Bitkiler

Bitkilerin Sağlıklı Büyümesi İçin Neye İhtiyaçları Vardır?

Bitkilerin sağlıklı büyümesi için neye ihtiyaçları vardır?

Birçoğumuz hem evlerimizde hem de iş yerlerimizde daha doğal bir görünüm elde edebilmek için bitkileri kullanıyoruz. Çünkü bitkiler bulundukları ortamı estetik gösterebilecekleri gibi havayı da tamamen değiştirirler. Ancak bu noktada bitkilere özenle bakmalı ve ölmemelerini sağlamalısınız.

“Bitkilerin sağlıklı büyümesi için neye ihtiyaçları vardır?” Bu soruyu soran kişiler çoğu zaman toprak ve su diye cevap bulur. Ancak bitkilerin büyümesi için gerekli olan maddeler sadece ikisiyle sınırlı değildir. Biz de bu yazımızda bitkilerin ihtiyacı olan maddeleri tek tek ele alacağız. Hazırsanız yazımızı okumaya başlayalım.

Bitkilerin Sağlıklı Büyümesi İçin Gerekenler

Bir bitkinin yetişmesinde 8 farklı etken söz konusudur. Bazı bitkiler için bu etkenler esnetilebilir. Ancak diğerleri için ise bu temel faktörlere dikkat edilmelidir. Bir bitkiyi yetiştirmek istediğimizde gerekli olan bütün araştırmaları yapmalıyız. Dikilecek yeri göz önüne alarak hangi bitkiye uygun olduğunu bulmalıyız. Böylece bitkimizi yetiştirmeye başlayabiliriz. Bitkilerin sağlıklı büyümesi için gerekli olan temel faktörler ise aşağıdaki gibidir.

  • Gün süresi
  • Işık
  • Su
  • Isı Farkı
  • Sıcaklık
  • Soğukluk
  • pH Değeri
  • Bitki besini

Yukarıda sıraladığımız 8 faktörün bitkilere nasıl bir faydası vardır? Bunun yanında bunlara dikkat etmezsek bitkilerde ne gibi sorunlar yaşanır? Hep birlikte bu gereksinimleri incelemeye başlayalım.

Gün Süresi

gun suresi
Bitkilerin gün ışığı aldıkları süre büyümelerine etkilidir.

Bitkilerin büyümeye başlaması, gün içinde yani gündüz vakti olur. Her bitkinin de kendine göre gün süresine gereksinimi vardır. Bu yüzden bitkimizi, gün süresini gözeterek seçmeliyiz. Aksi takdirde istediğimiz verimi alamayız. Böylece hem maddi açıdan hem de zaman açısından olumsuz bir durumla karşılaşırız. Eğer ki, doğru bir bitki seçimi yapılırsa bitkide sabah bir-iki çiçek bulunurken akşam çiçeklerle dolu olduğunu görebiliriz.

Işık

Bitkilerin enerji kaynağı, ışıktır. Bazı bitkiler, çok fazla güneş ışığı isterken bazıları yeterli miktarda ışığı alıp gölgeyi tercih eder. Eğer doğru bir bitki seçimi yapılmazsa bitkinin çok miktarda gün ışığına maruz kalmasına neden olabiliriz. Yine, gölge sevmeyen bir bitkiyi, dağlık yere ekersek bitkiyi strese sokabiliriz. Her iki durumda da gerekli verimi elde edemeyeceğimiz gibi bitkinin ölmesine de neden olabiliriz.

Su

Su
Su, bitkilerin en temel ihtiyaçlarından biridir.

Her bitkinin ihtiyacı olan su miktarı farklıdır. Bazıları yaz boyunca susuzluğa dayanırken bazıları susuz kalırsa kötü etkilenmektedir. Yine, bazı bitki çeşitlerini, bizim sulamamız gerekirken bazıları, doğal yağmur suyunda veya bataklık ortamında yetişir. Bu yüzden sulama yaparken bitkinin konumlandırılacağı bölgeye dikkat edilmelidir. Bataklık, nemi iyi tutan toprak gibi yerleri göz önüne almalıyız. Aksi takdirde bitkiler, susuz veya aşırı suya maruz kaldığı için ölebilir.

Isı Farkı

Bitkilerin türlerine göre ısı farkına dayanıp dayanmayacağı değişiklik gösterir. Örneğin bazı bitkiler, aniden değişen ısı farkından etkilenmezler. Ancak etkilenen bitki türleri de mevcuttur. Küçük bitkilerin dağlarda daha iyi yetiştiği görülür. Çünkü bu tarz bitkilerin aniden değişen ısı farkına toleransı vardır. Bir bitkiyi alırken gün içinde gerçekleşen ısı farkını da dikkate almamız gerekir.

Sıcaklık

Sıcaklık
Sıcaklık da bitkilerin büyümesini etkiler.

Her bitkinin kendine uygun sıcaklığı vardır. Bitkiler, bu sıcaklığı aldığında daha iyi büyürler. Eğer ki, uygun sıcaklık ortamı olmazsa yenilebilir bitkiler gerekli besin değerlerine sahip olamaz. Yine, bazı bitkilerin optimum sıcaklığı yüksekken bazı bitkilerin düşüktür. Bu nedenle bir bitkiyi seçerken bulunan ortamın gün içinde ne kadar sıcak olduğuna dikkat edilmelidir. Diğer türlü bitki için kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.

Soğukluk

Bitkiler, çeşitlerine göre soğuklama ihtiyacı duyar. Bazılarının 7 derecenin altında belirli bir süre soğuklamaya maruz kalması gerekirken bazıları 60 derecenin altında zarar görür. Yine, birtakım bitkiler, sıfır derecenin altına da tolerans gösterebilir. Ancak bazıları, hava sıfır derecenin altına indiğinde zarar görür. Bu farkı göz önüne alarak bitki seçilmesi oldukça önemli bir konudur.

pH Değeri

pH değeri, toprakta bulunan kireç (kalsiyum) oranının bir ölçüsüdür. Yine, bitkinin sahip olduğu toprak türüdür. Genel anlamda bitkilerin 5.5- 7.0 pH aralığında yetişmesi gerekir. Bitkilerden bazıları, yüksek ya da düşük pH değerinde tutulurlar. Bitkinin kılcal kökleri tarafından alınmasına engel olur. Böylece bitkiden istenen verim alınamaz ve bitki yetişmez.

Bitki Besini

Bitki Besini
Bitkiler insanlardan ve hayvanlardan çok daha farklı şekilde besin alırlar.

Bitki besini, bitkisel ürünlerin su ile karıştırılarak ortaya çıkarılan çözünür minerallerdir. Bitki besinleri makro ve mikro elementler olarak ikiye ayrılır. Makro besin maddeleri, bitkilerin gelişmesi için önemlidir. Bitkilerin bu elementlere çok fazla ihtiyacı vardır. Mikro mineraller ise bitki için daha az gereklidir. Bu nedenle bir diğer ismi de “iz mineraller” olarak anılır. Şimdi de makro ve mikro elementlerin neler olduğunu aşağıdaki tabloda inceleyelim.

Makro ElementlerMikro Elementler
AzotMangan
PotasyumBor
FosforÇinko
KalsiyumBakır
MagnezyumMolibden
SülfürKlor
Kobalt
Sodyum

 

Eğer tüm bunlara dikkat etmek size zor geliyorsa Bakımı En Kolay 15 Bitki yazımıza bakarak size daha uygun bir bitki seçebilirsiniz.

Bitkiler Gerekli Olan Besinleri Nereden Alır?

Bitkiler, biz insanlar veya hayvanlar gibi beslenmez. Güneşten veya başka bir ışık kaynağından aldıkları enerjiyi besinlerini elde etmek için kullanırlar. Yani, hepimizin aşina olduğu bir işlem olan fotosentez yaparak besinini üretirler. Bu işlemin ana bileşenleri, su, hava ve ışıktan oluşmaktadır. Bitkiler, fotosentez yaparken havanın tamamını kullanmaz. Sadece besinlerini üretecek kadar karbondioksiti kullanırlar. Yine, fotosentez yaparken oksijen üretirler.

Bitkiler, fotosentez yaptıkları sırada kloroplastları kullanır. Kloroplastlar, fotosentez işleminin her iki bölümünün de gerçekleştiği yerdir. Aynı zamanda bu küçük yerler, bitkiye yeşil rengini veren pigmenti de üretirler. Bu pigmentin ismi de klorofil olarak adlandırılmıştır. Klorofil, bunun yanında bitkilerin güneş enerjisini emmesine de yardımcı olmaktadır. Ayrıca bitkilerin fotosentezde kullanmış olduğu karbonhidratları biz havaya veririz.

Bitkiler, yapraklarında “stoma” adı verilen deliklere sahiptirler. Bu delikler, bitkiler fotosentez yaparken yeterli büyüklükte açılır. Böylece bitki, kendisi için gerekli olan karbondioksiti almış olur. Eğer ki, bitki, çok fazla suya maruz kalırsa stoma kapanır. Bitki hücreleri, solunum sırasında şekerleri parçaladıklarında oksijen kullanırlar. Böylece bitkiler karbondioksitle beslenirken aynı zamanda biz insanların ve hayvanların ihtiyaç duyduğu oksijeni de üretirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Ev çiçeklerinin büyümesi için ne yapmalı?

Çiçeklerin sağlıklı büyümesi için bu yazıda bahsettiklerimize ek olarak bir de yaprakların birbirlerine değmemesini sağlayacak alan oluşturmanız gerekir. Böylece daha sağlıklı bir şekilde rahatça büyüyebilirler.

Çiçeklere vitamin olarak ne verilir?

Çiçekler için vitaminli gübre görevi görebilecek farklı besinler vardır. Örneğin; yumurta ya da muz kabuğu, fasulye vb. yiyecekler çiçeklerinizin toprağını güçlendirecektir.

Bitki coşturan nasıl kullanılır?

Vitamin ve mineraller içeren besinlerden oluşan sıvı karışıma bitki coşturan ya da çiçek coşturan adı verilir. Bu karışımı bitkilerinizi suladığınız suya 2-3 kaşık ekleyerek kullanabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir