerjiyi temsil ettiği düşünülen mineralin birçok faydası olduğuna dair görüşler de vardır. Bu noktada “Akik taşı ne işe yarar?” sorusuna; düşünceleri netleştirir ve stresi azaltır, şeklinde yanıt verilebilir.

Akik Taşı Özellikleri

Akik taşı ne işe yarar
Akik taşı ne işe yarar sorusuyla birlikte özelliklerini de sizler için anlattık!

Akik taşı anlamı ve tarihçesi, antik dönemlere kadar uzanır. Eski Mısır’da bu taşın koruyucu bir güç taşıdığına inanılırdı. Bunun yanı sıra akik, şeffaf ya da yarı saydam bir yapıya sahip olup çeşitli renk ve desenlerde bulunabilir. Bu özelliği sayesinde hem mücevher yapımında hem de çeşitli süs eşyalarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca akik taşının farklı türleri, bireylere sağladığı faydalar bakımından da çeşitlilik gösterir.

Akik taşının özelliği, özellikle ruhsal denge sağlama ve kişisel güç artırma konularında öne çıkar. Taşın enerjisi, kullanıcısının kendine güvenini pekiştirir ve zihinsel berraklık kazandırır. Bununla birlikte akik taşı ile yapılan takılar, enerji dengeleme özelliği sayesinde stres ve kaygıyı azaltma etkisine de sahiptir. Ayrıca akik taşı, negatif enerjileri uzaklaştırma ve olumlu enerjileri çekme kapasitesi ile de bilinir. Bu nedenle bireyler tarafından sıklıkla tercih edilen bir doğal taş olma özelliğini taşır.

Akik Taşı Nerede Bulunur?

Akik taşına deniz kenarları başta olmak üzere pek çok yerde rastlamak mümkündür. Farklı renk ve çeşitleri de sıcak su kaynakları çevresinde görülebilir. Aynı zamanda Türkiye’de Karadeniz bölgesinde yoğun bir şekilde akik taşına rastlandığı söylenebilir. Akik taşı çıkarılan şehirlerin birkaçı ise şöyledir:

  • Bilecik
  • Çamlıdere
  • Eskişehir
  • Erzurum
  • Yozgat

Akik taşlarının bulunduğu alanlar genellikle mineral bakımından zengin havzalardır. Bununla birlikte sadece sulak arazilerde değil, çöl iklimlerinde de bulunan bir taştır. Dünya genelinde ise daha çok Çin ve Brezilya’da rastlanır. 

Akik Taşı Orijinalliği Nasıl Anlaşılır?

Akik taşı ne işe yarar
Akik taşı ne işe yarar ve orijinalliği nasıl anlaşılır sorularına yanıt bulmak için okumaya devam edebilirsiniz!

Akik taşının orijinalliğini anlamak için pek çok unsurun değerlendirilmesi gerekir. Taşın orijinalliğini sorgularken ilk olarak fiziksel olarak kontrol yapılmalıdır. Bu çerçevede yapısı sert ve üzerinde boyaya benzer bir pürüz olmamalıdır. Bunun yanı sıra boyalı taşları tespit etmenin en kolay yolu da bir çakmak kullanmaktır. Şayet boya mevcutsa akik taşının üst kısmı eriyerek formu bozulur.

Taşların doğallığı dikkatli bir şekilde inceleme yapıldığında da anlaşılır. Boyama aşaması gerçekten profesyonel bir şekilde yapılmışsa farklı yöntemler izlenebilir. Boyalar taşın kenarında ufak bir kırık oluşturarak iç ve dış renk arasındaki uyumu dengesizleştirebilir. Bu nedenle ışık altında dikkatle izlemek de farkın görülmesine yardımcı olur.

Akik Taşı Renklerine Göre Faydaları

‘’Akik taşı ne işe yarar?’’ sorusuna; renklerine göre farklı faydalara sahip olduğu düşünülür, şeklinde yanıt verilebilir. Nitekim genel olarak tüm taşların stres azaltıcı ve huzur verici özellikleri bulunsa da renklere göre farklı amaçlara hizmet ettiklerine inanılır. Bu doğrultuda taşlar renklerine göre sınıflandırılmıştır: 

  • Beyaz
  • Kırmızı
  • Kahverengi
  • Mavi
  • Yeşil
  • Siyah
  • Sarı

Akik taşı renkleri bölgesel olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca aynı rengin çok farklı tonlarını görmek de mümkündür.

Kırmızı Akik Taşı Faydaları

Kırmızı akik taşının kemik ve diş sağlığına iyi geldiğine inanılır. Bunun yanı sıra kırmızı renkli olanların fosfor bakımından zengin olduğu bilinir.

Kahverengi Akik Taşı Faydaları

Akik taşı ne işe yarar
Kahverengi akik taşı ne işe yarar konusuna da açıklık getirdik!

“Kahverengi akik taşı ne işe yarar?” sorusuna;  tansiyonu dengelemek ve uyku problemlerini çözmek için faydalı olduğuna inanılır, şeklinde yanıt verilebilir. Ancak söz konusu faydaların bilimsel kanıtı yoktur ve tıbbi tedavilerin yerine geçmez.

Mavi Akik Taşı Faydaları

Mavi akik taşının huzur ve sakinlik yarattığına inanılır. Aynı zamanda boğaz çakrasıyla uyumlu olduğu da bilinir.

Yeşil Akik Taşı Faydaları 

Akik taşı ne işe yarar
Yeşil akik taşı ne işe yarar sorusunun yanıtını içeriğimizin devamında görebilirsiniz.

Yeşil akik taşının faydaları arasında orta ve ileri yaştaki insanlarda tansiyonu olması gereken seviyede tutması yer alır. Ancak bu durumun bilimsel olarak gerçekliği yoktur ve yalnızca halk arasındaki bir inanıştır.

Siyah Akik Taşı Faydaları 

Siyah akik taşı faydaları arasında zayıflatıcı etkisi olduğuna dair bir inanış mevcuttur. Bu nedenle kilo kaybetmek isteyenler tarafından metabolizmayı hızlandırdığı gerekçesiyle kullanılır.

Sarı Akik Taşı Faydaları

Sarı akik taşının kötü düşünceleri zihinden uzaklaştırdığı ve sürekli pozitif bakış açısıyla iyi düşünceler empoze ettiği rivayet edilir. Ek olarak yüksek ve düşük tansiyon riski olan bireylerin akik taşlarından uzak durmasının daha iyi olacağı yönünde bazı olgular da mevcuttur.

Akik Taşı Nasıl Temizlenir?

Akik taşının düzenli olarak temizlendiğinde daha iyi enerjiler yayacağına dair bir inanç mevcuttur. Bu nedenle düzenli olarak temizlik işlemlerinin yapılması önerilir. Bilinen üç farklı temizleme yöntemine aşağıda yer verilmiştir:

  • Akik taşı, toprağa gömülerek temizlenebilir. Taşların negatif enerjisini atabilmesi için toprak altında 1 gece dinlendirilmesi gerekir. Aynı toprakta 5 ila 7 kez temizlendikten sonra kullanılan toprağın değiştirilmesi önerilir.
  • Bir kap içerisinde tuzlu su hazırlamalı ve akik taşını 12 saat boyunca içerisinde bekletilmelidir. Sürenin sonunda taşı çıkarılır. Ardından akan suyun altında birkaç dakika yıkadıktan sonra yeniden kullanılabilir.
  • Tütsüyle temizleme yöntemi de yaygın olarak tercih edilen metotlar arasında yer alır. Yönteme göre akik taşını 5 dakika suyun altında yıkandıktan sonra ‘sandal tütsüsünün’ yanında  5-6 dakika bekletilir.

Yukarıdaki temizlik rutinlerinin amacı, taş üzerinde biriken kötü enerjileri temizlemektir. Böylelikle yeniden ilk günkü gibi fayda sağlayacağına inanılır. Ancak en önemli detay, söz konusu faydaların bilimsellikten uzak olması ve yalnızca bir inanış olarak görülmesi gerektiğidir. Bununla birlikte akik ya da benzeri hiçbir taşın hastalıklar üzerinde etkili olamayacağı ve tıbbi tedavilerin önüne geçemeyeceği de unutulmamalıdır.

İçeriğimizi beğendiyseniz “Ne, Ne Değildir?” kategorimizdeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir