Psikoloji

Eğitsel Oyun Nedir?

Eğitsel oyun nedir?

Eğitsel oyun nedir?” sorusuna,  anaokulu kademesindeki yaş grupları için kullanılan oyun bazlı öğrenme tekniği olduğu yanıtı verilebilir. Yaşları 0 ile 12 arasında değişen bu grup oyun çağında kabul edilir. Eğitsel oyunun yöntemi oyun bazlı öğrenme tekniğine dayanır. Teknik, eğitim-öğretim sürecinde konuları daha ilgi çekici hale getirmeye, eğlenceli bir öğrenim sağlamaya odaklanır. Ayrıca öğrencilerin birbirleriyle olan bağını güçlendirme amacı taşır. 

Eğitsel Oyun Hazırlama ve Eğitsel Oyun Teknikleri

Eğitsel oyun hazırlarken dikkat etmeniz gereken temel nokta, sonucun maddi bir ödüle dayanmamasıdır. Maddi ödüller, sınıf içi rekabeti güçlendirirken oyunu amacından saptırabilir. Aynı zamanda pedagojik açıdan olumsuz sonuçları beraberinde getirmesi olasıdır. Bu nedenle ödülleri tebrik ifadeleriyle veya alkış gibi tepkilerle sınırlandırmanız daha faydalı olacaktır.

Eğitsel oyunun hazırlık sürecinde rekreatif bir yaklaşımla öğrencilerin çeşitli kazanımlar sağlamasına özen göstermelisiniz. Kazanım, özellikle bir ders çıktısı olmak zorunda değildir. Koordinasyon ve kuvvet geliştirici eğitsel oyunlar gibi fiziki gelişime odaklanan seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. Böylece eğitim sürecinde multidisipliner bir yaklaşım sergilemeniz mümkün hale gelir. 

Yeni içerikler geliştirme sürecinde faydalanabileceğiniz etkili oyun teknikleri bulunur. Stratejik yaklaşıma yardımcı olan teknikler; ilgiyi artırma, kazanımları geliştirme ve güncel tutma gibi niteliklere sahiptir. Eğitim-öğretimde başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacak başlıca teknikler ve stratejiler aşağıdaki gibidir:

Oyunları Öğrenme Hedefleriyle Uyumlu Hale Getirmek

Eğitsel oyun nedir?
Eğitsel oyun nedir? sorusunun yanıtını içeriğimizin devamında görebilirsiniz!

Oyunlarınız, öğrenciler için anlamlı ve zorlayıcı olmalıdır. İçerik bakımından müfredatla uyumlu bilgi, beceri ve tutumlar barındırmalıdır. Örneğin, öğrenilen bilgi kesirlerse  konu özelinde problemler çözmeyi içeren bir oyun uygun tercih edebilirsiniz. 

İlgi Çekici ve Uyarlanabilir Oyunlar Seçmek

Eğitsel içerikler; öğrencinin kabiliyeti, ilerlemesi ve tercihlerine göre ayarlanabilen oyunlardır. Ayrıca öğrenciye uygun bir rehberlik sağlayan niteliğe sahiptirler. Bu noktada oyunu ilgi çekici ve uyarlanabilir kılmak için öğrencilerin akış üzerindeki etkisini artırmanız gerekir. Zorluk, görev ve kural koyma gibi parametrelerde öğrencilere söz hakkı vermeniz etki bakımından faydalı olacaktır.

Oyunları Diğer Öğretim Yöntemleriyle Bütünleştirmek

Eğitsel oyun nedir?
Eğitsel oyunlarda öğrencilerin kuvvet gelişimlerine odaklanmak gerekir.

Oyunları diğer öğretim teknikleriyle birleştirmeniz, multidisipliner bir yaklaşım sergilemenize yardımcı olur. Ayrıca öğrenme hedeflerinin pekiştirilmesine ve deneyimin gerçek hayatla ilişkilendirilmesine destek sağlar. Tercih edebileceğiniz yan yöntemler arasında doğrudan öğretim, tartışma veya proje tabanlı öğrenme gibi  seçenekler yer alır.

Etkinliği Değerlendirmek

Oyun bitiminde etkinlik içeriğini öğrencilerinizle değerlendirmeniz oldukça önemlidir. Yorum hakkına sahip olan öğrenciler, etkinlikle daha güçlü bağlar kurarlar. Böylece kazanımlar ve yeni oyunlara karşı açık bir yaklaşım sergilerler. 

Konuyla İlgili Trend ve Araştırmaları Takip Etmek

Eğitsel oyun nedir?
Eğitsel oyunlarda yenilikçi yaklaşımlar benimsenir.

Eğitim ve öğretim alanında metotlar sürekli güncellenen bir yapıdadır. Bu noktada yeni tekniklere adapte olmanız önem arz eder. Konuya ilişkin oyun blogları, podcast içerikleri ve haber bültenleri takip etmeniz avantaj sağlayacaktır. Öğreneceğiniz yenilikçi yaklaşımlarla daha etkili ve yapısal açıdan rekreatif eğitsel oyunlar sunmanız mümkün hale gelir. 

İçeriğimizi beğendiyseniz ”Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir?” yazımıza da göz atabilirsiniz!

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir