Sağlık

Frenektomi Nedir? Nasıl Yapılır?

Frenektomi Nedir

Her hasta için ortodontik tedavi kişiye özel seyreder ve farklı eylemler gerektirebilir. Ortodontik tedavinin tek başına yeterli olmadığı durumlarda farklı önlemler almak, tedavinin daha kalıcı olmasını sağlar. Frenektomi de alınması gereken farklı önlemlerden biridir. Frenektominin uygulanması konusunda doktorlar da ikiye ayrılmış durumdadır. Peki, frenektomi nedir? Nasıl yapılır?

Frenektomi Nedir?

Diş etleri ile dudak, dil ve yanak arasındaki bağlantıyı sağlayan yumuşak yapıya frenulum adı verilmektedir. Bu yapının ağız içerisindeki konumu ise tam olarak şu şekilde açıklanabilir:

  • Orta kesici dişlerin arasında, altta ve de üstte
  • Arka dişler ve yanak arasında,
  • Dilin altında

bulunmaktadır. Bu bilgiden sonra “Frenektomi nedir?” sorusunun cevabı daha anlaşılır olacaktır. Aşırı geliştiği durumlarda frenelumun yeniden şekillendirilmesi ya da alınması işlemine frenektomi denir.

Frenulum Konuşmaya Engel Olur mu?

Frenulum Konuşmaya Engel Olur mu
Bu doku normalden daha kısa olduğunda konuşma sorunlarına yol açabilir.

Dudak bağı konuşma için bir engel değildir. Ancak, kısa dil bağı konuşmada zorluk yaşanmasına neden olur. Frenektomi işlemi, konuşma bozukluğuna yol açmaz. Tam tersi frenulumdan kaynaklı bir konuşma bozukluğu varsa frenektomi sonrası bu bozukluk düzelecektir.

Özellikle dil altında bulunan frenulumlar konuşma bozukluğuna yol açabilmektedir. Ayrıca, yutkunma ya da çene bozukluklarına da sebep olabilirler.

Frenektomi Neden Yapılır?

Frenektomi nedir, ne değildir öğrenmeden önce bu işlemin neden gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Frenektomi uygulamasına ihtiyaç duyulan vakalarda komşu iki diş arasında boşluk bulunur. Bu dişlerin arasındaki boşluğu kapatmak amacıyla protetik- restoratif tedavi veya ortodontik tedavi uygulanır. Bu tedavinin kalıcılığını sağlamak için de frenektomi yapılır. Frenektomi, aşırı gelişip, sıkıştırılmış olan elastik frenulum dokusunun düzenlenmesini sağlar.

Frenulum, normal şartlarda anatomik ve doğal bir oluşumdur. Fakat, daha bariz olduğunda ise, hem dişler de hem de diş etlerinde gerilme meydana getirebilir. Nihayetinde, ağız ve diş sağlığını tehlikeye atar. Ek olarak hem görünüş açısından hem de işlevsel açıdan sıkıntılar oluşmasına neden olabilir. Dolayısıyla, frenektomi adı verilen yöntem aracılığı ile bu durum giderilir.

Frenektomi Nasıl Yapılır?

Frenektomi Nasıl Yapılır?
Frenektomi ameliyatı çoğu zaman lazerli cihazlarla yapılır.

Frenektomi, alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Eğer frenulum dişler arasında boşluk oluşturacak kadar gelişmişse geleneksel cerrahi uygulanır. Burada, frenulum içindeki kemiğe tutunan bağ dokunun tam olarak ayrılması hedeflenir. Süreç boyunca hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hasta işlem boyunca acı hissetmez. İşlem ortalama 20- 30 dakika kadar sürmektedir.

Frenektomi Yapılmazsa Ne Olur?

Frenektomi Yapılmazsa Ne Olur?
Eğer gerektiğinde frenektomi yapılmazsa dişler arasında boşluk meydana gelebilir.

Frenektomi ihtiyacı olan frenulumlar zaman içerisinde dişlerin birbirinden ayrılmasına, diş etlerinin geri çekilmesine ve diğer diş eti hastalıklarına yol açabilir. Tedavi edilmeyen frenulumlarda zaman içinde görülen diğer durumlar şunlardır:

  • O bölge için yapılacak ortodontik, estetik, protetik her türlü tedavi başarısızlıkla sonuçlanır.
  • Kapatılmış olan boşluk yeniden açılır.
  • Sıkışan frenulum sürekli kanar ve yara olur.
  • Diş kaybına sebep olabilecek diş eti çekilmelerine neden olur.

Dolayısıyla, gereken vakalarda ortodontik tedavi ile birlikte frenektomi yapılması önemlidir.

Frenektomi Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalı?

Frenektomi ameliyatı sonrasında işlem yapılan bölgenin daha hızlı iyileşmesi adına şunlar önerilmektedir:

  • İşlem sonrasında 5 dakika aralıklar ile buz uygulaması yapın.
  • Dudağınızı gerdirerek ameliyat bölgesine bakmaya çalışmayın.
  • günden itibaren ameliyat bölgesini hassas bir şekilde yumuşak fırça ile fırçalayabilirsiniz.
  • günden itibaren çok sert olmayan bir fırça ile fırçalama yapabilirsiniz.
  • İyileşme döneminde kesinlikle sigara kullanmamalısınız.
  • Hayat boyunca pekiştirme teli kullanılması önerilmektedir.

Bazı ekstrem vakalarda frenektomi uygulansa da ideal pekiştirme yapılmadığında dişlerde tekrar ayrılma görülebilir. Ancak, bu oran hiç frenektomi yapılmamış bir tedaviye göre önemsiz sayılabilecek kadar azdır.

Frenektomi Sonrası İyileşme Süreci

Frenektomi ameliyatı kısa süren bir işlemdir. Genelde kanama yaşanmaz. Ek olarak, diikişler 7-10 gün sonra alınır. Bu süre zarfında hasta ağız hijyenine ekstra özen göstermelidir. İşlem sonrasında diş hekiminizin verdiği ilaçları kullanarak ve düzenli bakım yaparak ağrısız bir şekilde süreci tamamlayabilirsiniz.

Frenektomi işlemi sonrasında herhangi bir iz kalmaz. Tamamen ağız içi ve dudak altı çalışıldığı için dışarıdan kesinlikle belli olmaz.

Ağız ve diş sağlığınıza önem veriyorsanız Diş Çürüğü Nasıl Geçer? yazımız da ilginizi çekecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Frenektomi nasıl yapılan bir ameliyattır?

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi sayesinde bu işlem lazerli cihazlarla yapılabilir hale gelmiştir.

Frenektomi ameliyatı kaç yaşında yapılır?

10 yaşının altında olan ya da henüz üst köpek dişlerine sahip olmayan hastalara bu ameliyat yapılamaz.

Frenektomiye hangi bölüm bakar?

Eğer frenektomiye ihtiyaç duyuyorsanız bu alanda uzmanlaşmış bir kulak, burun boğaz uzmanına ya da diş hekimine başvurabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir