Sağlık

Parmak Uyuşması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Parmak uyuşması neden olur

“Parmak uyuşması neden olur?” sorusuna; el bileğinde ya da dirsek bölgesinde oluşan sinir sıkışmalarından kaynaklanır, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Bununla birlikte hipertiroidi, karpal tünel sendromu, B12 vitamin eksikliği, kas spazmı, beyin damar hastalıkları ve multipl skleroz (MS) gibi pek çok farklı rahatsızlık da el ve parmak uyuşmalarına sebep olabilir.

Parmaklarda uyuşma tedavisi için sağlık probleminin altındaki asıl sebebin bulunması gerekir. Söz konusu rahatsızlık genelde sinir sıkışmasından kaynaklandığı için tehlike oluşturmaz. Ancak doktora görünmek ve nedenini öğrendikten sonra tedavi olmak da gerekebilir. Bununla birlikte parmak uyuşması genellikle el-ayak egzersizi, spor ve ilaç tedavileri ile kısa sürede geçer. Çoğu durumda ilaç kullanımına gerek kalmadan kendiliğinden kaybolur.

Ellerin Uyuşması Neden Olur?

Parmak uyuşması neden olur
Parmak uyuşması neden olur? El ve ayaklarda meydana gelen uyuşmaların sebeplerini anlattık!

El uyuşması, birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilir. İlgili nedenler arasında sinir sıkışması, dolaşım bozuklukları, kas rahatsızlıkları, sinir hasarı, tuz eksikliği, tekrarlayıcı hareketler ve duruş bozuklukları yer alır. Bunun yanı sıra “sol el uyuşması neden olur?” sorusuna ise sinirsel ve fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanabilir, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Bu bağlamda sinirlere zarar veren hareketlere en iyi örnek ise halı silkelemek, örgü örmek, bez sıkmak, yoğun biçimde mouse ve klavye kullanmaktır. Ancak el parmak uçlarında uyuşma durumu sıklıkla yaşanıyorsa mutlaka bir uzman görüşü alınması gerekir. Uyuşma, bazı durumlarda sadece parmak ucunda da meydana gelebilir. “Parmak ucu uyuşması neden olur?” sorusunun yanıtları ise aşağıdaki gibidir: 

  • Karpal Tünel Sendromu el ve parmak ucu sıkışmalarında en sık görülen nedendir. 
  • B12 vitamininin yanında potasyum, kalsiyum ve sodyum eksikliği de parmaklarda uyuşma yapabilir. 
  • Boyunda hasar görmüş sinir ve fıtık gibi sebepler de söz konusu rahatsızlığa neden olur.
  • Genellikle düzenlilik halinde bağdaş kurup oturmak gibi yanlış pozisyonları tekrarlamaktan kaynaklanır. 

El ve parmak uyuşmasını gidermek için uygulanabilecek etkili yöntemlerin başında egzersiz yapmak yer alır. Ayrıca kas ve kemik kuvvetlendirici hareketlerle birlikte hem mobilite hem de esneklik kazandıracak egzersizler de önemlidir.

Ayak Uyuşmalarının Başlıca Sebepleri Nelerdir?

Parmak uyuşması neden olur
Ayak uyuşması, bölgedeki sinir ve kan damarlarında meydana gelir.

 

Ayak uyuşmaları; ayaklara giden sinirlerin, kan damarlarının hasar görmesi, sıkışması ve tıkanması sonucu ortaya çıkabilir. Çoğunlukla geçici olsalar da nadir şekilde kronik hale gelmeleri de mümkündür. Ancak geçici uyuşmalarda iyi gözlem yapılmalı ve nedenleri anlaşılarak kronikleşmenin önüne geçilmelidir. Ayak uyuşmalarının başlıca sebeplerine aşağıda yer verilmiştir.

  • Oturma veya ayakta durma gibi duruş alışkanlıkları, kan dolaşımı bozuklukları
  • Enfeksiyonlar
  • Bel fıtığı
  • Fibromiyalji
  • Zona
  • Omurilik yaralanması
  • Diyabet

Ayak uyuşmalarının başlıca sebeplerine alınan darbaler ve ilaç yan etkileri gibi diğer nedenler de eklenebilir. Geçici durumlar genellikle yapılan yanlış hareketlerin tekrarlanmamasıyla kendiliğinden geçerken kronik problemler için doktor kontrolü şarttır.

Ayak Baş Parmak Uyuşması Neden Olur?

Ayak baş parmağının uyuşma nedeni çoğu durumda sinirsel hasarlardan kaynaklanır. Ancak uzun süren uyuşma durumunda parmaktaki sinir ve dokular da zarar görebilir. Böyle bir durumda doktora danışmak oldukça faydalıdır. Uzman doktor, sorunu tespit ederek günlük yaşantıda dikkat edilmesi gerekenlere dair ipuçları verir. 

El ve Ayak Uyuşması Olursa Ne Yapmalı?

Parmak uyuşması neden olur
Parmak uyuşması belirtileri, hafif masaj yoluyla azalabilir.

El ve ayak uyuşmasını ortadan kaldırmak için altta yatan nedeni bulmak ilk adım olmalıdır. Doku ve sinir hasarı mevcutsa bölgeye daha fazla zarar vermemek için ayakta durmaktan kaçınmak gerekir. Hiçbir hasar olmamasına rağmen uyuşma meydana geliyorsa da kronik bir problem olabilir. Bu kapsamda en yakın hastanenin ilgili sağlık birimine randevu alarak uzmanla görüşülmesi önerilir.

Hastalardan bazıları ameliyat sonrasında yaşadığı el ve ayak uyuşmasından şikayet eder. Bu doğrultuda “Tendon ameliyatından sonra parmak uyuşması neden olur?” sorusuna; ameliyat sonrası süreçte geçici bir hissiyattır, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Benzer belirtiler genellikle iyileşmenin bir parçasıdır. Ancak el ve ayak uyuşmasının sizi ciddi şekilde etkilediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışmanız faydalı olabilir. Bununla birlikte ameliyat sonrasında doktorunuzun söylediği tüm rutinleri uygulamanız da iyileşme için önemlidir. 

Gece Parmak Uyuşması Neden Olur?

Gece parmak uyuşması neden olur?” sorusuna; kol üzerine yatıldığı zaman uyuşma meydana gelebilir, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Söz konusu problemden muzdarip olan hastaların büyük çoğunluğu gece fark etmeden yanlış bir pozisyonda yattıklarında el ve parmaklarda uyuşma hissederler.

Karpal tünel sendromu, gece ve sabah saatlerinde parmak uyuşma hissine neden olabilen bir rahatsızlıktır. Sendroma sahip olan hastalar, özellikle günün erken ve geç saatlerinde bu hissi yaşadıklarını belirtir. Bileklerin güçsüz ve uyuşuk hissedilmesine neden olan bir rahatsızlık olduğu iç zaman içerisinde ellerin üşümesine yol açar. Karpal tünel sendromu ilerleyerek hastanın yaşamını olumsuz etkileyen bir duruma geldiyse kontrol altına alınması gerekir. Hafif belirtilerde ağızdan ilaç tedavisiyle sendormun belirtileri hafifletilebilir. Bununla birlikte yapılması önerilen egzersizler de sendromun belitrilerini ortadan kaldırarak hastanın yaşam kalitesini artırır.

Şeker Hastalarında Parmak Uyuşması Olursa Ne Yapmalı?

Parmak uyuşması neden olur
Şeker hastalarında parmak uyuşması sinirsel olabilir.

Şeker hastalarında parmak uyuşması görüldüğü zaman bu durum çoğunlukla sinirseldir. Hasta böyle bir durumu ilk defa deneyimliyorsa doktoruna hızla danışması önem arz eder. Ancak doktorunun rahatsızlıkla ilgili verdiği ilaçlar mevcutsa uyuşukluğu gidermek için hapların düzenli olarak alınması şarttır.

Yazımızı beğendiyseniz “Dilde Batma Hissi Neden Olur?” adlı içeriğimiz de ilginizi çekebilir!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir