EdebiyatPsikoloji

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

Antik çağlardan bu yana insanların en çok üzerine düşündüğü ve hatta Uzak Doğu felsefesi gibi çok köklü bir felsefe alanın da içinde bulunduğu “kişisel gelişim” alanında okumak için güncel ve sizi yüzeysel bilgilerle geçiştiren kitaplara başvurmak zorunda değilsiniz. Elbette bir kitap siz istediğiniz ölçüde sizin kişisel gelişiminize katkı sağlayabilmektedir. Ancak internette sıklıkla dolaşan “kişisel gelişim” algısına alternatif olabilecek köklü kitapları okuduğunuzda kendinizle ilgili bilgi sahibi olmanız daha muhtemeldir. Gelişimden önce insanın kendi hakkında bilgi sahibi olması elzemdir. Bu bağlamda oluşturduğumuz alternatif bir listeyi sizlerle paylaşacağız. İşte bize göre en iyi kişisel gelişim kitapları…

Kişisel gelişim denildiğinde insanların yüzünde oluşan o ifadeyi hemen hemen hepimiz en az bir kez görmüşüzdür. Kişisel gelişim günümüzde motivasyonları ve mutlu olmayı salık veren sığ bir gelenek gibi görünse de aslında oldukça eski ve köklü bir çalışma alanıdır. Sokrates’in “kendini bil” düsturunun da temelinde yatan kişisel gelişim kavramı aslında sadece gündelik işleri gerçekleştirebilmek için kendini motive etmek değil, kendini tanımak ve içsel huzuru yakalamakla ilgili de bir husustur.

Bir Aktör Hazırlanıyor

Bir Aktör Hazırlanıyor
Bir Aktör Hazırlanıyor (1936)

Konstantin Stanislavski tarafından yazılan “Bir Aktör Hazırlanıyor” kitabı aslında temelde oyunculuk ve karakter yaratma üzerine bir kitap gibi görünüyor olsa da bundan çok daha fazlası. Hepimizin toplumsal hayatta bir role bürünerek yaşamını sürdürdüğü bu dünyada Stanislavski, insana en uykun rolü oluşturma yollarını ilmek ilmek işleyerek anlatıyor.

Bir karakter yaratmak sadece tiyatro ya da sinema oyuncusu için geçerli değildir. Hepimiz sosyal hayatta varlığımızı sürdürürken aslında birer karakter yaratır ve o karakterle yaşamımızı idam ettiririz. Bir Aktör Hazırlanıyor, bu bağlamda bir insanın sosyal açıdan yaratmak istediği karakteri belirlemesine ve bu karaktere nasıl hazırlanması gerektiğine dair bir kılavuz niteliğinde. Dolayısıyla en iyi kişisel gelişim kitapları listesindeki yerini de alıyor.

Tek Başına Durma Cesareti

Tek Başına Durma Cesareti
Tek Başına Durma Cesareti (2018)

Ünlü Hint filozof U.G. Krisnamurti’nin aslında basılmış bir kitabı bulunmuyor. “Tek Başına Durma Cesareti” de aslında bir röportajın metni. Söz konusu röportaj da U.G. Krisnamurti ile bir gazeteci arasında gerçekleşiyor. Hayatı yaşama ile ilgili gazetecinin sorduğu soruları cevaplayan U.G., aslında ısrarla hiçbir tavsiye vermediğini yineliyor. Peki nasıl oluyor da tavsiye bile içermeyen bu konuşma, bir kişisel gelişim metni olabiliyor? Cevap oldukça basit: çünkü verilebilecek tek tavsiye insanın kendini kabul etmesi ve kendi yolunu sevmesi olabilir.

Şimdi’nin Gücü

Şimdi’nin Gücü
Şimdi’nin Gücü (1997)

Tüm insanların aslında derin gerçekleri bildiği ve onları öğrenirseniz hemen tanıyacağı şeklindeki Sokratik tutumu biliyor musunuz? Yazar bize Sokrates ve okulunun ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Anı deneyimlediğinde başına gelebilecek en kötü şey, kendini görmeyi umduğun bir aynaya bakıp aslında gerçek sana bakmandır.

Echart Tolle tarafından yazılan Şimdi’nin Gücü’nde sadece bu anın olduğuna ikna edilmeye hazır olun. Çünkü şimdi, en derin içsel mutluluğumuzun, sonsuz varlığımızın, hayatımız boyunca özlediğimiz, peşinden koştuğumuz sevginin temelidir.

  • Sadeliği ve şiirselliği ile büyüleyici olan bu kitap, ruhsal konulara yeni başlayanlardan felsefede kıdemli olanlara kadar herkes için bir göz ve kalp açıcıdır.
  • Yazarın kendi deneyimi, her kelimede, alçakgönüllülüğünde, sevgisinde, radikalizminde, merhametinde yankılanır.
  • Şimdi’nin Gücü’nde dil mükemmel ve aynı zamanda da keskindir.
  • Konuyla ve kendi terminolojisiyle dikkatli bir şekilde tanıştırılırız, ortaya çıkabilecek her soru yanıtlanır, her itirazın maskesi düşürülür.

Eckhart bize herkesi uyanmaya götüren kapılarla çevrili olduğumuzu gösteriyor. Şimdi ise onlardan biridir. Ama ilişkilerimiz de yine kapılar, çatışmalarımız, acılarımız olabilir. Hayat bize sürekli olarak yeni fırsatlar sunar ve Eckhart bizi uyandırır ve farkına varmamızı sağlar. Bize hayatımızı, şimdimizi kullanma gücümüzü geri verir. Yani en iyi kişisel gelişim kitapları denildiğinde akla gelebilecek eserlerdendir.

İnsan Ne ile Yaşar?

İnsan Ne ile Yaşar?
İnsan Ne ile Yaşar? (1885)

Rus yazar Lev Tolstoy tarafından yazılan “İnsan Ne ile Yaşar?” kitabında Tanrı, insanların yaşadıklarını yaşaması için dünyaya bir melek gönderir. Melek, insan yaşamının anlamının ne olduğunu anlamayı amaçlar ve öğrendikten sonra şunu söyler: “Şimdi anladım: Sadece insan yaşadığına inanır çünkü kendine bakar, ancak sadece sevgiyle yaşar.”

Tüm zamanların en iyi kişisel gelişim kitabı sayılacak bu kitapta Tolstoy bizlere sevginin ve yaşamın anlamlarını gösterirken kişisel gelişimimiz hususunda yeni yeni pencereler açmaktadır.

Tao Te Ching

Tao Te Ching
Tao Te Ching (1998)

M.Ö. 6. Yüzyılda yaşamış Çinli filozof Laozi’nin Taoizm’in temellerini oluşturan kitabı Tao Te Ching, insanın hayatı yaşamasına dair adeta bir rehber niteliğindedir. Uzak Doğu felsefesini anlamaya yardımcı olacak olan bu kitapta insan “kendini bilme” düsturunu yerine getirmek için birçok pratik uygulamak zorundadır. Çünkü kendini bilmek aslında sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. En iyi kişisel gelişim kitapları arasında yer alan ve kutsal kitap görevi de gören Tao Te Ching’te insan Taoizm’le bağlantılı olarak evreni ve insan doğasını da anlamaya yaklaşır. Bu yaklaşım insanın kendi hakkında fikir edinmesine ve farkındalığını yükselterek hayata uyanık bir şekilde devam etmesine olanak tanımaktadır.

Siddhartha

Siddhartha
Siddhartha (1922)

Alman yazar Herman Hesse’nin roman türündeki eseri Siddhartha’da başkarakterin içsel çatışmalarına ve kendini tanıma mücadelesine Budizm ile bütünleşik bir pencereden bakarız. Tüm zamanların en iyi romanlarından biri kabul edilen Siddhartha’nın en vurucu kısmı, insan varoluşuna dair tüm o çatışmaları ve huzursuzlukları olabilecek en yalın ve şeffaf şekilde aktarmasıdır. Bunu yaparken estetik bir dil yakalamayı da başaran Hesse, Budizm hakkında da okuyucuyu bilgilendirmektedir. Kendine ve dünyaya dair hususları düşünmeyi şiar edinmiş, kişisel gelişimine özellikle önem veren okuyucular için Siddhartha mükemmel bir kişisel gelişim kitabı olabilir.

Kendime Düşünceler

Kendime Düşünceler
Kendime Düşünceler

Ünlü Roma İmparatoru Marcus Aurellius tarafından yazılan “Kendime Düşünceler”, felsefenin yapı taşı olan bir eser olduğu gibi kişisel gelişimin de temelinde yer almaktadır. Aurelius’un kendini ve evreni anlamada çizdiği yol okuyucuya bir rota belirleyebilir ve antik çağlardan beri aktif olan merak duygusunun giderilmesine yardımcı olabilir. İmparatorun kendine yazdığı bir dizi nottan oluşan kitap, İngilizce’de “Meditations” olarak karşılık bulmaktadır. Buradan da anlayabileceğimiz üzere kendi düşüncelerini serbest bırakma halinin kişisel gelişimde oynadığı aktif rolü hepimize gösterdiğini varsayabiliriz.

Nevrozlar ve İnsan Gelişimi

Nevrozlar ve İnsan Gelişimi
Nevrozlar ve İnsan Gelişimi (1950)

Ünlü Amerikalı psikanalist Karen Horney tarafından yazılan “Nevrozlar ve İnsan Gelişimi” doğumdan sonra zihnimizde oluşan tüm o bilinçaltı kodlamalarını anlamamıza ve onlarla barışık ve içsel huzuru yakalamış bir şekilde yaşamamıza olanak tanıyabilmektedir. Temelde bir psikoloji kitabı olan “Nevrozlar ve İnsan Gelişimini” bu listeye almamızın sebebi, insanın kendi bilinçaltı kodlamalarını fark etmesinin kişisel gelişimde oldukça önemli bir yeri olduğunu düşünmemiz. Eylemlerimizi aslında yapan bizler miyiz yoksa belirli bilinçaltı kodlamaları mı? Kişisel gelişimin temelde kendini tanımayla başladığından yukarıda bahsetmiştik. Bu bağlamda Karen Horney’in insan psikolojisinde yaptığı bu çıkarımların insanın kendi kişisel gelişimini tamamlamasında önemli bir rol oynayacaktır.

Böyle Buyurdu Zerdüşt

Böyle Buyurdu Zerdüşt
Böyle Buyurdu Zerdüşt (1883)

Ünlü alman filozof Friedrich Nietzshe tarafından yazılan ve kesinlikle en iyi kişisel gelişim kitapları arasında yer alan “Böyle Buyurdu Zerdüşt” temelde bir felsefe kitabı olsa da kişisel gelişim açısından da faydalı bir kitaptır. Bu kadar radikal görüşlere sahip bir eserin “Kişisel Gelişim” başlığı altında listeleniyor olması başta biraz ürkütücü gelebilir. Ancak bu kült eser, Nietzsche’nin felsefesinin de temelini oluşturmaktadır ve bu felsefenin insan gelişimine katkısı yadsınamayacak denli büyüktür.

Zerdüşt’ün hayatı yaşamaya dair enstantanelerini okurken aynı zamanda bizim hayatımızı nasıl yaşadığımızı da görmüş oluruz. Kararlarımızı ve eylemlerimizi aslında yapıp eden gerçekten bizler miyiz yoksa bize yüklenilmiş sosyal bir kimlik mi? Bireyin özgürleşmesinin en temel kitabı sayılabilecek Böyle Buyurdu Zerdüşt ile var olan toplumsal levhalarınızı yıkıp kendi levhalarınızı inşa etme hususunda derin bir istek hissedebilirsiniz. Zaten kişisel gelişim de önce “kişisel” olanı fark etmekten geçmez mi? Bu listede yer alan kitapların hepsinin en iyi kişisel gelişim kitapları arasında yer almayı hak ettiğini düşünüyoruz.

Kitap okuyarak kendinizi geliştirmekten keyif alıyorsanız Dünyaya Bakış Açımızı Değiştiren Kitaplar adlı içeriğimize de göz atmalısınız.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir