Bireysel kredi vadeleri konusu birçok insanı yakından ilgilendirir. Belirli ihtiyaçları karşılamak için veya mevcut borçları düzenlemek için krediye ihtiyaç duyulur. Kredi çekmek isteyenler için bankalar tarafından sunulan vade süresi, karar verme aşamasında etkili olur. Peki, bireysel kredi vadeleri ne zaman uzayacak?
Bankaların vade zamanlarını uzatabilmeleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun alacağı kararlara bağlıdır. Bireysel kredi vadelerinde yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı, merakla beklenen haberler arasında yer almaktadır.
Bireysel Kredi Çeşitleri ve Vadeleri
BDDK tarafından yapılan düzenleme ile taşıt ve ihtiyaç kredileri için vade süresi en fazla 48 ay olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemeden önce 72 aya kadar vade yapılabiliyordu. Vatandaşların borç yükünün artması ve uzun döneme yayılan olumsuzluklar nedeniyle bu süre 48 aya indirildi. Kısa süreli önlem olarak 36 aya çekilen süre daha sonra tekrar 48 ay olarak belirlenmiştir. Kredi başvurularının hızlı bir oranda azalması vadenin tekrar artmasını sağlamıştır.
Konut kredileri için geçmiş yıllarda bireysel kredi vadeleri en çok 120 ay ile sınırlıydı. Bu durum için yapılan düzenlemeler ile birlikte belirlenen şartlara göre vade süresi 240 ayı bulabilmektedir. Vade süreleri ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli nokta; vade uzadıkça ödenecek faizinde artacağıdır.
Bireysel krediler genel olarak;
- Aciliyeti olan her türlü ihtiyaç
- Konut alımı
- Araba alımı
- Seyahat
- Eğitim
- Evlilik gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Bireysel olarak ortaya çıkan ihtiyaçlar için vatandaşlar bankalarla görüşmekte ve şartlara göre kredi alımı yapmaktadır.
Maaş Oranı Kredi Miktarını Etkiler mi?
Bireylerin belgelenebilir aylık kazançları bankalar tarafından verilecek olarak kredilerde son derece etkilidir. Kredinin çıkıp çıkmayacağına diğer bilgiler ile birlikte en çok etki eden kısım aylık kazançtır. Vatandaşların her ay ödeyecekleri taksit tutarının, kazançlarının yüzde 50’sini geçmemesi şartı bulunmaktadır.
Aylık kazanç ile birlikte kişilerin önceki dönemlerde yaptıkları ödemeleri, kredi alabilmeleri konusunda belirleyici olmaktadır. Daha önce çekilen krediler, kredi kartı borçlarının ödeme düzeni ve icra gibi durumların olup olmadığı bankaların politikalarına yön vermektedir.
Kredi ile alakalı ve birçok konu hakkında bilgilendirici içerikleriyle fark yaratan yazbuz.com’u takip etmeye devam edin.
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”Bireysel İhtiyaç Kredisi En Fazla Kaç Ay?” state=”close”]50 bin ve 100 bin arasında değişim gösteren krediler, en uzun vade süresine sahiptir. Vade süresi 24 ay olarak belirlenmiştir.[/toggle]
[toggle title=”Maaş Aldığım Banka Kredi Verir mi?” state=”close”]Maaş müşterisi olan müşteriler için bankaların sunduğu özel avantajlar bulunmaktadır. Kredi çekme işlemi böylelikle daha kolay olmaktadır.[/toggle]
[toggle title=”Bankalar Vadeyi Uzatacak mı?” state=”close”]BDDK 12.07.2022 tarihinde yaptığı açıklamada; kredi vadeleri ve kredi kartı taksit sürelerinde bir değişim olmayacağını belirtmiştir.[/toggle]