Sağlık

Dudak Titremesi Neden Olur? Hangi Doktora Gidilmeli?

Dudak titremesi neden olur

Birçoğumuz durup dururken dudak titremesiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu durum, bazen birkaç dakikada geçer bazen de birkaç gün sürebilir. Biz de çoğumuzu ilgilendiren dudak titremesiyle alakalı size bilgi vermeye karar verdik. İçeriğimizde dudak titremesinin nedenlerine ve bunun için neler yapabileceğimize değineceğiz. Öyleyse, dudak titremesi neden olur? Hazırsanız, başlayalım.

Dudak Titremesi Neden Olur?

Dudak titremesi ismiyle bilinen dudak seğirmesi, dudak içi ve etrafındaki kasların istemsiz kasılmasıyla meydana gelir. Üst ve alt dudağın titremesi olabileceği gibi ikisinde de görülebilir. Fiziksel ve psikolojik olarak dudak titremesinin birçok nedeni vardır. Şimdi de dudak titremesinin neden olabileceğine tek tek değineceğiz.

Yüz Spazmı

Yüz Spazmı
Yüz spazmı sonucu dudak titremesi olabilir.

Yüz spazmı, stres ve yorgunluktan dolayı meydana gelebilir. Bu durum da dudakta titremeye neden olmaktadır. Ayrıca yüz spazmı bir tümörden kaynaklı ortaya çıkabilir. Ayrıca herhangi bir neden olmadan da meydana gelen bir rahatsızlıktır. Uzun süreli dudak titremesinden ve farklı nedenlerden dolayı meydana gelebildiği için bir doktora gidilmesi gerekir.

Yüz Felci

Farklı nedenlerden dolayı yüz sinirlerinin hasar görmesi sonucu yüz felci ortaya çıkabilir. Yaygın semptomları arasında dudak titremesi, yüz şişkinliği ve göz kapağı düşmesi vardır. Bunların yanı sıra yüz felci, konuşma bozukluğuna da neden olabilmektedir. Nedeninin ne olduğunu net şekilde öğrenmek için de doktora gidilerek tedavi olunması oldukça önemlidir.

Esansiyel Titreme

Dudak seğirmesinin bir diğer nedeni de esansiyel titremeler gibi histerik titremeler de olabilir. Çeşitli ilaç kullanımları bu titremeleri oluşturacağı gibi stres kaynaklı da olabilir. Ayrıca esansiyel titremeler sadece dudak seğirmesine değil, vücudun başka yerlerinde kas kasılmalarına da neden olabilir. Genellikle 60 yaş üzerinde görülür ve uzman bir hekime gidilmelidir.

Parkinson

Parkinson
Parkinson hastalığının sonuçlarından biri de dudak titremesidir.

Parkinson hastalığı, beyin nöronlarının işlev bozukluğundan dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Kroniktir ve zaman içinde de ilerleyen bir hastalıktır. Dudak titremesine yol açan Parkinson, üst ve alt dudağı da etkileyebilir. İlerledikçe dudak titremesi, uyurken, yemek yerken ve daha birçok eylemi gerçekleştirirken ortaya çıkabilmektedir.

Tikler

Dudak kaslarında oluşan bir tik nedeniyle dudak titremesi oluşabilir. Aslında tikler, daha çok çocukluk döneminde görülür ve yaş ilerledikçe geçer. Ancak bazen tiklerin yaşam boyunca devam ettiği de bilinmektedir. Genel olarak tikten kaynaklı dudak titremesine stres faktörünün etkisi vardır. Eğer tik nedeniyle uzun süreli bir titreme ortaya çıkıyorsa bir doktora gidilmesi gerekir.

Tourette Sendromu

Tourette sendromu, bir nöropsikiyatrik rahatsızlıktır ve dudak titremesi görülebilir. Özellikle 3-9 yaş arasında belirtiler gözükmeye başlar. Dudak seğirmesi dışında da ses çıkarma, omuz silkme, göz kırpma gibi çeşitli belirtiler de ortaya çıkabilir. Şiddetine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri olan bir hastalıktır.

DiGeorge Sendromu

22 kromozomdan kaynaklanan genetik bir hastalıktır. Genellikle tekrarlayan hastalıklar, ağızda geçmeyen pamukçuk, morarma gibi birçok semptom görülebilir. Nadir görünen bir hastalıktır ve dudak titremesine de neden olmaktadır. Doğuştan kalp hastalıklarının da görüldüğü bu hastalık için günümüzde kesin bir tedavi bulunmamaktadır.

MS Hastalığı

MS Hastalığı
Beyin ve omurilikle ilgili bir hastalık olan MS de dudak titremesine neden olabilir.

Dudak titremesine neden olan bir diğer hastalık, MS hastalığıdır. Beyinde ve omurilikte bulunan koruyucu kılıfın hastalığıdır. Ataklı ve ataksız şekilde görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta ataklar, kişide var olmayan güçsüzlük, denge gibi sorunlar oluşabilir. Ayrıca hastalık her kişide farklı şekilde ilerlemektedir. Dudak seğirmesine neden olmasının yanında görmede bulanıklık, yorgunluk ve depresyon gibi belirtilere de sahiptir.

ALS Seğirmeleri

ALS, nadir kas hastalıklarından biridir ve istemli kas hareketlerinin hasarından ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. İlerleyici bir hastalık olduğu için zamanla çok daha kötüye gidebilir. Tedavisiyle ilgili araştırmalar devam etse de net bir tedavisi şu an yoktur. Dudak seğirmelerinin yanı sıra yürümede güçlük, konuşma sorunu, yutma problemleri gibi birçok belirti vermektedir. İlerleyen zamanda kas kütlesinin azalmasına neden olabilmektedir.

Diğer Dudak Titremesi Nedenleri

Dudak titremesi için yukarıda önemli ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklara değindik. Ancak sadece bu nedenler, dudak titremesinde etkili değildir. Bunlar dışında aşağıdaki durumlar da dudak titremesinde etkilidir.

  • Stres
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Miyokimi
  • Sigara kullanımı
  • Anksiyete
  • Aşırı alkol tüketimi ya da alkol yoksunluğu
  • Heyecan, öfke gibi duygular
  • Travmalara karşı yüz sinirlerinin zarar görmesi
  • Aşırı kafein tüketimi

Görüldüğü üzere dudak titremesinin birçok farklı nedeni vardır. Peki, bu titremenin geçmesi için neler yapılabilir?

Dudak Titremesine Ne İyi Gelir?

Dudak Titremesine Ne İyi Gelir?
Dudak titremesini önlemek için kahve tüketimi azaltılmalıdır.

Aşırı fazla olmadığı takdirde dudak titremesi farklı nedenlerden kaynaklı olabilmektedir. Beslenme düzeni, yediklerimiz, içtiklerimiz ve daha pek çok duruma dikkat edilmelidir. Bu durumu yaşıyorsanız ve fiziksel bir rahatsızlığınız yoksa aşağıdakilere dikkat etmenizi öneririz:

  • Çok fazla kahve tüketiminden kaçının.
  • Aşırı alkol tüketmeyin.
  • Uyku saatleriniz düzenli olsun ve yeterli uyumaya özen gösterin.
  • Beslenmenizin düzenli olması çok önemlidir. Belirli saat aralıklarında dengeli beslenemeye özen gösterin.
  • Dahiliyeye giderek kan testi yaptırın ve eksik vitaminleriniz varsa doktorunuza danışın.

Hayatınızda yapacağınız ufak değişiklikler sıklıkla yaşadığınız dudak titremesini geçirecektir. Hayatınızı daha dengeli yaşadığınız zaman bu türden birçok sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ancak dudak titremesi geçmiyorsa ve uzun sürüyorsa kesinlikle bir uzmana gitmeniz gerekir. Çünkü bu durumun altında fiziksel bir rahatsızlık da olabilmektedir. Peki, dudak titremesi için hangi doktora başvurmalısınız?

Dudak Titremesi Nedeniyle Hangi Doktora Gidilmeli?

Dudak titremesi, uzun süre devam ediyor veya geçmiyorsa nöroloji bölümüne gidilmelidir. Bu sayede nörolojik bir durumdan kaynaklı olup olmadığı anlaşılabilir. Gerekli test ve tedavilerle durumun önüne geçilebilir. Ancak kesinlikle sebep ne olursa olsun doktorunuzun vermiş olduğu önerilerden şaşmamalısınız. İlaç verildiğinde de düzenli kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Ayrıca az önce de belirttiğimiz gibi dudak titremesi, psikolojik olarak da gerçekleşebilir. Tüm bunları yapmanıza ve fiziki sorununuz olmamasına rağmen sıklıkla dudağınız titriyorsa psikiyatr veya psikoloğa gidebilirsiniz. Bu durum, stres veya öfke problemlerinden de ortaya çıkabilir. Bu nedenle gerek görülürse ilaç tedavisini aksatmamalı ve terapilerde de uzmanınızın söylediklerini uygulamaya devam etmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Dudak Titremesi Neden Olur?

Dudak titremesi, dudak kaslarının ani ve istemsiz bir şekilde kasılması ile meydana gelir. Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesin karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır.

Dudak Titremesi Nasıl Geçer?

Dudak titremesini geçirmek için aşırı kahve ve alkol tüketimi, düzensiz uyku gibi alışkanlıklardan kurtulmak gerekir. Ancak sorun hala devam ediyorsa bir uzmanla görüşülmelidir.

Dudak Titremesi için Hangi Doktora Gidilmeli?

Dudak titremesi sorununun çözümü için bir nörolog ile görüşülmelidir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir