Depresyon Belirtileri Nelerdir?
İnsanların zaman zaman kendini kötü hissetmesi, hayatın olağan bir parçasıdır. Ancak umutsuzluk ve çaresizlik gibi duygular uzun süre hâkim olduğunda depresyona girmek olağan bir durum haline gelebilir.

Depresyonda olan bazı insanlar, depresyonu kara bir delikte yaşamak olarak ya da kopmak üzere olan bir kıyamet olarak tanımlayabilir. Bazı insanlar ise depresyondayken kendilerini, ruhsuz, boş ve isteksiz hissederler. Kişiden kişiye değişen depresyon belirtileri, farklı şiddette de olabilir. Öyle ki şiddeti her insanda aynı olmayabilir. Başlıca depresyon belirtileri ise şunlardır:
- Depresif bir ruh hali içerisinde olma
- Sürekli olarak üzgün hissetme
- Zevk alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşama
- İştahta azalma ya da artma
- Uyuyamama ya da çok fazla uyuma
- Sürekli yorgun hissetme
- Değersiz ya da suçlu hissetme
- Odak kaybetme
- Konsantre olamama
- Karar vermede güçlük çekme
- Fiziksel hareketlerde aşırılık (Hareketsiz oturamama ya da volta atma gibi)
- Fiziksel hareketlerde azalma (Başkaları tarafından gözlemlenebilecek seviyede olmalı)
- Ölüm ya da intihar düşünceleri
- Enerji kaybı
Depresyon Nedir?
Depresyon ya da majör depresif bozukluk, nasıl hissettiğiniz, düşündüğünüz ve davrandığınız üzerinde olumsuz etkisi olan yaygın ve önemli bir tıbbi durumdur. Tedavi edilebilir bir durum olan depresyon, toplumun büyük bir kısmını doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkiler. Depresyondan muzdarip olan kişiler haftalarca veya aylarca isteksizlik hali yaşayabilir, hayattan zevk alamayabilirler. Aynı zamanda kendilerine olan özgüvenleri azalabilir, yoğun bir umutsuzluk içine girebilir ya da artık yaşamak istemeyebilirler. Bir duygudurum bozukluğu olan depresyon; kişilerde genellikle suçluluk, değersizlik hali ve çaresiz hissetme gibi duyguları ön plana çıkartır.
Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Çağımızda en sık rastlanan mental durumlardan biri de depresyondur. Depresyona sebep olan pek çok faktör bulunmaktır. Bu faktörler başlıca şunlardır:
- Genetik – Ailesinde depresyon öyküsü olan insanların, depresyon riski diğer insanlara göre biraz daha fazla olabilir.
- Cinsiyet – Neden olduğu hala tam olarak bilinemese de kadınların erkeklere göre depresyona girme olasılığı daha yüksektir.
- Yaş – Yaş ilerledikçe depresyon riski artmaktadır. Bunun sebebi, insanların yaş aldıkça yalnızlaşması ve sosyal izolasyona maruz kalmasıdır.
- Ölüm ya da kayıp – Sevilen birini kaybettikten sonra yaşanılan üzüntü ve keder doğal olsa da uzamış yas dönemi depresyona sebep olabilir.
- Çatışmalar – Kişinin kendisiyle ya da çevresiyle yaşadığı çatışmalar depresyon riskini arttırabilir.
- Kronik hastalıklar – Kronik hastalıklar sebebiyle depresyon riski bazı insanlarda artabilir.
- Bazı ilaçlar – Kullanılan bazı ilaçlar depresyona sebebiyet verebilir.
- Hayatta yaşanan bazı büyük olaylar – Yeni iş, okul ve ilişki gibi yaşanan büyük değişimlerin yarattığı aşırı stres depresyona sebep olabilir.
- Madde bağımlılığı – Uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı anlık olarak kişilere mutluluk verse de uzun vadede depresyon riskini arttırabilir.
- Sosyal izolasyon – Sosyal dışlanma ve yalnızlık depresyonun en önemli nedenlerinden biridir.
- Travmalar – Doğal afet, taciz ya da tecavüz gibi kişide travma yaratacak olaylar depresyona sebep olabilir.
Peki gerçekten tam olarak iyi hissetmek mümkün mü? Psikolojik olarak iyi hissetmenin yolları neler? Tüm cevapları Psikolojik İyilik Hali Nedir? Tam İyilik Hali Nedir? yazımızda bulabilirsiniz.