HaberlerGündem

2022 Bedelli Askerlik Ücreti Belli Oldu mu?

2022 bedelli askerlik ücreti belli oldu mu

Çeşitli sebeplerle askere gitmek istemeyen yükümlüler için bir alternatif olarak yürürlüğe giren bedelli askerlik hizmeti başvuruları bu yıl da alınmaya devam ediyor. Bu noktada 2022 Bedelli Askerlik Ücreti Belli Oldu Musorusu sık sık dile getirilmeye başlandı. Mesleki, ailevi ya da diğer konular nedeniyle uzun süreli askerlik yapmak istemeyen kişiler için tanınan bu hak ile bugüne kadar binlerce kişi askerlik görevini bedel ödeyerek kısa süreli hizmet olarak yerine getirdi.

Millî Savunma Bakanlığı Askere Alma Kanunu’na göre belirlenen kriterler doğrultusunda bedeli askerlik hakkı kazanan kişiler için 1 Ocak – 1 Temmuz 2022 Bedelli askerlik ücreti zamlı olarak belirlendi. 2022 yılı ocak ayından itibaren bedelli askerlik için başvuracak adayların ödemesi gereken tutar 45.308,8 ₺ oldu. Yaklaşık 51 bin kişinin faydalanmak için başvurduğu hizmeti ile ilgili merak ettiğiniz detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bedelli Askerlik Kaç Gün?

Ülkemizde erbaş ve erlerin standart askerlik süresi 6 ay, yedek astsubay ve yedek subaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. İlk dönemlerde geçici olarak yürürlüğe giren bedelli askerlik hizmeti alınan kararlar doğrultunda kalıcı hale getirilmiş ve askerlik süresi de belirlenmiştir. Bedelli askerlik süresi 1 ay olarak belirlenmiştir. Bir aylık bedelli askerlik sürecinde temel askerlik hizmeti yerine getirilmektedir. Bir aylık askerlik görevini belirlenen görev yerinde tamamlayan kişiler terhis olarak askerlik hizmetini tamamlamış olurlar.

Bedelli Askerlikten Kimler Faydalanır?

Bedelli Askerlikten Kimler Faydalanır?
Bedelli askerlikten faydalanabilmek için belirli şartları yerine getirmeniz gerekir.

Merak edilen konuların başında gelen bedelli askerlik şartları Millî Savunma Bakanlığı web sitesinde ilan edilmektedir. Millî Savunma Bakanlığı Askere Alma Kanunu’na göre bedelli askerlik için müracaat etme şartları şu şekilde belirtilmiştir:

  • Askerlik yaşına gelmiş bireyler için yaş sınırı bulunmamaktadır.
  • Fiilen askerlik hizmetine başlamamış olmak gerekmektedir.
  • e-Devlet ya da askerlik şubesine; kendisi, eşi, velisi, vekili, birinci ya da ikinci derece bir yakını tarafından müracaatta bulunmak gerekmektedir.
  • Askerliğe uygun olmak gerekmektedir.
  • Bedelli askerlik tutarını belirlenen kriterler doğrultusunda ve vaktinde ödemek gerekir.
  • Celp için başvuruda bulunmak gerekir.
  • Kura ve sınıflandırma sonucu bedelli askerlik hakkı kazanmak şartı vardır.
  • Bir aylık askerlik hizmetini tamamlamak gerekir.
  • Kura sonucu seçilemeyenlerden durumu uygun olanlar bakaya kalacakları tarihe kadar yeniden başvuru hakkına sahiptir.

2022 Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Millî Savunma Bakanlığı bedelli askerlik uygulama esaslarına göre bedelli askerlik için uygun olan yükümlülerin 2022 bedelli askerlik için yapması gereken işlemler şu şekilde:

  • Yükümlünün askerlik yoklaması yoksa e-devlet ya da askerlik şubesinden müracaat etmeli. Aile hekiminde sağlık muayenesi yapılmalıdır.
  • Askerlik yoklaması olmayanlar bu adımda yoklaması olanlar ile aynı adımları izleyerek; e-Devlet ya da askerlik şubesinden askerlik hizmet tercihi ve başvurusu yapmalı.
  • Bedelli askerlik ücreti peşin olarak mal müdürlükleri, defterdarlıklar, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım, Halk Bankası, Vakıfbank ya da Ziraat Bankası’na yatırılır. Ödemeler ya başvuru tarihinden itibaren 2 ay içinde ya bakaya kalacağı tarihe ya da 31 Aralık tarihine kadar muhakkak yapılmış olmalıdır.
  • e-Devlet ya da askerlik şubesinden celp tercihi yapılır. Celp tercihi için son tarih 31 Aralık olarak belirlenmiştir.
  • Kura çekimi ve sınıflandırma yapıldıktan sonra celp duyurusu yapılır. E-Devlet’ten celp duyurusunu takip etmek gerekmektedir.
  • Askerlik şubesi ya da e-Devlet’ten sevk edileceğiniz birliği öğrenmeniz gerekir.
  • 1 ay sürecek askerlik hizmeti yapılır ve terhis olunur.

01 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında yapılan müracaatlar için kura çekimi ve sınıflandırma müteakip yılın ocak ayında yapılmaktadır. Birliğe sevk tarihleri de celp duyurusunda bildirilmektedir.

Bedelli Askerlik Yeri Nasıl Öğrenilir?

Bedelli Askerlik Yeri Nasıl Öğrenilir?
Bedelli askerlik yerinizi E-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

Bedelli askerlik yapacağınız yeri öğrenmek için öncelikle başvuru işlemlerinizin sonucu olumlu olarak sonuçlanmalıdır. Sınıflandırma ve kura çekiminden sonra yapılan celp duyurusunda bedelli askerlik yapacağınız yeri öğrenebilirsiniz. E-Devlet üzerinden ASAL sevk başvurusu ve sınıflandırma sonucu sorgulaması yapabilirsiniz. 2021 yılında temel askerlik hizmeti için sevkler; nisan, mayıs, haziran, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında yapılmıştır. 2022 yılı bedelli askerlik yerleri ve sevk tarihlerinin de ocak ayından sonra duyurulacağı beklenmektedir.

Bedelli Askerlik Kredisi

Düzenli geliri olan ve uygun kredi notuna sahip bireyler bedelli askerlik için kredi başvurusu yapabilirler. Ziraat Bankası, Garanti BBVA, Türkiye Ekonomi Bankası, Akbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Deniz Bank, QNB Finansbank, ING Bank bedelli askerlik için kredi başvurusu yapabileceğiniz güncel bankalardır. Bankadan kredi alınabilmesi için kişinin ‘askerliğe elverişlidir’ onayı almış olması gerekmektedir. Ayrıca gelirinizi resmi olarak beyan edebiliyor olmanız, belgelenebilir gelirinizin kredi taksitini karşılayabiliyor olması ve vade süresinin en fazla 36 ay olması gerekmektedir. Kredi ipotek ile alınacaksa eşin rızası olması şartı aranmaktadır.

Eğer bu konudaki yeni gelişmeleri kaçırmak istemiyorsanız Haberler kategorimizi takipte kalabilirsiniz.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir