Demografi ve demografik yatırım nedir denildiğinde tanımlamak için kelimenin kökenine inmek doğru olacaktır. Demografi basit olarak nüfus bilimi olarak nitelendirilebilir. Dünya içerisinde ya da belirli bir ülke içerisinde yaşayan insanların nüfus yapısını, durumunu ve dinamik yapılarını araştıran ve inceleyen bir bilim dalıdır. Kelime kökeni olarak Yunancaya dayanmaktadır. Demografik ne demek tdk anlamıyla nüfus bilimsel olarak tanımlanmıştır. Demografi bilimi kapsamında insanların doğumu, ölümü, göçleri ve sosyal hayatları ile ilgili önemli vurguları alt branşları ile birlikte araştırılarak analiz edilir.
Demografi ile istatistik iç içe birbirini tamamlayan iki farklı bilim dalıdır. Demografide istatistiğin nimetlerinden yararlanıldığı su götürmez bir gerçektir. Türkiye İstatistik Kurumu‘nun konularına göre istatistikler kategorisinden nüfus ve demografi ile ilgili sayısal verilere ulaşabilirsiniz.
Demografi Nedir? Demografinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Demografi doğrudan insanlara yönelik bir bilim dalıdır. Nüfusun yenilenmesine ya da yenilenmemesini ve bunun ile ilgili etken koşulları inceler. Nüfusun doğum, ölüm, evlilik ile olan bağlantısını istatistik biliminin yardımı ile inceler ve bunun ile ilgili tespitler yapar. Ayrıca bölgesel ya da belirli etkenlere bağlı göç hareketlerini doğrudan inceler. Demografi doğrudan dört temel yapıyı inceler: Doğum, ölüm, evlilik ve göç.
Demografinin Yöntemleri
Demografi doğrudan nüfus özelliklerini öğrenmeye çalışan bir bilim dalıdır. Bu sebepten ötürü nüfusun özelliklerini ve değişimlerini kestirmek ve bunun ile ilgili teoriler türetir. Belirli parametreler yardımı ile kavramlar geliştirir. Bu yöntemlere genel olarak nüfus sayımı, nüfus kayıtları ya da demografik araştırmalar içerisinde yer alır.
Demografi bilimi sosyoloji ile yakından ilişkilidir. Toplum bilimi olan sosyolojiyi anlayarak demografik yapı hakkında daha sağlıklı bilgi birikimi oluşturabilirsiniz. Yazbuz’ un “Sosyolojinin Önemi Nedir ve Sosyologlar Ne İş Yapar? ” başlıklı yazısına bir göz atın deriz.

Ülkemizde yaşanan en güncel tartışmalardan biri kürtajın sınırlandırılması ve hükümetin doğrudan her ailenin üç çocuğunun olması gerektiğini savunması ve bunun ile ilgili ailelere destek bulunacağını taahhüt etmesi. Demografik yapının eğitime katkısı da dolaylı yoldan oldukça fazladır. Bunun yanında Fransa’da yaşanan emeklilik reformu da buna farklı bir örnek olabilir.
Bu örneklerden Fransa’da yaşanan emeklilik reformu, uzun süre Avrupa başta olmak üzere Fransa medyasını uzun süre meşgul etmişti. Yaşanan reform ile birlikte, emeklilik yaşı ileri alınmış ve kişilerin emekli olmaları için ödedikleri prim sayısı arttırılmıştı. Bunun ile ilgili bir çok eylem yaşanmıştı.
Demografik Yatırım Nedir?
Demografi nedir konusunun ardından gelecek ilk soru kuşkusuz ki demografik yatırım nedir olacaktır. Demografik yatırım belirli bir bölgede göç oranını engellemek adına; beslenme, barınma ve eğitim alanları başta olmak üzere hükümet ya da belirli bir güç tarafından yapılan bütün harcamalara verilen genel isimdir. Demografik yatırımların temel amacı nüfus yoğunluğu artan bir ülkenin kişi başına düşen gelir miktarını azaltmamaktır. Bu sebeple ülke refahı bakımından demografik yatırımlar büyük önem teşkil etmektedir. Demografik yatırıma örnek olarak da ülkelerin şehirlere olan göç oranını azaltmak adına yaptıkları tarım yatırımları verilebilebilir.
Demografik Yatırım Çeşitleri

Nüfusun artmasıyla birlikte işsizlik, ekonomik kalkınma gibi problemler daha çok gün yüzüne çıkmaktadır. Bu sorunlar sebebiyle ülkelerin gelişimi büyük oranda sekteye uğramaktadır. Devletlerin izleyeceği politikalar demografik yatırımlar üzerinden istihdam sağlamaya yönelik olmak durumundadır. Demografik yapı adına yapılan yatırımlar beş farklı sektörde kategorize edilebilir.
- Konut inşası; ilintili olarak yaklaşık 200 kadar iş kolunu harekete geçirmektedir.
- Sulama işleri; baraj gibi yapıların inşa edilmesi büyük oranda insan gücüne bağımlıdır.
- Ulaştırma; yeni yapılacak yol projeleri ya da mevcut yolların düzeltilmesine dayanan inşaat alanı da insan gücüne bağımlıdır.
- Orman işleri ve ağaçlandırma( genel anlamda tarım alanı ); sürekli çalışmayı gerektireceğinden önemli bir demografik yatırım alanıdır.
- Turizm; gerekli altyapı yatırımlarının oluşturulmasının ardından eğitilmiş iş gücüne bağımlıdır.
Demografi insan kavramını ele alan bir bilimdir. Demografik yatırımların olumlu geri dönütlerinin sağlanması adına entegrasyon oluşmalıdır. Dolayısıyla birleşme anlamına gelen entegrasyon kavramı demografi bilimi ile ilişkilidir. “Entegrasyon Nedir ve Entegrasyon Örnekleri” isimli yazımızdan bu kavram ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Sağlık sektörüne yapılan yatırımlar demografik yatırım olmuyor mu ?
Yatırım amacına göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel anlamda demografik yatırım olarak değerlendirilebilir. Oradaki sağlık düzeyini iyileştierek, bölgenin refahını arttırmaktadır.