Minik dostlarınızla, yolculuğa hazırlanıyorsunuz ama seyahatte ne yapmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? Kedi, köpek, kuş ve birçok farklı türde ev hayvanlarımızı uzun seyahatlerimizde rahatlıkla yanımızda götürebiliriz. Peki bu seyahatlere hazırlık için neler yapmak gerekir, minik dostlarımızın ne gibi ihtiyaçları olabilir? İşte biz de “Evcil hayvanla nasıl seyahat ederiz?” sorusunu sizin için yanıtladık.
Evcil hayvanlarımızla seyahat edebilmemiz, Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolları Taşıma Yönetmeliği’ne göre belirli şartların sağlanmasıyla mümkün hale gelmiştir. Buna göre kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanları seyahatlerimizde yanımıza almamız oldukça kolaylaştı. Elbette bu seyahatlere çıkarken minik dostlarımızın konforunu da düşünmemiz gerekiyor. Gelin adım adım evcil hayvanlarımızla yapacağımız bu seyahatlere nasıl hazırlanacağımıza bakalım.
Resmi İşlemleri ve Sağlık Kontrollerini Yaptırın
Öncelikle belirttiğimiz gibi, artık Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı değişikliklerle evcil hayvanlarımızı seyahatlerde yanımıza almamız mümkün. Ancak resmi olarak bunun bazı prosedürleri var. En başta evcil hayvanınızın sağlık bakımını zaten rutin olarak yaptırıyor olmanız ve ismine özel hayvan pasaportunu çıkarttırmalısınız. Evcil hayvanınızla yolculuk yapabilmenizin ilk şartı aşılarının yapılması ve yolculuk yapmaya elverişli olduğunun veteriner hekimler tarafından onaylanması gerekmektedir. Yolculuk öncesinde yapılması gereken sağlıkla ilgili işlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Aşı karnesi çıkartın
- Rutin sağlık kontrolü
- Minik dostunuzun aşılarını zamanında ve düzenli olarak yaptırmalısınız.
- Yolculuk için elverişlidir raporu
- Sağlık problemleri ile ilgili kullanılan bir ilaç varsa önceden temin edilmeli
Seyahat Sırasında Yapılması Gerekenler
Evcil hayvanlarınızın da sizin gibi bir sürü ihtiyacı vardır. Evde sağladığınız birçok imkânı yolculuklarda da sağlamanız gerekir. Gerek araç içinde evcil hayvanınızın rahat edebilmesi hem de sağlıklı bir süreç geçirmesi için yapılması gereken birçok eylem vardır. Bu eylemleri ve alınması gereken bazı önlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Yolculuk süresine bağlı olarak evcil hayvanınızın taşıma kutusunu yanınızda bulundurun.
- Çok hareketli ise tasma yardımıyla taşıma kutusundan çıkarıp gezdirin. Sürekli çantada tutulursa minik dostuz bacaklarıyla ilgili büyük problemler yaşayabilir. Bu ayrıca havasız kalmasına da neden olabilir.
- Yeteri miktarda mama ve su bulundurmayı ihmal etmeyin.
- Tüylü ve yalanmayı seven hayvanlarınız için özel malt gibi ürünleri yanınızda bulundurun.
- Kusma önemi olarak veteriner hekiminizden ilaç tavsiyesi de alabilirsiniz.
- Uzun yolculuklar için tuvalet konucunda çözüm bulmanız da elzemdir.
- Tuvalet ve kusma konusunda önlem olarak hasta bezi gibi seçenekler de faydalı olur.
- Sıcak, soğuk, havasızlık gibi sorunlara karşı da önlem almayı unutmayın.
Evcil Hayvanımızı Uyutarak Seyahat Ettirmek
Evcil hayvanların seyahat sırasında bazı tıbbi ilaçlar yardımıyla uyutulması da mümkündür. Ancak genellikle veteriner hekimler, bu uygulamayı tavsiye etmiyor. Özellikle de hayvanların bu tarz ilaçlarla uyutulması kimi sağlık sorunlarına hatta ölüm tehlikesine bile yol açabilmektedir. Kimi zaman bu ilaçlar minik dostumuza dokunabilirken kimi zaman havasızlık gibi durumlarda hayvan doğru pozisyona geçemediği için kötü sonuçlarla karşılaşılabilir. Dolayısıyla uyutulan hayvanın sağlık sorunlarında yardımcı olmak mümkün olmayacağı için bu seçeneği düşünmemekte fayda var.
Öte yandan, evcil hayvanınızı iyi tanıyorsanız seyahati en doğru şekilde yönlendirebilirsiniz. Yeter ki onlarla iyi iletişim kurun ve ihtiyaçlarını zamanında karşılayın. Bu şekilde hiçbir sorunla karşılaşmadan rahatlıkla yolculuklarınızı atlatabilirsiniz. Özellikle de mola yerlerinde araç dışına çıkararak hava aldırmak ve tasma yardımıyla gezdirmek de faydalı olabilir. Elbette mola yerlerindeki kalabalığa ve araç trafiğine dikkat etmekte fayda vardır. Ayrıca bütün bu liste boyunca sıralanan önerileri evcil hayvanınızla uygulayamayacağınızı düşünüyorsanız farkı alternatifler düşünmeniz de gerekebilir.
Alerjisi Olan Yolcular için Ne Yapılabilir?
Bu konuda öncelikle otobüse binmeden önce otobüs şoförü ve muavinler bilgilendirilmelidir. Bu yolla yolcular haberdar edilir ve alerjisi olanlar varsa tespit edilmiş olur. Bu haber verme işlemi ne kadar erken olursa o kadar iyi olacaktır. Böylelikle bütün önlemler önceden alınabilir. Bu gibi durumlarda özellikle yakın koltuklarda oturulmaması gerekecektir. Önceden bilgilendirme durumunda koltuk yerleşimi de en uygun biçimde yapılabilir. Ayrıca önceden bilgilendirme, alerjen olan yolcuların ilaç temin etmesi için de faydalı olacaktır.
Uçak ve Kargoda Seyahat
Öncelikle bütün koşullar uçak için de geçerlidir. Ancak uçak ile evcil hayvan taşımak için farklı bazı uygulamalar da bulunmaktadır. 8 kilogramın altında bir ağırlığa sahip hayvanların uçakta yanınızda bulunmasına müsaade edilir. Bu ağırlığın üzerinde olan hayvanlar için ise kargo kısımlarında yer verilecektir. Elbette uçak şirketleri arasında bazı değişik uygulamalar da bulunabilir. Evcil hayvanlar için uygulanan bazı kurallar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Türk Hava Yolları’nın uçuş yönetmeliklerine göre; kafesin de dahil olduğu şekilde 8 kilogramlık bir ağırlığı olan evcil hayvanlar kabine alınabilir. Bu noktada çanta ebatı da önemlidir. 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 cm uzunluk ebatlarıyla üretilmiş çantalarla kabin içerisinde taşınabilir.
- Hamile ya da 10 haftadan daha küçük ev hayvanları uçaklara kabul edilmez.
- Tehlike arz eden evcil hayvanlar, özellikle bazı köpekler uçaklara kabul edilmez.
Yurt Dışına Evcil Hayvanla Seyahat Edilebilir mi?
Günümüzde birçok hayvan sahibi artık rahatlıkla yurt dışına da seyahat edebilmektedir. Ancak özellikle belirtmek gerekir ki öncesinde gideceğiniz ülkelerin evcil hayvan politikalarını ve uygulamalarını iyice araştırmalısınız. Evcil hayvanların seyahat etmesi ve yerleşik olarak bir ülkede yaşamaya başlaması çeşitli prosedürlere bağlıdır. Bu prosedürler, özellikle aşı karnesi ve evcil hayvan pasaportunun belediye ve ilgili kurumlarca onaylanması ve bir dizi işlemden geçmesi gerekir. Evcil hayvanınızın kimlik ve sağlık kontrolü işlemlerini sağladıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir konu da gideceğiniz ülkenin belirli bir ücret talep edip etmediği konusu olacaktır. Örneğin Kanada gibi bazı ülkeler, evcil hayvanların ülkeye girişinde detaylı kayıt işlemleri yapmakta ve bu işlemler için belirli bir miktar ödeme almaktadır.
Evcil hayvanlarla nasıl seyahat ederiz sorucunu yanıtladığımız bu yazımızda minik dostlarımızın konforu ve sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri ve resmi prosedürleri sıraladık. Yurt içi, yurt dışı, uçak ya da otobüs seyahatlerinde ev hayvanlarınızı yanınıza almak istiyorsanız listemizde bulunan prosedürleri yerine getirmeniz faydalı olacaktır.
Eğer evcil hayvanınızla birlikte seyahat etmeye karar verdiyseniz, seyahatinizi planlamadan önce Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır? başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın.