Ne, Ne Değildir?

Makale Nasıl Yazılır?

Makale Nasıl Yazılır?

Bilimsel ve içerdiği konu bakımından iyi bir makale yazmak için yapmanız gereken ilk şey: Hazırlık aşamasında ne yapmanız gerektiğini öğrenmek, buna uygun bir planlama yapmak ve uygulamaktır. Hazırlık aşaması önemlidir çünkü bir hazırlığınızın olması yazdığınız makalenin akıcı olmasını sağlar. Akıcı olan bir makale ise kolay okunur ve anlamada güçlük yaratmaz.  Yazbuz.com olarak bu yazımızda ön hazırlık aşamasından yazma aşamasına kadar “Makale nasıl yazılır?” sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız.

Makalede Ön Hazırlık Aşaması

Makale hazırlıklarında yapılan ön çalışmalar, en önemli adımları oluşturur. Makaleye başlamadan önce doğru ve etkili bir hazırlık yapıldığı takdirde sonuca en iyi şekilde ulaşılabilir. Makalede ön hazırlık aşaması şu şekilde olmalıdır:

  • Çalışma Konunuzu Seçin: Çalışmanızın konusunu seçerken konuya gerçekten hâkim olup olmadığınız konusunda net olabilmelisinizdir. Daha sonra kendinize sormanız gereken şey ise; seçtiğiniz konu ile ilgili literatüre bir katkınızın olup olmayacağıdır.
  • Çalışma Amacınızı Belirleyin: Burada kendinize sormanız gereken soru “Bu çalışmamın amacı nedir?” sorusudur. Makaleler; yazılan alan içerisinde derleme yapılması için, bir görüşü savunmak veya çürütmek için yazılabilirler. Siz de bu çalışmayı neden yaptığınızı belirlemelisiniz. Böylece bu yönde araştırmalar yapabilirsiniz.
  • Literatürü Tarayın: Tezleri, kitapları, sempozyumları, raporları vb. aklınıza gelebilecek ve çalışmanıza katkı sağlayabilecek tüm kaynakları okuyun.
  • Kaynakları Not Edin: Kitaplardan, internet üzerinden, sizinle aynı veya farklı görüşe sahip konuyla ilgili bulduğunuz her şeyi okuyun ve bunlardan notlar alın. Okuduklarınızı anında not etmeye özen gösterin çünkü kaynak gösterme kısmında büyük sorunlar yaşamak istemezsiniz.
  • Çalışmanızı Özgün Hale Getirin: Daha önce çalışılmış bir konu üzerine yazıyorsanız öğün olmanız oldukça önemlidir.

Makale yazarak hayat kazanmak mümkün mü, hiç düşündünüz mü? Eğer bu fikir aklınıza hiç gelmediyse, ufkunuzu açacak güzel bir yazımız var: Makale Yazarak Hayat Kazanmak

Makale Yazım Kuralları

Makale Yazım Kuralları
Kurallara uygun bir şekilde yazılmış makaleler, başarılı olacak ve kabul görecektir.

Makale yazımında uymanız gereken birtakım birtakım kurallar vardır. Makale yazım kuralları şöyle açıklanabilir:

  • Yazdığınız makalenin ilk sayfasında makaleyi yazan kişinin veya kişilerin adı yazmalıdır.
  • Daha sonraki sayfaya Türkçe ve İngilizce makalenizin başlığını ve başlıkların altına ise özet bilgilerini yazmanız gerekmektedir.
  • Özetleri Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki kere yazmanız gerekmektedir. Aksi bir talepte bulunulmadığı sürece bu özetler 200 kelimeden fazla olmamalıdır.
  • Özetler en az 3 anahtar kelime içermelidir. Yazdığınız anahtar kelimeler ise alfabetik bir şekilde sıralanmalıdır.
  • Makalenizde sırasıyla giriş ve sonuç bölümleri bulunmalıdır. Giriş bölümünde, okuyucu konu ve konunun nasıl işleneceği konusunda bilgilendirilmelidir. Sonuç bölümünde ise çalışmanızdan sonra ortaya çıkan sonuç çalışmanızın kilit noktalarıyla beraber verilmelidir.
  • Kaynakçanız, kullandığınız referans sırasına göre hazırlanıp, alfabetik bir sırayla yazılmalıdır.
  • Dil bilgisi, anlam ve anlatım biçimlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Makaleniz iki yana yaslı, sıralı iki satır arasında 1,5 cm boşluk olacak şekilde düzenlenmelidir. Bu başlık net bir değer ifade etmese de standart olarak kabul edilmektedir.

Başarılı bir makale örneği incelemek isterseniz; Fatma Efe ve Ali Keyvan tarafından hazırlanan Kaygı, Depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Yoganın Etkililiği: Bir Gözden Geçirme çalışmasını inceleyebilirsiniz.

Shares:

1 Yorum

  • […] sorusuna yanıt vermeden önce, makalenin ne olduğunu tanımlamak daha mantıklı olacaktır. Makale, okuyucuya bilgi vermek amacıyla yazılan kısa ya da nispeten uzun metin türleridir. Genellikle […]

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir