Sağlık

Diş Uyuşukluğu Ne Zaman Geçer? Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş uyuşukluğu ne zaman geçer?

“Diş uyuşukluğu ne zaman geçer?” sorusuna; 4-6 saat sonra tamamen kaybolur, şeklinde yanıt verilebilir. Anestezinin etkisi geçene kadar uyuşuk olan bölgenin farkında olmak ve istem dışı yaralanmaların önüne geçmek adına özen göstermek gerekir. 

Uyuşuk bölgeye zarar vermemek adına çiğneme, sıcak içecekler tüketme ve bölgeyi ısırma gibi hareketlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca dudak ve yanağı fark etmeden ısırma riskine karşı dikkatli olunmalıdır. Anestezinin etkisi tamamen geçtikten sonra normal aktivitelere dönmek mümkündür. Ancak diş hekiminin verdiği talimatlara uyulması, iyileşme sürecini hızlandırır.

Diş Uyuşması Neden Olur?

Diş uyuşukluğu ne zaman geçer
Diş uyuşukluğu ne zaman geçer? Diş uyuşukluğu hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladık!

Diş uyuşması, diş hekimliği uygulamalarında anestezik maddelerin kullanılmasıyla meydana gelir ve geçici bir his kaybı oluşturur. Böyle bir durum, diş tedavileri sırasında ağrı hissedilmesini engellemek amacıyla yapılır. Lokal anestezikler, sinirlerin ilettiği ağrı sinyallerini bloke ederek işlem yapılan bölgenin uyuşmasına neden olur. 

Diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi müdahalelerde sıkça tercih edilen yöntem hem hastanın konforunu sağlar hem de hekimin tedavi sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlamasına yardımcı olur. Diş uyuşması, sadece tıbbi müdahalelerle sınırlı kalmayabilir. Dişlerde meydana gelen travmalar, sinir hasarları ya da diş eti problemleri de uyuşukluk hissine yol açar. Bunun yanı sıra aşırı soğuk ya da sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi, diş minesine zarar vererek geçici bir uyuşma hissi oluşturabilir. Sinir dokusunun zarar görmesi durumunda ise daha uzun süreli bir uyuşma yaşanır.

Diş Uyuşukluğu Nasıl Geçer?

Anestezik madde kaynaklı diş uyuşuklukları çoğu durumda kendiliğinden geçer. Hastaların bu aşamada herhangi bir işlem yapmasına ya da doktora görünmesine gerek yoktur. İlgili süreçte yalnızca doktor talimatlarına uygun hareket edilmelidir. Ayrıca her hastada “diş morfin etkisi ne zaman geçer?” sorusunun yanıtının farklı olduğu da unutulmamalıdır.

Uyuşukluğun geçmesi için bekleme sürecinde hastaların göz önünde bulundurması gereken bazı önemli noktalar vardır. İlgili unsurlar arasında ise şunlar yer alır:

  • Süreç içinde yeme ve konuşmadan mümkün mertebe uzak durulmalıdır. 
  • Sert gıdalar tüketilmemeli ve dişler zorlanmamalıdır. 
  • Sıcak ve soğuk gıdalardan kaçınılmalıdır.

Yukarıda yer alan hususlar, söz konusu sürecin sorunsuz atlatılması için kritik bir öneme sahiptir. Doktor talimatlarına uygun olmayan yöntem ve uygulamalardan bu süreçte kesin olarak kaçınılması gerekir.

Diş Dolgu Yapıldıktan Sonra Uyuşukluk Ne Zaman Geçer?

Diş uyuşukluğu ne zaman geçer
Uygulama sonrası anestezi ilacının etkisi 1-3 saat sürebilir.

Diş dolgusu yapıldıktan sonra oluşan uyuşukluk, uygulama sırasında kullanılan anestezi maddesinin etkisiyle ortaya çıkar. Anestezinin etkisi, bireyden bireye değişiklik göstermekle birlikte genellikle 1 ila 3 saat içerisinde geçer. Ancak bazı hastalarda uyuşukluk süresi daha uzun olabilir. İlgili süreçte diş hekiminin önerilerine uyulması, anestezi etkisi geçene kadar katı ve sıcak yiyeceklerden kaçınılması çok önemlidir. Eğer uyuşukluk 3 saatten fazla sürerse ya da başka rahatsız edici belirtiler yaşanırsa mutlaka diş hekimiyle iletişime geçilmelidir.

20 lik Diş Uyuşması Ne Zaman Geçer?

20’lik dişlerin çekimi son derece zorlu bir süreçtir. Bazı hastalarda işlem, cerrahi teknikle yapılır. Buna bağlı olarak lokal anestezi de daha güçlü bir şekilde uygulanır. Cerrahi olmayan çekimlerde ise en az iki ampul anestezik madde uygulanır. Kullanılan lokal anestezinin dozunun yüksek olması, uyuşukluğun geçme süresini uzatır. İşlemde uyuşukluklar genel olarak 4-6 saatte kendiliğinden geçer. 

Diş Uyuşukluğu Nasıl Çabuk Geçer?

Diş uyuşukluğu nasıl geçer
Diş uyuşukluğunun çabuk geçmesi için herhangi bir yöntem yoktur.

Diş uyuşukluklarının geçmesi, ilgili bölgedeki maddelerin kan akışı ile atılması sayesinde gerçekleşir. Bu sürecin daha hızlı olması için hastaların yapabileceği bir herhangi bir uygulama mevcut değildir. İlgili durumda doktor talimatlarının dışında bir uygulama yapılmamalıdır. 

Diş Uyuşukluğu Geçmiyor Ne Yapmalıyım?

Diş uyuşukluğu geçmiyor şikayeti, hastalar arasında oldukça yaygındır. Böyle bir durumda uyuşmanın tamamen geçmesi için 24 saat beklenmelidir. Uygulama üzerinden 24 saat geçmesine rağmen uyuşma devam ediyorsa bir sorun olduğu düşünülebilir. Bu tip durumlarda işlemi yapan doktorla iletişime geçmek en doğru yöntemlerden biridir. 

Uyuşmanın devam etmesinin pek çok nedeni olabilir. Söz konusu etkiye neden olabilecek durumlar arasında aşağıdaki unsurlar yer alır:

  • Sinir hasarı
  • Lokal anestezi etkisinin sürmesi
  • Sinirlerin sıkışması

Sinir hasarı, geçici ya da kısmi yüz felcine yol açabilir. Ancak diş anestezi sonrası yüz felci, nadiren görülen bir durumdur. Ayrıca ilgili durum çoğunlukla geçicidir. Böyle durumlarda hemen doktorla iletişime geçmek ve en doğru bilgiyi almak önem arz eder.

Yazımız işinize yaradıysa “Diş Çekimi Sonrası Kanama Neden Durmaz?” içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir