Edebiyat

Godot’yu Beklerken Konusu, Karakter ve Analizi 

Godot’yu Beklerken Konusu, Karakter ve Analizi

Tiyatro okumayı seviyorsanız, mutlaka Samuel Beckett tarafından yazılan Godot’yu Beklerken eserini listenize eklemelisiniz. Bu eser, absürd tiyatro anlayışının en önemli eserlerinden biridir. Okurken kendinizi sonu gelmez bir olayın içinde bulabilirsiniz. Oldukça etkileyici eser için biz de bir içerik hazırlamaya karar verdik. İçeriğimizde Godot’yu Beklerken konusu, karakterleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Godot’yu Beklerken Konusu

Godot’yu Beklerken Konusu, Karakter ve Analizi
Godot’yu Beklerken Estragon’un Godot’yu beklemesini konu alır.

Godot’yu Beklerken, Estragon isimli bir karakterin cismi belli olmayan Godot isimli varlığı beklemesiyle başlar. Godot’un ne olduğu tam olarak bilinmez. Tamamen kişiye göre değişen bu varlık, umut veya tanrı olarak değerlendirilir. Eserin 2. Dünya Savaşı sonrasında yazıldığı düşünüldüğünde en çok bu iki kavram ağır basar.

Oyunda, 2. Dünya Savaşı’nın izlerini çok fazla görüyoruz. Çaresizlik ve umutsuzluk karakterlerde ortaya çıkar. Karakterler, hiçbir eyleme geçmeden sadece Godot’yu bekler. Aslında bu konu yalandır ancak gelmeyeceğini bilseler de beklemeye devam ederler. Bu sayede hayata bağlanmaları mümkündür. Ancak hayatın anlamsızlığı gibi pek çok konu eserde karşımıza çıkar.

Godot’yu Beklerken Karakter Analizi

Eserde gerçekleşen olaylar, Estragon ve Vladimir üzerinden ilerler. Bu iki kişinin isimleri, Didi ve Gogo olarak kısaltılmıştır. Didi ve Gogo’nun varoluşsal sancıları eserde izleyiciye sunulur. Karakterler gibi olaylarda farklı bir şekilde ilerler. Olay örgüsü, zaman içinde gelişen olayların önem taşımadığını yıkmak amacıyla dışlanmıştır. Oyundaki karakterler, bazen “herkesi” bazen de “hiç kimseyi” temsil eder.

Vladimir (Didi)

Didi, mantıksal ve duygusal değerleri ağır basan bir karakterdir. İnsanın onuruna önem verir. Şapkasını sürekli çıkarıp içini yoklayarak düşensel değeri ölçülür. Geçmişini sürekli düşünerek varoluşun özü olup olmadığını bulmaya çalışır. İncili çok fazla okumuştur, bildiğini göstermek için İncil’den sürekli hikayeler anlatır.

Estragon (Gogo)

İnsanın daha çok duygusal ve güdüsel yanını anlatan bir karakterdir. Geçmişi hatırlamaz hatta çoğu zaman söylediklerini bile hemen unutur. İnsani değerle alakalı herhangi bir sorgulama yapmaz. Aklı, midesi veya ayaklarındadır. Fiziksel indirgenmişliği, ayaklarını sıkan çizmelerini sürekli giyip çıkarmasıyla alakalıdır. Gogo, sadece Didi’den ayrılamadığı için Godot’yu bekler.

Gogo ve Didi sürekli bir çatışma halindedir. Aralarında geçen konuşmalar, çoğu zaman insanın iç dünyasında yaşadıklarıyla alakalıdır.

Ahmet Rasim’in Falaka kitabının özeti için yazımıza göz atın!

Pozzo ve Lucky

Pozzo, eserde daha çok sömüren burjuva sınıfı olarak değerlendirilir. Lucky ise hem düşüncesel hem de bedensel emeği simgeler. Pozzo, Lucky sayesinde şu anda bulunduğu konuma ulaşmıştır. Ancak Lucky’e hep köle şeklinde davranır. Sürekli saatine bakan Pozzo, her zaman acelesi olduğunu söylese de nereye gideceğini bilmez.

Didi ve Gogo ile bu ikilinin tek ortak noktası, fiziksel rahatsızlıklarıdır. Oyunda bir süre sonra Pozzo kör, Lucky dilsiz olur. Bu durum, aralarındaki köle- sahip ilişkisinin çökmesini sağlar.

Çocuk

Her sahnenin sonunda gelir ve kendisini Godot’un yanında çalışan biri olarak tanıtır. Geldiğinde Godot’un gelemeyeceğini söyler. Çocuk, oyunda saflığı ve masumiyeti temsil ettiğinden isteneni yapar. Ancak oyunda  koyuna bakan çocuk Godot tarafından sevilirken keçilere bakan kardeşi, sürekli şiddete maruz kalır. Bu noktada oyunda Habil ve Kabil hikayesine bir gönderme olduğu düşünülebilir.

Godot’yu Beklerken Analizi

Godot’yu Beklerken Konusu, Karakter ve Analizi
Godot’yu Beklerken, postmodernist öykü ve tiyatronun en iyi örneklerinden biridir.

Samuel Beckett’in en çok tanınan eseri, şüphesizi Godot’yu Beklerken’dir. Oyun esnasında düşündürücü öğelerin yanı sıra güldüren sahnelerde görülür. Aristoteles’ten bu yana gelen tiyatro türlerine benzemez. Herhangi bir olayı yoktur ve çözüme kavuşmaz. İzleyiciler veya okurlar, karakterleri kendisi analiz eder. Hatta Godot’un kim olduğuna kadar izleyicinin karar vermesi beklenir.

Godot’yu Beklerken Varoluşsal Bakış Açısıyla İncelenmesi

Eserde varoluşsal sancıları, özellikle Didi ve Gogo üzerinde görüyoruz. Didi, sürekli geçmişi sorgular ve varoluşsal özünü bulmak ister. Bunun için bir inancı vardır. Hiçbir zaman görmediği ancak ona ümit veren Godot karakterini bekler. Onun gelmeyeceğini bilir ancak hayata devam edebilmek için yapabileceği başka herhangi bir eylem yoktur.

Gogo, Didi’nin aksine hiçbir şekilde varoluşsal olarak bir konuyu düşünmez. Daha çok fiziksel dertleriyle ilgilenir. Ancak Didi’den de ayrılmayı istemediği için onunla birlikte Godot’yu bekler. Genellikle konuştuğu kelimeleri ve bugün ne yaptığını unutur. Aslında bu iki karakter, gerçek hayattaki insanlara oldukça benzer. Didi birçok konu hakkında düşünürken Gogo’ya göre bu eylem pek bir anlam ifade etmez.

Godot’yu Beklerken Sınıf İncelemesi

Sınıfsal inceleme eserde Pozzo ve Lucky arasındadır. Bu iki karakter, birbirine köle- sahip ilişkisiyle bağlıdır. Pozzo, bu durumda sermayedar sınıfı temsil ederken Lucky, sömürülen sınıftır. Bazılarına göre Pozzo, davranışlarıyla savaş döneminde karşılaşılan subay ve askerleri yansıtır. Ancak bir gün fiziksel rahatsızlıklarından dolayı bu iki kişinin arasındaki ilişki bozulur.

Godot’yu Beklerken Mekan Analizi

Eserde kullanılan mekan diğer klasik oyunlara göre farklıdır. Aslında belirli bir mekan bulunmaz. Bilinmeyen bir yerde olaylar geçer ve dekor için sadece kır yolu, güneş kullanılır. Oyunda yaşanan her gelişme ıssız yol kenarında gerçekleşir. Didi ve Gogo, sanki bu yola hapsedilmiştir.

Godot’yu Beklerken Olay Örgüsü

Eserde olay örgüsüyle alakalı net bir bilgi yoktur. Sadece iki adam bir ağaç kenarında oturarak Godot’yu bekler. Hatta Godot’un kim olduğuna dair en ufak bir veri verilmez. Sadece ellerinde bulunan birkaç parça yemeği yiyerek, şakalaşarak ve muhabbet ederek günü bitirirler. Sadece yanlarına gelip geçen karakterler vardır.

İçeriğimizde Godot’yu Beklerken konusu ve karakter analizi hakkında bilgi verdik. Sonuç olarak Beckett, bu eseri çok büyük zorluklar çeken bir toplumda yazmıştır. Eserde de bu nedenle çaresizlik ve umutsuzluk çok sık görülür. Sadece kişiler kendilerine odaklanarak nasıl yaşadıklarıyla alakalı varoluşsal bilgi verir.

Sıkça Sorulan Sorular

Godot'yu Beklerken Lucky Neyi Temsil Eder?

Lucky, düşüncesel ve fiziksel emeği temsil eder ve kölesi olduğu Pozzo’nun hayatını düzenler.

Godot'yu Beklerken Hangi Akım?

Eser, absürt tiyatro akımının en önemli oyunları arasında yer alır.

Godot Beklemek Ne Demek?

Oyun popüler hale geldikten sonra ortaya çıkan bir kavramdır. Gelmeyeceği kişiyi, bilerek beklemek anlamına gelir.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir