KariyerNe, Ne Değildir?

Kaymakam Olma Şartları Nelerdir?

kaymakam olma şartları

Günümüz koşullarında meslek arayışında olan gençlerin ilgisini çeken ve koşullarını merak ettikleri meslek dallarından biri de kuşkusuz kaymakamlık oluyor. Özellikle de lider özelliği yüksek, yönetim merakı olan gençlerin yönlendirilmesi gereken kaymakamlık, önemli meslek dallarından biri. Genel olarak herhangi bir ilçenin yönetiminden sorumlu en yetkili kişi diye tanımlanabilir. Vali seçimleri de bu meslek dalından yapıldığı için ilgi gören kaymakamlar ilçelerin en yetkili idari amirleridir.

Belli bir eğitim ve gerekli koşullar sağlandıktan sonra kaymakam olabilme hakkına erişebilen kişiler sonraki süreçlerde il yönetimlerine de talip olabilir. Çoğu gencin merak saldığı kaymakamlık hakkında merak edilen tüm detayları sizler için bir araya topladık. İçeriğimizde herhangi bir ilçenin sorumluluğunu üstlenen kaymakamın görevlerinden tutun da kaymakam olma şartları konusuna kadar pek çok detayı edinebileceksiniz.

Kaymakamlar Ne İş Yapar?

Herhangi bir ilçenin yönetiminde en üst seviyede yer alan ve devlet adına o ilçede faaliyetlerde bulunan kişilere kaymakam denir. Basit bir tabirle ele alınırsa ilçenin tüm idari yönetimi ve sorumluluğu bu kişilerdedir. Devlet hiyerarşik düzenin içerisinde yer alırlar ve belediye başkanlarının üst makamında bulunurlar. Osmanlı Devleti’nden bu yana aktif olarak var olan bu meslek dalı, aynı zamanda KKTC’de vardır. Genel olarak geniş bir görev listesi bulunan kaymakamların en temel görevlerini listelersek şunları söyleyebiliriz:

  • Göreve geldiği ilçenin tüm eksiklerinin denetimi,
  • Belediyeler ve emniyet müdürlüklerinin faaliyet denetimleri,
  • Yasaların ilçe içerisindeki uygunluğunu denetlemek,
  • Yasakların denetimi,
  • Zabıtaların kontrol ve denetimleri,
  • İlçede başta güven olmak üzere huzur ortamının denetlenmesi,
  • Devlet tarafından alınan ve alınacak her kararın ilçede uygunluğunun denetlenmesi vb.

Kaymakam Olmak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

kaymakam
Belli yeterlilikler kaymakam olma şartları arasında yer almaktadır.

Her meslekte olduğu gibi kaymakamlıkta da bazı şartlar bulunuyor. Elbette ki, bu şartların önceliğini alacağınız eğitim türü belirliyor. Kaymakamlık için başvuru şartlarını taşıyan kişilere sunulan bu iş kolu için yaş sınırlaması da bulunmaktadır. Sadece Türkiye vatandaşlığı bulunan kadın ve erkeklerin başvurabildiği kaymakam olma şartları 2022 için küçük bir liste hazırlayacak olursak:

  • 4 yıllık eğitim veren fakülteden mezun olmak (iktisat, iktisadi ve idari bilimler, işletme, hukuk, siyasal bilimler, halkla ilişkiler, sosyoloji, psikoloji) (Not: Son üç bölüm yeni düzenleme ile eklenmiştir. Aynı zamanda sosyal bilimler, tarih ya da mühendislik gibi fakülte mezunları yukarıda listelediğimiz bölümlerden herhangi birinde yüksek lisans yaparsa kaymakamlık başvurularına aday olabilir.)
  • Aynı bölümlerden yurt dışı mezunu da olabilir, lakin YÖK onayı bulunan denklik belgesi istenecektir,
  • 35 yaşını aşmamış olmak,
  • Başvuru yapacak erkek adaylar için askerlik ilişiğinin olmaması (ya tamamlanmış ya da ertelenmiş olmalıdır.)
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan şartları sağlıyor olmak (bkz 48.madde)
  • Herhangi bir kamu görevinden atılmamış olmak,
  • Kaymakamlık görevi için yapılacak olan 2 aşamalı sınavı başarı ile geçmek.

Kaymakam Olma Süreci Nasıl İşler?

Kaymakam olma şartlarını karşılayan kişilerin başvurabildiği bu ilçe yönetim görevi İçişleri Bakanlığı ve ÖSYM’nin ortak hazırladığı bir sınav ile başlar. Şartları sağlayan erkek ve kadın adaylar sınav başvurusunu gerçekleştirerek ilk olarak yazılı sınava girebilirler. En az 70 puan alınması gereken bu yazılı sınav Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı olarak karşınıza çıkacaktır.

Yazılı sınavı başarılı bir şekilde geçen her aday mülakat sınavına davet edilir. Yazılı sınavda tam puan dahi alsanız tüm kaderinizin bağlı olduğu sözlü mülakatı aşabilmelisiniz. Adayların en çok zorlandığı alan olan bu sözlü mülakat aşıldıktan sonra maalesef direkt kaymakam olamıyorsunuz. Aşamaları başarı ile geçen her aday zorunlu olarak 3 yıl boyunca kurs ve staj görüyor. Bu süreç bittikten sonra kaymakam adayı kişiler valilik emrine atanırlar. Bu aşamada her atanan adayın bir tez hazırlaması istenir ki, bu tez atanacağınız ilçe üzerinden ilerler. Eğer tezinizden de geçerli notu alırsanız tebrikler artık bir kaymakamsınız.

Kaymakam gibi gözde mesleklerden biri: Ataşe Nedir? Nasıl Olunur?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir