Sağlık

Telefon Bağımlılığı Nedir? Telefon Bağımlılığı Testi

Telefon bağımlılığı günümüzde hayatımızı zindan etmeye devam ediyor. Siz de potansiyel bir telefon bağımlısı olarak kendinize bu testi uygulayabilirsiniz.
Telefon Bağımlılığı Nedir? Telefon Bağımlılığı Testi

Teknoloji bağımlılığı; genel olarak kişinin hayatını idame ettirdiği süre içinde, tamamen telefon, bilgisayar ya da herhangi elektronik bir cihaza duyduğu bağımlılığı simgeliyor. Bilgisayar bağımlılığı ve telefon bağımlılığı olarak alt dallara sahip olan bu süreç için kişinin profesyonel bir yardım alması gerekebiliyor. Sizler için “Telefon bağımlılığı nedir?” ve “Telefon bağımlılığıyla nasıl başa çıkılır?” konuları hakkında bilmeniz gereken tüm detayları anlatıyoruz.

Telefon Bağımlılığı Nedir?

Farkında olarak ya da fark etmeyerek, günde en az dört saatten daha fazla telefon ile ilgilenen her birey, potansiyel bir telefon bağımlısıdır. Bu süreç içerisinde çoğu kişi farkında olmadan, günde beş belki de altı saatini tamamen telefon başında geçirebiliyor. Bunun için ülkemizde psikologlar ve psikiyatristler, terapi ve rehabilitasyon yapabilmektedir. Ancak çoğu kişi bu bağımlılığının farkında bile değil! Telefon bağımlılığını test edip öğrenmek ise çok basit.

Telefon Bağımlılığı Testi Nasıl Yapılır?

Telefon bağımlılığı testi genel olarak basit bir uygulama silsilesidir.

  • Uyandığınızda doğrudan telefona bakıyorsanız,
  • Ortalama on beş dakikada bir kez mesajlarınızı ya da bildirimlerinizi kontrol ediyorsanız,
  • Topluluk içerisinde iletişiminizi telefonla sürdürüyorsanız,
  • Günde minimum iki kez telefonunuzu şarja takma gereksinimi hissediyorsanız, potansiyel bir telefon bağımlısısınız.

Yukarıda yer alan maddeler bağımlılığın ilk adımlarıdır. Artık yaşamınızda doğrudan bir pozisyondadır telefonunuz ve ondan ayrılmanız güç bir seviyededir. Araç sürerken ya da arkadaşlarınız ile birlikteyseniz telefonunuz yine yanınızda ya da açık bir şekilde ekranı ile sizi rehin alıyorsa, bu durum kontrol dışına çıkmaya başlamıştır.

Ülkemizde sık rastlanan psikolojik bozukluklara göz atmak için Türkiye’de En Sık Görülen Psikolojik Hastalıklar bağlantı linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Telefon Bağımlılığı Tedavisi

Telefon Bağımlılığı Tedavisi
Telefon bağımlılığı, insanların bir araya geldiği alanları da etkileyerek kişilerin düşünce yapılarını ve iletişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Telefon bağımlılığı tedavisi için birden fazla yol izlenebilir. Ancak aşağıda yer alan maddeleri işleyişe koyarak siz de telefon bağımlılığı tedavisi için ilk adımları atabilirsiniz.

Uyandıktan Sonra 30 Dakika Telefondan Uzak Durun

Her sabah kalktığınızda, az önce de söylediğim gibi aklınız telefonda, arayan soran bahaneleri ile hemen eliniz gidiyor. Bunun yerine güzel bir pozitif enerji için kahvaltı hazırlayabilirsiniz ya da pencereyi açarak temiz hava alabilirsiniz. Kendinize geldikten sonra telefonu elinize alın.

Telefonsuz Zaman Geçirmeyi Kendinize Sürekli Öğütleyin

İş yerinizde ya da evde telefonu sürekli yanınızda istiyorsunuz ama bunun yerine daha çok insanlar ile etkileşim kurmaya çalışın. Haber alma ve haber vermek için kendinize alternatifler üretin. İnsanlar ile sadece telefon ile görüşmeyin. Bildirimleri sık sık kontrol etmek ya da sosyal medya akışında kaybolmak size bir süreden sonra sadece tüketmeyi empoze etmektedir.

Araba Süreceğiniz Zaman Telefonunuzu Uçak Moduna Alın

Araç sürerken telefon sizin canınıza kast edebilir. Bu yüzden doğrudan uçak moduna alın. Acil bir mesaj ya da telefon gelebilir bu daha da riskli bir hale sürükletebilir durumu.

Karşınızdaki İnsanlara Daha Çok Saygı Verin

İnsanlar ile bir araya geldiğinizde, mutlaka onların sözlerine daha çok dikkat verin. Ve telefonunuzu elinize almamaya çalışın. Hem bu sizin daha çok karşınızdaki kişiye saygı verdiğinizi gösterecektir, hem de bağımlılığınız ile mücadele edeceksiniz.

Elinizde Telefon ile Yatağa Girmeyin

Telefon ile yatağa girmek çok zararlı bir davranış. Çünkü elinizde telefon ile yatakta uyuma vaktinizi erteliyorsunuz. Ve uykunuz daha da kaçıyor.

Sosyal medyayla ilgili kurumsal hizmet veren Sosyal Medya Bilgi üzerinden siz de detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir