Sağlık

Hemoroid Şişliği Nasıl İner?

Hemoroid Şişliği Nasıl İner?

Basur adıyla tanınan hemoroid, kadın ya da erkek fark etmeden insanda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Kişilerin yaşam kalitesini kötü yönde etkiler ve hastalık boyunca ağrılı bir süreç yaşanmasına neden olur. Bu anlamda “Hemoroid şişliği nasıl iner?” sorusuna verilecek cevabı bilmek önemlidir.

Makat yerinde oluşan ve sancılı bir hastalık olan Hemoroid hastalığı anüs etrafında oluşan şişliklerin patlaması ile kanamalara da yol açabilmektedir. Bu hastalık iç ve dış basur memesi olarak iki değişik şekilde meydana gelmektedir. Dış basur memesi tedavisi için hasta şikayetçi olduğunda tedavi uygulanır. Şayet iç basur memesi ortaya çıktıysa hastanın durumuna bağlı ilaç ya da farklı tedavilere de başvurulmaktadır. Basur meme şişliğinde tedavi sağlanamadığı takdirde ise ameliyat gerekli olabilir. Ancak ameliyat gerekmeyen durumlarda basur memesi tedavisinde fitil, ilaç ve krem işlevseldir. Bu nedenle ilk belirtiler oluşmaya başladığı zaman doktor muayenesine gidilmelidir. Erken teşhis ile oluşabilecek zararlar minimuma indirilebilir.

Basur Memesi Şişi Nasıl İner?

Basur Memesi Şişi Nasıl İner?
Basur memesi şişinin inmesi için uygulanabilecek farklı yöntemler olabilir.

Basur memesi, kalın bağırsağın çıkışında bulunan toplardamarın şişerek burada bir meme oluşturması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kanama ve ağrı şikayetleri olmaktadır. Basur meme şişliği hastalığı zamanımızda fazlasıyla artmıştır ve çoğu insan ağrılı seyreden bu hastalığı yaşamaktadır. Bu konuda basur memelerinin neden oluştuğu da merak edilen konulardan birisidir.

Bu hastalık yaşanan kabızlık sebebi ile anüs bölgesinde meydana gelen zorlanma, burada bulunan toplardamarların zarar görmesine yol açar. Zorlanma sonucunda bölgede memeler ortaya çıkabilir. Basurun ilerleyen süreçleri ise çok zorlu bir şekilde yaşanmaktadır. Öyle ki toplardamarlarda bulunan bu memeler, fazlasıyla şişmekte ve hatta patlayarak ağrılar içinde kanamalara neden olmaktadır. Ciddi boyutlara ulaşabilen bu hastalığı kontrol altına almak için ise şu yollar izlenebilir:

  • Yanlış ve düzensiz beslenme, kişilerde basur meme hastalığının oluşmasına neden olur. Bu hastalıktan korunmak için beslenme çok önemlidir.
  • İçinde çok baharat olan besinler ve aynı zamanda aşırı şekilde acı tüketilmesi bu hastalığı tetikler. Bu tarz besinlerden uzak olmak basurun ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir.
  • Sulu besinlerin az yenmesi ve kuru gıdaların çokça yenmesi bağırsaklara zarar vermektedir. Kişinin bu tür bir beslenme düzenine sahip olması basurun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden yemek düzeninde katı besinlerin yanına çorba ya da sulu yemek gibi besinlere de yer verilmelidir.
  • Basur meme şişliğinin inebilmesi için zeytinyağlı gıdalar ve içinde lif bulunan besinler tercih edilmelidir.
  • Sıcak su banyosu hemoroid şişliğinin inmesine fayda sağlamaktadır.
  • Özellikle masa başında oturarak çalışmakta olan ya da gün içinde hareketsiz kalan kişilerde basur daha çok görülmektedir. Bu nedenle kişilerin olanakları zorlayarak gün içinde az olsa bile hareket etmesi gereklidir. Yaşamlarında egzersizin yeri olmalıdır. Zira yapılan egzersiz faydasının yanına bu hastalıktan korunmayı da eklemiştir.

Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği tarafından hazırlanan Hemoroid Hastalığı ve Tedavisi isimli çalışmayı inceleyebilirsiniz.

Dış Basur Memesi Kendisi Geçer mi?

Dış basur memesi hastalığı genelde herhangi bir tedavi olmaksızın kendisi geçmektedir. Hastanın bu konuda belli bir şikâyeti yoksa tedavi de yapılmaz. Ancak dış basur memesi hastalığına sahip kişiler beslenme düzenine önem vermelidir. Ayrıca kabız olmamaya çalışılmalı ve tuvalette uzun zaman oturur pozisyonunda olmamaya dikkat etmelidir. Şayet alınan tedbirlere rağmen dış basur memesinde büyüme olursa doktor kontrolünden geçmelidir.

Çoğu zaman basur memeleri tedavi ihtiyacı olmadan tek başlarına çözülse de belirtiler bir haftadan fazla sürerse kesinlikle doktora muayene olmak için gidilmelidir. Bunun yanında kişi bazı tedbirlerle basur memesinde yaşanan kaşıntı ve ağrıyı azaltabilir. Doktor kontrolü sonrası öncelikle basur memesini kontrol edebilmek için günlük yaşamda bazı değişiklikler tavsiye edilecektir.

  • Düzenli beslenme ve diyet, basur memelerinin azalması ihtimalini etkileyebilir. İçi bol lifli bir diyet yemek ve kilo vermek basur memelerinin şişinin inmesini sağlayabilir.
  • Beslenme şeklinde yapılacak olan değişiklik ile dışkıyı yumuşak ve düzenli tutmak gerekmektedir. Bu değişiklik, sebze ve meyve gibi fazla lif içeren besinler yemek veya kepekli kahvaltılık tahıl yemek şeklinde olabilir.
  • Tuvalette aşırı zorlanma sebebi ile basur memeleri meydana gelebilir. Fazlasıyla zorlanma ve ıkınma kabızlığın neticesidir.
  • Doktor ayrıca basur meme şişliği olan kişiye çok su içmesini de önermektedir.
  • Kafeinden kaçınılmak gerekir.
  • Kişinin kilo vermesi basur memelerinin sıklığını, ağrısını ve şiddetini azaltmaktadır.

Hamilelikte Dış Basur Memesi Nasıl Küçülür?

Hamilelikte basur
Basur, hamile kadınlarda da görülme sıklığı yüksek bir hastalıktır.

Basur meme şişliği ile hamilelik sürecinde fazla karşılaşılır. Çünkü hamilelik zamanında hamilelik nedeni ile anüse çokça baskı olmaktadır. Ve bunun sonucu burada bulunan toplardamarlarda şişme meydana gelmektedir.

Bu nedenle hamilelikte çokça görülen dış basur memesi şişinin inmesi için çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamaların arasında pomad, fitil ya da krem bulunur. Ancak doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

İlaç kullanmadan basur memesi şişinin inmesi için şu yöntemler de uygulanabilir:

  • Tuvalette uzun zaman oturulmamalıdır. Zorla ıkınmamalıdır.
  • Makat bölgesi hijyenine dikkat edilmelidir. Ilık su ile 15 ila 20 dakika dış basur memeleri yıkanmalıdır. Bu işlemin sonucunda hem kaşıntı hem de ağrı azalmaktadır.
  • Sert zeminde oturulmamalıdır. Hem basur memesi olanlar hem de hamileler için sert zeminler zararlıdır. Bu nedenle oturmak için yumuşak zeminler tercih edilmelidir.
  • Bitkisel yağlar basur memelerinin olduğu bölgeye sürülebilir. Bu bitkisel yağlar, limon, badem yağı ve limondur. Ancak hamile olunan dönemde yağlar kullanılmamalıdır. Zira gebeliğe zararı olabilir. Bu yüzden doktor önerisi ile hareket edilmelidir.

Basur Meme Şişliğine Ne İyi Gelir?

Lifli besinler ve zeytinyağlı yemekler yenmesi büyük ölçüde basur meme şişliğinin inmesini sağlar. Ayrıca mutlaka dengeli bir beslenme düzeni takip edilmelidir. Bunun yanı sıra basurun yeni zamanlarında oturarak sıcak su ile banyo yapılması da meme şişliğinin inmesine yardımcı olmaktadır.

Basur meme şişliği ilk zamanlarında kendini kaşıntı ve ağrı ile belli etmektedir. Bu yeni zamanlarda basurun tedavi edilmesine ihtiyaç yoktur. Ancak sürecin devam etmesi ve şikayetlerin artması ile basur ilaçlarla ya da cerrahi müdahale ile tedavi olmaktadır.

Ayrıca basurun önlenmesi için bazı bitkisel kürler, çaylar bulunmaktadır. Bitkisel ürünler, ilaç kullanırken alınacaksa ilaçla etkileşmediğinden emin olmak gerekir.

Basur Meme Şişliği Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Basur meme şişliğinin inmesi ve tedavi için semptomların kolay yönetilmesini sağlayan tıbbi tercihler mevcuttur. Ayrıca doktor tavsiyesi ile alınan reçetesiz satılan ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar ağrı kesici, merhem, krem ve pedleri gibi.

OTC ilaçlar anüsün etrafında olan şişliği yatıştırmaya faydalı olmaktadırlar. OTC ilaçları hastalığı iyileştirmez ama belirtilere yardımcı olmaktadır. Ancak bu ilaçlar 7 günden fazla kullanılmamalıdır. Zira bu ilaçların fazla kullanılması mevcut tahrişin artmasına ve cildin incelmesine neden olabilir.

Aynı zamanda doktor önermedikçe iki ya da daha çok ilacı beraber kullanmayın. Müshil basur meme şişliği şikâyeti olan bir kişiyi kabız olmaktan kurtarmaktadır. Bu ilaçlar dışkının kolayca çıkmasını ve alt kolondaki baskının azaltılmasına yardımcıdır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir