Sağlık

Erişkin Stil Hastalığı Nedir? Kriterleri ve Tedavisi

Erişkin Stil Hastalığı Nedir? Kriterleri ve Tedavisi

Erişkin still hastalığı bağışıklık sistemini etkileyen iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Yaygın belirtileri arasında; ateş, döküntü ve eklem ağrısı görülür. Bulaşıcı bir hastalık değildir fakat eklemlere, özellikle de bileklere zarar verebilir. Doktorlar, bu şikayetle başvuran hastalarına genelde ağrıyı azaltan ve hastalığın kontrolüne yardımcı olan ilaçlar reçete eder. İçeriğimizde, konu hakkında tüm detayları görebilirsiniz.

Erişkin Stil Hastalığı Semptomları

Uzman görüşlerine göre erişkin stil hastalığı olan kişilerde aşağıdaki semptomlar görülebilir:

  • Ateş: Ateş 38.9 dereceye kadar yükselebilir. Bir hafta veya daha uzun süre düşmeyen ateş, ciddi belirtiler arasındadır.
  • Döküntü: Ateşle birlikte beliren döküntü görünüp kaybolabilir. Bu döküntüler genelde kollarda, bacaklarda görülür.
  • Boğaz ağrısı: Erişkin stil hastalığının ilk belirtilerinden biri boğaz ağrısıdır. Boyundaki lenf bezlerinde şişlik ya da hassasiyet görülebilir.
  • Ağrılı ve şişmiş eklemler: Özellikle dizlerdeki ve bileklerdeki eklemlerde ağrı ve iltihap meydana gelebilir. Ayak bilekleri, dirsekler, eller ve omuzlarda da ağrı görülür. Bu eklem ağrıları genellikle en az iki hafta kadar sürer.
  • Kas ağrısı: Kas ağrısı genellikle ateşle birlikte gelir ve gider. Ağrı, günlük yaşamınızı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.

Erişkin stil hastalığının belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Lupus ve lenfoma adı verilen bir kanser türü de dahil olmak üzere diğer bazı hastalıkların belirtileriyle benzerdir. Yüksek ateşiniz, döküntünüz ve eklem ağrılarınız varsa, en kısa sürede bir sağlık merkezine giderek doktora görünmelisiniz. 

Erişkin Stil Hastalığı Teşhis ve Tedavisi

Erişkin stil hastalığını tek başına teşhis eden bir test yoktur. Ancak bazı görüntüleme testleri sayesinde hastalığın bedende bıraktığı hasarın tespiti yapılabilir. Hastalığı tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılır. İlaç tercihi; hastalığınızın semptomlarının hangi seviyede olduğuna ve olası yan etkilere bağlıdır. 

  • İbuprofen veya naproksen sodyum gibi ilaçlar, hafif eklem ağrısı ve iltihaplanma olması halinde reçete edilir. Bu tür ilaçlar karaciğere zarar verebileceğinden karaciğer fonksiyonunu kontrol ettirmek için düzenli kan testleri yaptırmalısınız.
  • Erişkin stil hastalığı olan birçok kişinin prednizon gibi steroidle tedaviye ihtiyacı vardır. Bu ilaç, iltihabı azaltsa da vücut direncinde bazı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle uzman kontrolünde kullanılması son derece önemlidir.
  • Eğer kullanılan ilaçlar işe yaramadıysa sağlık uzmanınız biyolojik tepki değiştirici önerebilir. Biyolojik tepki değiştirici, iltihaplanmaya neden olan proteinleri bloke eden ilaçlardır. Bu ilaçların yararlı olduğu, pek çok hastada tespit edilmiştir.

Erişkin stil hastalığı sosyal hayatınızı ve iş gücünüzü etkileyebilir. Bu tarz hastalıkların önlenmesi ve erken semptomlarının belirlenmesi sağlığınız açısından kritik öneme sahiptir. 

Yaşam tarzınızı değiştirmek ve doktor kontrolünde tedavi görmek, komplikasyonları en aza indirmek açısından önemlidir. Sigara içmek, aşırı alkol kullanımı ve egzersiz eksikliği, özellikle yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde hem hastalığınızın seyrini olumsuz yönde etkiler hem de bağışıklığınızı zayıflattığından dolayı farklı sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebep olur.

Erişkin Stil Hastalığı Komplikasyonları

Erişkin Stil Hastalığı Nedir? Kriterleri ve Tedavisi
Erişkin stil hastalığı komplikasyonları, genellikle iltihap sebebiyle ortaya çıkar.

Erişkin stil hastalığı organları ve eklemleri iltihaplandırır. Hastalıktan kaynaklanan çoğu komplikasyon bu iltihap sebebiyle meydana gelir. Bu hastalıkta ilk etapta kronik şişlik meydana gelir; bu şişlik ve tahriş eklemlere zarar verebilir. Dizler ve el bileklerinde tutulmalar görülür. Bazen boyun, ayak, parmak ve kalça eklemleri de dahil olmak üzere diğer eklemleri de etkisi altına alabilir.

Bazı durumlarda hastalık, perikard adı verilen kese benzeri zarın iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumda hızlıca tedavi yoluna gidilir. Kimi zaman da akciğerin etrafında sıvı birikmesi olabilir ve bu nefes almanızı zorlaştırır. Erişkin stil hastalığının nadir ve en ciddi komplikasyonuysa; bağışıklık sisteminin aşırı hızlı çalışmasından dolayı kalp, karaciğer, dalak ve böbrek gibi organların zarar görmesiyle ortaya çıkar.

Erişkin stil hastalığı komplikasyonlarını azaltmak için aktif ve hareketli bir hayat sürmelisiniz. Bol bol egzersiz yapmalı ve kaslarınızı güçlü tutmalısınız. Kilo kontrolünüzü sağlayarak eklemleriniz üzerine binecek ağırlığı azaltmalısınız. 

Eklemleriniz ağrılı ve hassas olacağından onlara ekstra yük veren durumlardan uzak durmalısınız. Ağır yük taşımamalı, yüksek yerlerden atlamamalı ve düşme konusunda önlem almalısınız.

Stresli olmak hastalığınızın komplikasyonlarını çoğaltabilir. Stresten uzak bir hayat sürerek daha sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturabilirsiniz. Düzenli ve yeterli uyumalı, ihtiyaç duyuyorsanız psikolojik destek alarak terapi görmeli ve zihinsel sağlığınıza da dikkat etmelisiniz.

Erişkin Stil Hastalığı Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Erişkin stil hastalığınız varsa günlük hayatınızda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bazı günler hastalığınızın hiç belirtisi olmasa dahi ilaçlarınızı düzenli şekilde almalısınız. Kendinizi iyi hissettiğiniz günler ilaçları ihmal ederseniz tedaviniz tamamlanmaz. Hastalığınızın seyrinin kontrol altında olması, komplikasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur.

Yüksek dozda prednizon türü ilaç kullanıyorsanız kemik erimesini önlemeye yardımcı olmak için daha fazla kalsiyum ve D vitamini takviyesi alabilirsiniz. Bu tür eklem hastalıklarında egzersiz oldukça önemlidir. Eklem ağrılarınızın çok olduğu günler egzersiz yapmak istemeseniz dahi devam etmelisiniz. Egzersiz, hareket aralığınızı korumanıza, ağrı ve sertliği hafifletmenize yardımcı olacaktır.

Erişkin Stil Hastalığı Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Erişkin Stil Hastalığı Nedir? Kriterleri ve Tedavisi
Erişkin stil hastalığı olanlar, doğal besinleri içeren sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmalıdır.

Erişkin stil hastalığının komplikasyonlarını en aza indirmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için beslenme konusu da oldukça önemlidir. Kan şekerinizi yükselten gıdaları tüketmek yerine kan şekerinizin değerini sabitleyen karbonhidratları ve tam tahılları seçmelisiniz. Omega 3 kullanımı sizin için oldukça önemlidir. Bu sebepten balık tüketimini artırabilirsiniz.

Trans yağ içeren yiyecek yemekten kaçınmalısınız. İşlenmiş gıdalardan, mısır şurubu bulunan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerinizde zeytinyağı kullanmaya gayret etmeli; aspir yağı, mısır yağı ve ayçiçek yağı gibi yağlardan uzak durmalısınız. Zerdeçal, zencefil gibi baharatlar vücuttaki iltihabın giderilmesine yardımcı olur. Bu bitkileri yemeklerinizde kullanarak ya da çayını demleyip içerek hayatınıza dahil edebilirsiniz.

İnsan sağlığıyla ilgili daha fazla bilgi için “Endojen Depresyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir