Son dönemlerde Meksika’ya giriş yapmak hayli zor hale geldi. Meksika sınırına gidip geri dönen çok fazla kişi var. Meksika yolculuğuna başlayan kişiler, büyük engellerle karşılaşabiliyor. Bu yüzden Meksika’ya gitmek isteyenler, “Meksika vize istiyor mu?” sorusunu araştırarak bilgi almak istiyor. Yazımızda Meksika vize işlemlerine dair birçok bilgiye erişebileceksiniz. Öncelikle Meksika vizesi nasıl alınır, hep birlikte inceleyelim.
Meksika Vizesi Nasıl Alınır?
Kuzey Amerika’nın güneyinde bulunan Meksika, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize istemektedir. Bordo pasaporta sahip olan kişiler, Meksika turist vizesi için internet üzerinden başvuru yapabiliyor. Meksika’ya başvuru sürecinde hangi evrakların olması gerektiğini aşağıda görebilirsiniz:
- Vize talebi için form
- TC Kimlik Kartı fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- En az altı ay geçerliliği olan pasaport
- İlk ve son sayfası taranan pasaport fotokopisi
Meksika vizesi elektronik onay sisteminde (EOS) sayfada bulunan bilgiler eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Daha sonra bu bilgiler incelenecektir. Yaklaşık iki iş günü içince vize işlemleri değerlendirilir ve sonuçlanır. Bu işlemler, tatil günlerine ve konsolosluğun yoğunluğuna göre daha da uzun sürebilmektedir.
Meksika Ticari Vizesi için Gerekli Olan Evraklar
İş nedeniyle Türkiye’den Meksika’ya seyahat etmek isteyen birçok kişi var. Meksika Ticari Vizesi almak için ise temel evrakların yanı sıra birtakım farklı belgeler de istenir. Bu belgelerin eksik olması durumunda Meksika vizeyi vermeyebilir. Meksika’ya ticari sebeplerle gitmek isteyenlerin ihtiyacı olan belgeler aşağıda verilmiştir:
- Daveti veren Meksika şirketi tarafından hazırlanan ticari vize davetiyesi. Bu davetiyeyi, söz konusu şirket, antetli kâğıda ıslak imzalı ve kaşesini basarak hazırlamalıdır.
- Daveti gönderen kişiye ait kimlik bilgisi, pozisyonu ve iletişim bilgilerinin olması gerekir.
- Bankadan son üç ayda alınmış ıslak imzalı, banka hesap özeti.
- Yine, son üç aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordrosu.
- Şirketin faaliyetlerine ait belgenin fotokopisi.
- Vergi levhası
- Ticari sicil gazetenin fotokopisi.
- Kişiye ait sağlık sigortası.
- Uçak rezervasyonu.
- Otel için rezervasyon.
- Seyahat edecek kişi, şirketin sahibi veya ortağıysa seyahat amacına dair ve şirketteki pozisyonunu açıklayan dilekçe.
- Meksika’ya gidecek kişi çalışıyorsa şirket yetkilisi tarafından ıslak imzalı ve kaşeli olarak hazırlanan dilekçe. Bu dilekçenin içinde kişinin seyahat süresi, masraflarının karşılanacağı ve işine geri döneceğinin tarihi verilmelidir.
Meksika Öğrenci Vizesi için Gerekli Olan Evraklar
Meksika’ya eğitim amacıyla gitmek isteyenler için vize kısa veya uzun süreli verilebiliyor. Sınır olarak belirlenen süre ise 180 gündür. Ayrıca öğrenciler, turist vizesindeki gibi elektronik vize başvurusu yapamıyor. Yine, eğitim süreci başlamadan 30 gün öncesinde bütün evrakların tamamlanması gerekiyor. Öğrenci vizesi için istenen belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Vize bitiminden önce en az altı ay geçerliliği olan pasaport.
- Ana sayfaları bulunan pasaport fotokopisi.
- Kişinin yüzünün net görüldüğü biyometrik fotoğraf.
- Eğer öğrenci burs alıyorsa bursa belgeleri.
- Eğitiminde sponsor olan ebeveyn veya kişilerin son üç aya ait banka hesap bilgileri.
- Okul tarafından alınan kabul mektubu.
- Kişiye ait sağlık sigortası.
Meksika’ya eğitim amaçlı gidecek kişilerin eğitim kurumunda mektup alması gerekiyor. Bu mektupta birtakım bilgiler olmalıdır:
- Eğitim görecek kişinin tam adı.
- Kişinin alacağı eğitimin derecesi. Aynı zamanda çalışma alanı.
- Öğrencinin kabul edildiği ders, kurs veya projenin tam ismi.
- Eğitime ait ödenmesi gereken ücret bilgisi.
- Kişiye burs veriliyorsa öğrenciye ait burs bilgisi.
- Eğitimin gerçekleşeceği kurumun adı ve bilgileri.
- Sponsorların eğitimi sonuna kadar sürdüreceğine dair noter onaylı belge.
Meksika Vizesine Dair Bilinmesi Gereken Detaylar
Meksika vizesi, genellikle kısa sürede ve kolayca alınabiliyor. Ancak vizenin onay veya ret kararı almasına Meksika konsolosluğu karar vermektedir. Vizeden ret almamak için gerekli olan evrakların eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması önemli. Yine 18 yaşından küçük bir birey, ailesinden biriyle seyahat edebilir. Ancak diğer ebeveyninde imzalı ve noter onaylı belgenin başvuru sürecinde beyan edilmesi gerekir.
Tüm işlemler bittikten sonra ve vize onayı çıktıktan sonra dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Başvuru sürecinde sizden istenen evrakların yolculuğunuzda yanınızda olması önemli. Çünkü bazı durumlarda Meksika gümrük görevlisi konaklama ve geri dönüş bilgilerinizi görmek ister. Böyle bir durumda hangi vizeyle gidiliyorsa bütün belgelerin gösterilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kişiler, sınırdan geri gönderilebilir.
Meksika Vizesi Seyahat Sağlık Sigortası
Meksika’ya seyahat edecek kişilerin sağlık sigortası yaptırması gerekir. Bu sigorta seyahat süresini kapsamalıdır. Yine, sigorta için en az 30 bin euro olması ve orijinal belgenin sunulması gerekiyor. Yaptırılan sigorta sayesinde Meksika’da yaşanılabilecek herhangi bir sağlık sorununda sigorta, masrafları karşılar.
Meksika vizesi başvurusu yapmak isteyen kişiler, profesyonel kurumlardan yardım alabilir. Böylece gerekli olan tüm belgeler, eksiksiz şekilde hazırlanabilir. Yine, Meksika’ya gerçekleştirilecek olan geziler için temel İspanyolca bilinmesi önemli. Ne kadar İngilizce bilseler de İspanyolca bilinmesi kişinin rahat etmesi için gereklidir.
Meksika’ya seyahat için gerekli olan belgeler, kişinin yanında olmadığı takdirde birçok problemle karşılaşılır. Bu sebepten dolayı Meksika’ya gidip geri dönen birçok kişi bulunur. Ayrıca Meksika gümrük görevlisi bu tarz durumlarda pasaporta deport mührü vurabiliyor. Bu da kişinin bir daha Meksika’ya giremeyeceğine dair bilgi verir. Eğer ki Meksika’ya seyahat edecek bir öğrenci, iş insanı veya turistseniz kesinlikle belgelerinizi yanınızda bulundurmalısınız.
Seyahat etmeyi seviyor ama vize gibi prosedürlerden çekiniyor musunuz? O halde bu konular hakkında detaylı ve doğru bilgilere ulaşarak pürüzsüz bir şekilde işlemlerinizi tamamlamanız gerektiğinin farkındasınız. İşte size güzel bir kaynak: Pasaport ve Vize Çeşitleri Nelerdir?