Bitkiler

Kayısı Çekirdeği Ne Zaman Ekilir?

Kayisi Cekirdegi Ne Zaman Ekilir

Kayısı, hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir. Durum böyleyken kayısı yetiştirmek isteyen pek çok kişi çıkabilir. Bu noktada kayısı çekirdeklerinden bu meyvenin nasıl yetiştirileceği merak edilebilir. İşte bizler de bu yazımızda “Kayısı çekirdeği ne zaman ekilir ve nasıl ekilmelidir?” sorularına birlikte cevap bulacağız. Öncelikle kayısı hem yaş hem de kuru olarak tüketilen lezzetli ve oldukça faydalı bir meyvedir. Ülkemizde de tarımı yapılan bu meyve, sahip olduğu çekirdeğiyle ekebilmenize olanak tanıyor. Kayısı çekirdeklerini ekebilmek için doğru biçimde kırılması ve içlerinde yer alan tohumların kullanılması gerekir.

Ekim işlemleri için en ideal zaman kasım ayı olarak belirlenmiştir. Kasım ayının 1. ve 2. haftasında ekilmesi daha uygun olacaktır. Ekim işlemlerinden önce çekirdeklerin kuruduğundan emin olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Kayısıları yedikten sonra çekirdeklerini 3 veya 4 gün kurumaları için bekletebilirsiniz.

Tarım alanlarında yetişen kayısılar genellikle haziran ayı sonu ve temmuz ayının ortalarına kadar hasat edilebilir hale gelmektedir. Bahçelerde ve balkonlarda saksılar içinde yer alan kayısılarda meyve verme zamanları mutlaka değişiklik gösterecektir. Konumlandırıldığı alanlar ve bulundukları şehirlerin iklimleri, bitkiler ve ağaçların ürün verme sürelerini değiştirir.

Kayısı Çekirdeği Nasıl Ekilir?

“Kayısı çekirdeği nasıl ekilir?” diye merak ediyorsanız işe ilk olarak çekirdekleri kırarak başlamalısınız. Kayısı çekirdekleri içerisinde tohum bulundurduğu için iç bölüme ulaşmanız gerekiyor. Tohumlara zarar vermeden almalı ve kâğıt havlu arasına yerleştirmelisiniz. Kâğıt havlunun nemlendirilmesi bu aşamada çok önemli. Nemlendirme işlemini bir adet sprey şişe aracılığıyla yapabilirsiniz.

Kayısı çekirdeğinden fidan yetiştirme yapılabilmesi için ilk olarak çimlendirilmesi gerekir. Bu nedenle nemlendirilmiş olan havluyu buzdolabında yaklaşık bir hafta bekletmelisiniz. Bekleme aşamasında, güneş ışığına maruz kalmaması ve fazladan bir nem ile karşılaşmaması oldukça önemlidir. Buzdolabında bekletilmesi gereken tohumları içinde bulundukları kâğıt havluyla beraber bir poşete koymanız, çimlendirmeyi hızlandıracaktır.

Kayısı Çekirdeği Kaç Günde Çimlenir?

Kayısı Çekirdeği Kaç Günde Çimlenir
Kayısı çekirdeği, en fazla bir hafta içinde çimlenir.

Çimlendirme işlemleri için sağlıklı tohumlara ihtiyaç duyuluyor. Çekirdekleri tohumlara zarar vermeden kırmak veya birbirinden ayırmak gerekiyor. Bunun için çekiç ve pense ihtiyacınızı karşılayacaktır. Tohumların çimlenmesi için yukarıda bahsedilen adımları takip ettiğiniz takdirde kısa sürelerde sonuç alabileceksiniz. Çimlenme süreleri genellikle bir hafta olarak belirtilse de bu süre 3 gün ve daha fazla sürebilmektedir.

Çimlenme sürecinde sabırlı olmak önemlidir. Çünkü çekirdeklerin yapısına ve kalitesine göre bu süreler daha uzun olabiliyor. İki hafta sürebilen çimlenmeler nadiren de olsa yaklaşık bir ayı bulabilmektedir. Güneş ışığı görmemesi gerektiğine daha önce bahsettiğimiz gibi oldukça dikkat etmelisiniz. Çekirdekler çimlendikten sonra ekim işlemlerine geçebilir ve rahatlıkla toprakla buluşturabilirsiniz.

Kayısı Çekirdeğinden Ağaç Olur mu?

“Kayısı çekirdeklerinden ağaç olur mu?” sorusu herkesin merak ettiği sorulardan biridir. Doğru koşullar sağlandığı takdirde cevap, ağaç olacağı yönündedir. Aşağıda yer alan adımları uyguladıktan sonra yetişen kaliteli fidanların ağaç haline gelmesi kolaylaşacaktır. Bu adımlar şunlardır:

  • Kayısı fidanları organik maddelere sahip torf bakımından da zengin olan bir toprakta yetiştirilmesi sayesinde zamanla büyüyecektir.
  • Suyu iyi süzebilen delikli bir saksıda yer alması büyümesine katkı sağlayacaktır. Fazla suyun atılması fidanların aşırı nemlenerek zarar görmesine engel olacaktır.
  • Sulama işlemlerinden sonra toprağın her zaman nemli kaldığından emin olmalısınız. Ancak bu noktada toprağın fazla ıslak olmadığına da dikkat etmek gerekiyor.
  • Olgunlaşma dönemine kadar su miktarına önem verilmelidir. Daha sonrasında sulamaya çok ihtiyaç duymayacaktır. Elbette bu dönemde de kuru kalmamış olmasına özen göstermek gerekir.

Burada belirtilen kurallar sayesinde toprak yapısı, saksı biçimi ve su oranlarına uyum gösterilerek meyvenin daha kaliteli olması sağlanabilecektir. Yazbuz.com ayrıcalıklarıyla yapmanız gerekenleri yakından inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Kayısı Çekirdeği En Kolay Nasıl Açılır?” state=”open”] Kayısı çekirdeklerini açmak istiyorsanız en kolay yöntem bir fındıkkıran kullanmak olacaktır. Uç kısmına yerleştirilen çekirdeği kırmak için tutamakları sıkmak yeterli olacaktır.[/toggle]

[toggle title=”Kayısı Çekirdeği İnsana Zarar Verir mi?” state=”open”] Kayısı çekirdeklerinin gün içerisinde fazla tüketilmesi zararlıdır. Çok az miktarlarda siyanür içeren bu çekirdekler en fazla 10 veya 15 adet tüketilebilir.[/toggle]

[toggle title=”Kayısı Hangi Toprağı Sever?” state=”close”] İyi havalanmış bir toprağa ihtiyaç duyan kayısılar, ince dokulu ve tınlı-kireçli toprakları sever. Sıcak toprakların uygun olduğu da bilinmelidir. Kayısı çekirdeğiyle birlikte birçok faydalı bilgi için yazbuz.com takip edilmelidir.[/toggle]

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir